Reseguide: Marbella

Som halvspansk så har jag spenderat mycket tid i Spanien, och av alla ställen är Marbella en av de spanska platser där jag allra helst sätter min fot. Många har en bild av att Marbella enbart är Puerto Banus, vilket är en hamn som du promenerar igenom på 5 minuter – men det finns så mycket mer än så. Marbella är ett perfekt resmål hela året runt då temperaturen aldrig går under 18 grader, likväl sommar som höst och vår. Under dessa år har jag hunnit prova det mesta Marbella har att bjuda på – därför kommer här mina bästa tips till dig som planerar att åka dit. I olika prisklasser samt för olika typer av resor – med familj, vänner eller respektive. 

Where to stay?

Amaré Marbella
Av. Severo Ochoa 8, 29603 Marbella
Letar man efter ett bekvämt hotell som har det mesta för en bra standard så är Amaré hotell ett bra alternativ. Rum med fin utsikt, trevligt pool- och strandområde samt flera olika lounge-delar. Ett hotell för alla typer av resor, lugnt och fartfyllt på samma gång.

Hotel Claude
Calle San Francisco 5, 29601 Marbella
Hotel Claude är perfekt för de som gillar boutique hotell, det vill säga ett mer personligt boende med färre antal rum, men till ett bättre pris. Beläget i ett townhouse vid gamla delen av stan har hotellet en färgglad utsikt över takåsarna. På morgonen serveras du en spansk à la carte frukost vid en egen avskild del på taket – ett av mina bästa minnen. 

Puente Romano
Bulevar Principe Alfonso von Hohenlohe, s/n, 29602 Marbella
Är man en hotellfantast och vill bo bra i Marbella ska man definitivt boka Puente Romano, en av de bättre hotellen på kusten. Hotellet erbjuder en ”resort”-känsla där allt från tennisbana till spa och egen villa finns tillgängligt. Bor du här vill du knappt röra dig utanför hotellet (vilket du inte heller behöver). 

Where to eat?

Villa Tiberio
Väg N-340, Km 178.5, 29602 Marbella
Vill man gå till en romantisk och elegant restaurang ska man gå till Villa Tiberio beläget i vad som kan kallas en mindre park med en otroligt fin omgivning. Där får man inte bara fantastisk mat, utan även ett trevligt bord i trädgården och med piano spelandes i bakgrunden. De serverar italiensk mat, men från spanska lokala producenter – den hemgjorda pastan är ett måste att smaka! 

Finca Besaya
Urbanizacion Rio Verde Alto, s/n, 29600 Marbella
En färgstark restaurang uppe i bergen som erbjuder middag, bar och nattklubb – allt i ett. Detta ställe bör man besöka i ett stort gäng då middagen lätt blir till dans, och stället är som upplagt för fest. Maten serveras på ett roligare sätt där du bland annat kan beställa kött som du sedan steker själv efter smak och tycke. 

Altamirano
Calle Mendoza, 1, 29601 Marbella
Detta ställe är en spansk pärla som vart en favorit i min spanska släkt sedan 1985 då de öppnade, vilket också enligt lokala bybor är Marbellas bästa restaurang. Det ligger på ett mysigt torg där man sitter i plaststolar med bord som är dukat med pappersdukar, detta för att på ett simpelt sätt inte locka till sig allt för många turister. De erbjuder enbart originella spanska tapas i form av fisk och skaldjur, allt fångat samma dag av restaurangens egen fiskebåt. Det går inte att boka bord på detta ställe och väntetiden är oftast upp mot en timme, så var där i god tid eller dyk upp sent på kvällen. 

Where to catch the sun?

Marbella Club
Av. Bulevar Príncipe Alfonso de Hohenlohe, s/n, 29602 Marbella
För de som gillar att ligga på en pir lite mer reserverat, få hög service även på stranden och äta en mer upp styrd lunch så är Marbella Club perfekt. Det är ett av de bättre hotellen i området och erbjuder en standard på sin beach club därefter. 

Trocadero Arena
Playa de Río Real, Carretera N340, km 186, 29600 Marbella
Trocadero Group är en grupp som på senare tid kommit att etablera sig längst den spanska kusten med sina kreativa strandklubbar. Bland mina favoriter är Trocadero Arena som erbjuder en känsla av Marocko blandat med spansk influens på stränderna. Förutom inspirerande miljö är stället även perfekt för en sen lunch, och stannar du på en drink till solnedgången kan du lätt hamna på dansgolvet då de höjer musiken varje timme. 

El Ancla
Av. Carmen Sevilla, s/n, 29670 Marbella
Om man föredrar att ligga på stranden, men sedan ta sig iväg för en trevlig lunch skulle jag rekommendera El Ancla. Trevligt ställe precis vid vattnet på de lugnare stränderna kring San Pedro som erbjuder lunch på terrassen eller balkongen med bord under skuggan, och med mycket god spansk mat. 

Drinks, party, market or hike?

Plaza Del Santo Cristo
Plaza Santo Cristo, 29601 Marbella
Detta torg har jag gått förbi många gånger men denna sommar stannade jag till en kväll och tog en drink på vägen, vilket blev en av de trevligaste kvällarna på sommaren. Med bakgrundsmusik i form av ett lokalt band, goda drinkar och matigare tapas som mini hamburgare startar man kvällen på bästa sätt här. 

Olivia Valere
Carretera de Istán, Km 0.8, 29600 Marbella
Den enda nattklubben värd att nämna i Marbella är Olivia Valere som ligger i en vacker gammal byggnad längre upp i staden och erbjuder ett dansgolv som jag många nätter stått och dansat på tills natt blivit dag. 

Lördagsmarknad
Calle Salduba, Plaza de Toros/Plaza Antonio Banderas
29660 Marbella (Puerto Banus)
För de som gillar marknader, med allt från kläder till inredning eller helgens matshopping i form av nyplockade grönsaker, färgglad frukt eller goda ostar så är denna lördagsmarknad perfekt. För att undvika för stora folkmängder skulle jag gå dit innan frukost vid 8-9 tiden på morgonen, och med en tom korg; Du kommer garanterat kunna fylla den! 

Hike
La Concha
Bakom stranden och staden i Marbella utspelar sig en rad höga berg i form av skog och stigar, det vill säga perfekt för hike. Den högsta toppen går under namnet La Concha och erbjuder en vy som sträcker sig enda till Afrikas kust. Ska man ta sig upp här är tipset att gå upp redan 5 på morgonen innan värmen lägger sig över Marbella, då är du tillbaka till lunchtid och lagom till att värmen slår till. 

Sunday Stroll
Gamla Stan Marbella
Något av det bästa jag vet är att bara gå runt på gatorna i den gamla delen av Marbella stad. Här kan man hitta många bra restauranger, fina butiker och mysiga promenad stråk. Utgår man från Apelsin torget (Plaza de los Narjanos) så kan man röra sig runt och få en väldigt fin söndagspromenad på kvällen. Jag går hit varje dag för att köpa frukost, äta middag, ta en glass eller bara gå runt och kolla på de fina byggnaderna. 

 

 

Artiklar att lyssna på
TILLBAKA