Här hittar du Stockholms godaste glass

Glass går hand i hand med svensk sommar, och vi svenskar äter näst mest glass i hela Europa. Så fort de varma temperaturerna når Sverige tågar vi till närmsta glassbar för att få ta del av den svalkande delikatessen. Idag nöjjer vi oss inte med klassisk jordgubb eller hederlig vanlij –  innovativa smakkombinationer, gelato och veganglass blir allt mer populärt. Som den sanna glass-älskaren jag är tog jag min kära cykel och trampade runt stan för att hitta Stockholms godaste glass, och dessa sex är enligt mig stadens bästa glassbarer.

 

SNÖ

Odengatan 92, Vasastan

Här tänker man verkligen utanför boxen, varje gång man kommer har de hittat på nya spännande smakkombinationer. Gelatoglassen har genuina smaker, det märks att allt är hemlagat. Vad sägs om Fior di latte med Chokladfondant, Persika/Prosecco/Passionsfrukt eller Rabarberpaj? Dagen till ära smakade jag Vanilj med Olivolja och Havssalt och Aperol med Blodapelsin – det smakade Positano och Toscana i en och samma sked.

Pris: en skopa 35 SEK 

4 av 5 Daily Forni-poäng

 

Stikki Nikki

Mariatorget 1C, Södermalm

Vegansk glass only! En dröm för alla med laktosintollerans eller som helt enkelt inte vill äta några animaliska produkter. Jag smakade Kokos, Almond butter, Choklad och Peanut butter. Smakerna är rena och fräscha, de känns äkta. Hade man behövt äta vegansk glass resten av livet hade man inte behövt lida, om man säger så.

Pris: en skopa 35 SEK 

3 av 5 Daily Forni-poäng

 

Nonna’s Gelatokiosk

Norr Mälarstrand 36, Kungsholmen

Det här är min favorit. Det har några få utvalda smaker som kan varierar från dag till dag, mina favorit är deras Hasselnöt, Lakrits och Chokladsorbé – har du hört något liknande? Glassen tillverkas enligt italienska hantverkstradition, och är helt fri från färg- och konserveringsämnen. Krämigare Gelato får man leta efter, och smakerna är intensiva men känns naturliga. Det blir inte direkt värre av att man kan njuta av utsikten över Mälaren heller. 

Pris: en skopa 35 SEK. 

5 av 5 Daily Forni-poäng

Taverna Brillo

Sturegatan 6, Östermalm

Ciao Italien. På välbesökta restaurangen Taverna Brillo kan du förutom att äta pizza och pasta njuta av deras egengjorda glass. Här finns många klassiska smaker som drar tankarna till semester i Italien. Kombinatinoen kokos och kaffe smakar som om man precis avnjutit en Pasta Vongole i en Italiensk fiskeby medan man känner doften av de salta medelhavet. Det centrala läget gör det till ett perfekt stopp på lunchen eller istället för fika.

Pris: en skopa  40 SEK 

3 av 5 Daily Forni-poäng

 

Ben & Jerry’s

Västerlånggatan 59, Gamla stan

Föreställ dig kombinationen nygräddad varm våffla med Ben & Jerry’s Vanilla Pecan Blondie toppat med fräscha, fruktiga jordgubbar. Det var svårt att sluta äta vill jag lova. Ni känner alla till dem; Chocolate fudge brownie, Strawberry cheesecake, Cookie Dough… men här finns fler Ben & Jerry’s-smaker än du hittar i butikerna, jag föll för en nötigare sort den här gången. 

Pris: våffla med en skopa och jordgubbar 94 SEK 

3 av 5 Daily Forni-poäng

 

 

Fryst

Kungsholms Strand 167, Kungsholmen

På den härliga strandpromenaden längs Kungsholms Strand hittar du Fryst, som ett hål i väggen. Trots dess gömda adress är det kö när jag kommer hit en solig fredageftermiddag, och jag förstår att det är populärt då de knappt har någon glass kvar. Jag går på jordgubben och passionsfrukten som smakar svensk sommar, skolavslutning, Cornelius Vresvik – ni förstår. Glassen är gräddig och smakerna ljuva, perfekt energi för att fortsätta promenaden. 

Pris: en skopa 35 SEK 

4 av 5 Daily Forni-poäng