Tio steg för att anpassa ditt liv och din menscykel

Blir du galen på dina humörsvängningar? Har du svårt att hantera din PMS? Känner du dig ibland som världens sämsta person – trots att du innerst inne vet om att du är hur jvla bra som helst? Jag har satt ihop en tiostegs-guide till dig som vill lära dig mer om din menscykel!

1. Lär dig allt du behöver veta om din menscykel

Våga plugga på och sätta dig in i din kropp. Hur lång är just din menscykel, hur många dagar i månaden har du mens och hur känns din kropp under ägglossning? Det finns en hel del att sätta sig in i – bara att sätta igång!

2. Följ månens cykel!

Många kvinnor hävdar att ditt mående skiftar beroende på din menscykel i kombination till månens cykel. Ja, du hörde rätt. De flesta kvinnor har mens vid halvmåne, medan andra har mens under fullmåne – något som kan påverka PMS och menssmärtor. Håll ett öga på måncykeln och försök hitta samband med din menscykel – kanske kan du få svar på en fråga eller två?

3. Gör markeringar för dina mensdagar i din vanliga kalender

Finns det något värre än att ha planerat en spa-dag med tjejerna, en het dejtkväll eller en svinsnygg, vit outfit samma helg som mensen kommer på besök? Markera dagar i din kalender när din mens förväntas komma, så är du förberedd och kan planera in spa-dagen till veckan efter istället (om du mår bättre av det, såklart!)

4. Skriv in notiser för allt som är värt att komma ihåg

Är du, liksom jag, en sån som lever i nära relation med din kalender i telefonen? Se till att lägga in noteringar om det i din menscykel som du tycker är relevant. Känner du dig extra härlig vid ägglossning? Markera de dagarna med ”snygg-dagar!” i telefonen. Mår du skit dagarna innan mens? Skriv in PMS i kalendern så ser du att det kanske inte är läge att boka in den där middagen med svärföräldrarna eller veckans längsta arbetsdag.

5. Anpassa ditt jobb efter din cykel

I modern tid är det flera av oss som har flexibla arbetstider. Det här gäller såklart inte för alla, men det blir vanligare och vanligare. Om du har möjlighet att bestämma någorlunda över dina arbetsdagar, försök att varje månad göra ett övergripande schema över hur du behöver jobba utifrån din menscykel. Lägg de mest hektiska jobbaktiviteterna de dagar du vet att du känner dig oövervinnerlig och bestäm att du jobbar hemifrån när du har PMS.

6. Ladda ner en app!

För att följa din menscykel är en mens-app allt du behöver. Jag rekommenderar Maya som finns att ladda ner både för iPhone och Android!

7. Prata med dina nära

Går din PMS ut över folk i din omgivning? Får du dåligt samvete varje månad efter PMS:en för att du skrikigt, varit gnällig eller bråkat ”i onödan”? Prata med din partner, familjemedlem eller bästa vän och förklara läget. Att kunna säga ”Idag har jag PMS, så jag är lite extra känslig” skapar förståelse och gör att du slappnar av. Bara att acceptera PMS:en gör den lättare att leva med.

8. Ta hand om dig själv

Vi kvinnor måste vara snälla mot oss själva – det är inte alltid helt lätt att vara just kvinna. Försök se på dig själv på samma sätt som de som älskar dig ser dig. Ge dig själv och din kropp vad du behöver och våga lyssna inåt. Du vet hur du ska göra för att må så bra som möjligt.

9. Ta hand om dina medsystrar

Lika viktigt som det är att ta hand om dig själv, är det att visa förståelse och kärlek till dina medsystrar. De går också igenom sin individuella menscykel varje månad och är inte alltid på topp. Om du har nära kollegor eller vänner – prata om mens mycket och gärna! Mens ska inte vara tabubelagt 2018. Köp en extra god kaffe på vägen tillbaka till kontoret från lunchen till din kollega som precis uttryckt att hon har PMS eller erbjud dig att passa din bästis barn en timme när hon ligger med en värmekudde på magen och inte kan röra sig av menssmärtor. Det är i vår förståelse till varandra som vi kvinnor blir som starkast.

10. Sök hjälp!

Lider du av extrema menssmärtor eller PMS från helvetet? Känner du att det här går ut överdrivet mycket över ditt arbetsliv och privatliv? Våga söka hjälp. Boka en tid hos en gynekolog för att göra en noggrann undersökning, eller hos en läkare för att se om du kan få någon hjälp med smärtan. En viss procent av oss kvinnor lider av PMDS eller Endomentrios – ta reda på om du är en av dem och se till att du får rätt hjälp.