Mesoestetic: individanpassad hudvård + intervju med hudterapeut

Bild: @fannylucialundstrom

Vi är nog alla medvetna om hur viktigt det är att vårda och underhålla sin hud. Hudens skick spelar en viktig roll för din allmänna hälsa och utseende. Det kan kännas orättvist att vissa människor blivit välsignade med en oproblematiskt hud knappt utan ansträngning, medan andra kämpar dagligen för att bibehålla sin huds balans och hindra den från irritation och besvär. Vad som är anledningen bakom din huds skick är svårt att säga men ofta beror det på en blandning av genetik, miljö och diet. Så vad kan man då själv göra för att påverka sin hudkvalitet? Det känns som att det varje dag kommer det ut ett nytt hudvårdsmärke som påstås innehålla mirakelkuren vi alla väntat på. Men hur vet man vilka produkter som är rätt för ens egen hudtyp och hur ska man ens navigera sig i denna hudvårdsdjungel? Sättet du tar hand om din hud på bör baseras på vilken hudtyp du har och inte utifrån vilka produkter som råkar ligga i trend, eller vad din favoritkändis använder. Det gäller att hitta rätt behandling anpassat för dig!

När jag blev rekommenderad att testa Mesoestetic blev jag nyfiken på vad det var med just detta märke som skiljer sig från andra typer av behandling och produkter. Men efter att jag testat och läst på har jag fått lära mig att det är just individuell hudvård som är kärnan i kruxet! Själv, har jag en ganska oproblematisk hud överlag, dock har jag alltid haft en mildare variant av atopiska eksem som blossar upp om jag slarvat med återfuktningen, speciellt under vinterhalvåret när luften är torrare. Känslig hud är ett av de vanligaste tillstånden vilket innebär att huden är mer benägen för reaktioner så som rodnad och klåda samt uppkomst av torrhet i form av just eksem.

För att få ytterligare lite mer kött på benen besökte jag Mesoestetics klinik hos Hudläkargruppen här i Stockholm där jag fick mig en rejäl grundanalys av min hud. Jag passade även på att ställa några frågor till Hudterapeut Camilla Engsfors om Mesoestetic behandlingar och produkter och hur man gör för att ta hand om sin hud på bästa sätt. Här är svaren:

Hej Camilla, du har jobbat med Mesoestetic i ett och halvt år. Vad var det som fick dig att fastna för varumärket?

Jag har jobbat inom hudvårdsbranschen i snart 20 år och har därmed en lång och bred erfarenhet av en mängd olika hudvårdsmärken och hittills är Mesoestics produkter oöverträffade om du frågar mig. Kombinationen mellan vad jag som hudterapeut kan åstadkomma vid behandlingar samt dem möjligheter kunden har att maximera resultatet med produkter för egen hemvård är svårslagna.

Om man känner att man är på fel spår med sin hudvård och vill ”börja om” – hur gör man då?

Boka tid hos en hudterapeut! Där får du en ordentlig hudanalys av ett proffs som kan göra en individanpassad behandling utifrån just din huds förutsättningar vilket kommer ge din hud den där nystarten så många är ute efter. Du kan då få rekommenderat exakt vilka produkter du bör använda i din dagliga hudvårdsrutin hemma. Kom ihåg att det är den dagliga vården som kommer ge märkbara resultat på sikt. En frisk och sund hud är färskvara, det handlar om att ta hand om huden varje dag, då kommer resultaten!

Vad upplever du att flest kvinnor har problem med när det kommer till huden?

Det vi ofta märker bland kunder som kommer till vår klinik är att dem besväras av känslig och sensitiviserad hud, lyckligtvis är detta en åkomma som är relativt enkel att komma till rätta med. Ibland har man gått för hårt mot huden med produkter som inte alls kommer överens med deras hudtyp vilket har lett till att huden har blivit irriterad helt enkelt. Att lugna och återfukta under en längre period är då det bästa sättet att få huden i balans igen. Pigmenteringar är ofta ett förekommande bekymmer samt akneaktivitet. Det är verkligen inte bara unga personer som drabbas av akne, det förekommer i alla åldrar. Men med det finns hjälp att få, idag ska egentligen ingen behöva känna sig missnöjd med sin hud. Jag arbetar även nära våra hudläkare vilket är en trygghet för kunden. Ibland behövs medicinering i kombination med hudvårdsbehandling – som tillexempel vid besvärligare varianter av akne.

