Reseguide: Venedig

Venedig beläget i norra Italien har alltid varit på min ”bucket list” – det vill säga en stad som jag längtat till att besöka. Äntligen fick jag åka dit! Från mitt perspektiv är Venedig en väldigt mysig stad trots mycket turister men som man bara måste besöka, dock gärna som en romantisk resa med sin partner (eller date!)… I denna guide har jag skrivit ner några av mina favoriter som jag blev fruktansvärt förtjust i!

Where to stay?

Hotel Excelsior Lido 

Lungomare Guglielmo Marconi, 41, 30126 Lido

Vi valde att bo på detta hotell som ligger på en ö utanför Venedig, cirka 10 minuter med båt, som har namnet Lido. Hotellet erbjuder strand och poolområde, vilket gör att din resa till Venedig inte bara blir en stadsresa utan även sol och bad. Deras shuttlebåt som tar dig in till centrum erbjuder inte bara en fin båttur utan även topservice då den rör sig mellan Lido och Venedig var 20e minut. Rummen var mycket fina och klassiska, till och med standardrummet var stort. Jag gillade att vi kunde variera våra dagar eftersom ett 12 timmars stadsbesök i ett 32 gradigt Venedig inte hade lockat lika mycket. Att en juice i baren sedan kostade 19 euro är en annan grej, men jag anser detta hotell fortfarande vara ett hett tips! 

Hotel Bellini 

Rio Tera Lista di Spagna, 116/A, 30121, Venezia

Jag har inte bott på detta hotell själv men har hört från vänner att det är typiskt italienskt med fina rum och centralt läge till ett bra pris. Hotellet är beläget precis invid floden och den turistkända gatan Riva del Vin. Bor du i detta område så har du allt nära till hands. Ett plus i kanten ska vara hotellets privata takterrass med fin utsikt över staden.  

Hilton Molino Stucky Venice

Isola Della Giudecca 810, 3013, Venezia

Även detta hotell är en rekommendation från en vän som tidigare bott här. Hilton Molino Stucky ligger på ön Giudecca precis utanför Venedig och erbjuder en mer elegant stil. Giudecca ligger cirka 5 minuter från Venedigstad, tillskillnad från Lido som har en båtresa på 20 minuter. Att nämna är hotellets takterass med pool och utsikt över hela staden som är svår att slå. Detta ställe erbjuder en resort känsla och fungerar lika bra för att besöka Venedig som solsemester på sidan av de obligatoriska statsbesöken.

Where to lunch?

Al Buso Ristorante 

Ponte di Rialto, Sestiere di San Marco, 5338, 30124 Venezia

Fantastiskt trevligt “hak i väggen” som inte ser mycket ut för världen, men har väldigt fin utsikt från deras fyra bord vid vattnet beläget under en bro. Maten är klassisk italiensk och god, men du går hit för att få sitta ”front row” och se gondolerna passera förbi snarare än för maten. Du får dock vara snabb hit om du vill se en fin solnedgång då de inte tar några bokningar på sina fyra bord… 

The Gritti Terrace 

Campo Santa Maria del Giglio, 30124 Venezia

Restaurang som i mina ögon bygger på dess terass med utsikt över den centrala kanalen precis invid båthamnen i Venedig. Man går definitivt hit för atmosfären, men jag måste erkänna att även maten var en njutning. Har hört att många av restaurangens stamgäster ringer och förbokar sin ”Spinosini” -pasta för att se till att den inte är slut vid ankomst. Även bardelen är mycket trevlig och erbjuder DJ, drinkar och loungestämning på eftermiddagen. 

Riva del Vin Street

Riva del Vin, 30125 Venezia 

Denna gata ligger vid bron Ponte di Rialto vilket jag anser vara en av de härligare områdena, men också mest fyllda av turister. Däremot finns det otroligt trevliga restauranger som ligger på rad vid vattnet och erbjuder klassisk italiensk mat till ett vettigt pris. Bra gata att ta sig till första lunchen som ”bench-mark” när man inte riktigt vart man ska röra sig eller vad man kan förvänta sig av Venedig. 

Belmond Hotel Cipriani 

Giudecca, 10, 30133 Venezia

Eftersom att vårt hotell låg på ön Lido vid Venedig så besökte vi aldrig den andra ön Giudecca där Belmond Hotel Cipriani ligger. Däremot kommer detta tips från min bästa vän som spenderade en hel dag på denna resort belägen precis utanför Venedig. Bor man inne i Venedigstad så kan det vara härligt att ta sig utanför fastlandet någon dag, då passar detta ställe perfekt. Bokar man lunch så blir man upphämtad vid hamnen av hotellets privata båt och får i sin tur en härlig båtresa. Vad jag hört så var det hennes bästa dag på hela resan!   

Going for dinner? 

Restaurante da Raffaele 

S. Marco, 2347, 30124 Venezia

För de som gillar restauranger på lugna bakgator som jag så var detta ställe en riktig höjdare. Mysig italiensk stämning, trevlig service, fin utsikt och väldigt god mat precis vid floden. Restaurangen var helt fullbokad varenda kväll vi passerade, så räkna med att få stå i kö i alla fall en timme för att få bord – men det är det värt! 