Vi svenskar kämpar mycket med torr och glåmighet nu under vinterhalvåret, vad kan man göra för att få tillbaka lyster i huden?

Regelbundna behandlingar hos hudterapeut där döda hudceller verkligen avlägsnas på djupet. Hudterapeueten kan även ge huden en grundlig fuktboost som kunden sedan kan underhålla där hemma med rätt produkter. Komplettera gärna din hudvård med någon form av serum anpassat för din hudtyp. Att även peela huden regelbundet samt applicera ansiktsmask ett par gånger i veckan gör underverk för även den glåmigaste huden.

Måste jag ha en lång och omfattande hudvårdsrutin för att se resultat?

Absolut inte. En bra rengöring som inte torkar ut följt av mjukgörande kräm som ger fukt och näring räcker långt. Viktigast av allt är att ta hand om huden ordentligt – varje dag! Jag vill även poängtera vikten av solskydd, en stor del av vårt åldrande beror på solen – it’s an ageing machine – tyvärr… Tycker man sedan att det är roligt och härligt att ha den där stunden i badrummet, då är det toppen att utöka sin hudvårdsrutin med exempelvis serum, peeling och masker som jag nämnde tidigare. Det är dessutom så att ju äldre vi blir, desto mer kärlek, omtanke och tid kräver vår hud för att den ska fortsätta hålla sig i form.

Hur stor roll spelar våra hormoner för vår hudkvalitet? Vad kan vi göra för att ge huden så bra förutsättningar som möjligt?

Hormoner spelar en stor roll – alltifrån tonåren då många dras med akneutslag. Under menstruationen blir huden ofta både torrare och känsligare eftersom både östrogen -och testosteronnivåerna är låga. När kvinnor sedan kommer in i klimakteriet minskar hudens fyllighet. Det finns studier som visar att 30% av hudens kollagen försvinner under de fem första åren i klimakteriet vilket visar sig i linjer och rynkor. Men, återigen – man kan hjälpa huden på så många sätt genom rätt hudvård och rätt behandling.

Om du får rekommendera tre produkter från Mesoestetic – vilka skulle det vara?

HA densimatrix 30 ml

1 250 kr från Mesoestetic
Köp

Först ut vill jag tipsa om HA densimatrix – ett serum baserat på hyaluronsyra i flera former. Serumet tillgodoser hudens alla lager med en djupt återfuktande och fuktbevarande effekt. Produkten är berikad med aktiva ingredienser som skyddar mot nedbrytning av hudens naturliga hyaluronsyra och stimulerar de celler som är ansvariga för kollagen- och elastinproduktionen. Resultatet blir en fastare och mer plumpad hud där fina linjer och tecken på torrhet minimeras. Vem vill inte det?

Skinretin 0,3% Cream

1 095 kr från Mesoestetic
Köp

Vår senaste nyhet är en nattcreme med retinol – skinretin. Det är en intensivt verkande nattcreme i lätt textur baserad på ren retinol och bakuchiol som verkar kraftfullt för att reducera fina linjer, rynkor, mörka fläckar och glåmighet samt förbättra hudens elasticitet. Helt magisk!

Ultimate Micropeel

795 kr från Mesoestetic
Köp

Sist men inte minst har vi Ultimate micropeel! En mild exfoliering som tack vare sin kombination av AHA-syror och enzymer avlägsnar döda hudceller och förfinar hudstrukturen. Ultimate micropeel är berikad med squalene för att minimera känslan av stram hud som ofta kan uppkomma efter exfoliering. Resultatet blir en mer återfuktad hud med strålande lyster. En klar favorit!