Trattoria Sempione

S. Marco, 578, 30124 Venezia

Bland de första restaurangerna vi spontant hittade i Venedig stad var denna. Den ligger på en mindre bakgata och ser inte mycket ut för världen, men får man ett av deras tre balkongbord vid floden så är kvällen räddad. Otroligt romantiskt ställe som inte gör dig besviken. 

Caravelli Ristorante 

Calle Larga XXII Marzo, 2399, 30124 San Marco, Venezia

Detta ställe hittade vi på en bakgård i centrala Venedig. Vi tyckte att det var väldigt skönt att sitta på ett ”instängt” ställe eftersom att de flesta andra ställen ligger mitt i en passage eller på torgen där stora grupper av människor konstant rör sig. Den intima restaurangkänslan skapade en supermysig atmosfär och erbjöd väldigt god mat. Caravelli Ristorante är även med på Guide Michelins lista på restauranger som inte har en stjärna men är på väg åt det hållet – vilket märktes och gav oss den bästa maten under resan till inte allt för högt pris. 

Ristorante al Colombo 

Corte del Teatro – S. Marco, 4619, 30124 Venezia

Trevlig klassisk italiensk restaurang beläget I stan men omringat av växter vilket gör stället mer intimt och romantiskt. Detta ställe är ett bra tips för de som reser i stor grupp då det till stor del var uppdukat för 10-15 personer vid varje bord. Som ett plus i kanten visade de även fotbolls VM vilket fick min pojkvän att jubla av lycka, vad gör man inte… 

Being the typical tourist?

Servizio Gondole S.Moise

Calle Vallaresso, 30124 Venezia

Att ta sig igenom Venedig i en gondol är en självklarhet – absolut bland de finaste jag har gjort. I varje hörn erbjuds båtturer genom staden och de kostar alla samma pris, 80 euro (100 euro efter kl 7 på kvällen). Vi fann ett ställe som hetter ”Serbizio Gondole S.Moise” där de släppte på gondoler var 5:e minut vilket gjorde att vi inte behövde stå i kö speciellt länge som man annars brukar få.  

San Marco 

Piazza San Marco, 30100 Venezia

Detta är det kända torget som du finner precis invid hamnen I Venedig. Turisterna flockas här och likaså caféerna. Gör bara inte misstaget att fastna här för lunch eller middag, du kan nästan förstå vad som då väntar dig… Använd istället torget som en utgångspunkt för din statstur då torget leder till olika typer av vägar som tar dig till både väst och öst om Venedig.

Ponte di Rialto

Sestiere San Polo, 30125 Venezia

Den klassiska bron som sträcker sig centralt över floden är värd att se. Den är inte bara vacker att kolla på utan ger även en väldigt fin vy ut mot staden och kanalerna. Jag skulle säga att de mest turisttäta områdena är här, men det är ändå värt att kriga sig igenom.  

Calle Vallaresso

Calle Vallaresso, 30124 Venezia

Kring denna gata sträcker sig de exklusiva modehusen – ena butiken finare än den andra. Att enbart röra sig i området känns väldigt italienskt och ger en känsla av det hantverk som de italienska modeskaparna är duktiga på. Om jag ska rekommendera en butik så är det att besöka Dolce & Gabbana, mer klassisk och fin butik får man leta efter… 

Ghetto 

Ghetto, 30121 Venezia

Norrväst om Venedig ligger området Ghetto – ett gammalt område i Venedig som är lugnare och enbart bjuder på den lokala känslan. Allt från gator till restauranger och gondolturer erbjuds utan att behöva trängas. Absolut en av de trevligare områdena i Venedig, trots att man inte kan tro de på namnet… Ordet ”ghetto” som idag ofta förknippas med röriga områden kommer nämligen från denna del av Venedig. 

Other things to do?

Quadri 

Piazza San Marco, 30100 Venezia

På det välkända torget San Marco finns ett dominerade café som breder ut sig över halva ytan. På dagen har man fin utsikt över Markuskyrkan men jag rekommenderar även att gå dit på kvällen för en fördrink, då spelar nämligen en orkester klassisk italiensk musik. 

Hotel Danieli 

Calle Seconda de la Fava, 4196, 30122 Venezia

Söker man terrassen där man kan njuta av en drink i solnedgången så är detta helt rätt ställe. Totalt överprisat och trångt, men också den bästa ”front row” vid hamnen och dagens solnedgång man kan få. Gärna en Aperol Spritz, tack! 

Harry’s Bar

San Marco, 1323, 30124 Venezia

En gammal italiensk bar som sedan år 1931 erbjuder en exklusiv känsla av det historiska Venedig. Inte så mycket för ögat men för historians skull – det är nämligen världskänd och sägs vara den bar där Arrigo Cipriani uppfann Bellini-drinken.  

Captain Candy

Merceria II Aprile, 5037, 30124 Venezia

För alla godisälskare som jag så är detta ställe värt att svänga förbi. En godisbutik fylld med italienska godissorter i stora pirattunnor. Kanske inte jätteitalienskt, men väldigt roligt och uppfriskande i mellan alla italienska maträtter… 

Jimon Eno Ostaria 

Ghetto, 30121 Venezia

I området Ghetto ligger denna enkla bar som erbjuder sittplats i form av stor gammal träbåt där många unga hänger och tar eftermiddagsdrinkar. Kändes kul och uppfriskande att ta en drink här efter att ha spenderat några dagar i Venedig – som tillskillnad från många andra Italienska städer är rätt ”fin i kanten” och väldigt dyr.