Vi listar dryckerna som passar bäst till säsongens kräftskiva

Bild: vasterbottensost

Vår somrigaste tillställning är här – eller ja, efter midsommar då såklart! Kalaset som bjuder på ett överfyllt fat med kräftor, glada hattar och en härlig stämning utan allt för mycket krav. Det är såklart en kräftskiva jag pratar om! Även om sensommarens höjdpunkt kommer utan allt för mycket krav kan det vara lätt att fastna i vad som bör inhandlas, och inte minst när det kommer till dryck. Drycken är egentligen okomplicerad och jag skulle vilja påstå att det finns något för alla smaker! Vi kikar:

Mousserande vin

Ett torrt, friskt bubbligt vin passar utmärkt till kräftorna och den salta lagen de ligger i. Om inte annat är det utmärkt att börja skivan med lite bubblor. Bubbel gifter sig fantastiskt med kräftskivans olika smaker, samtidigt som det sätter en guldkant på stämningen. Här funkar alkoholfria mousserande viner minst lika bra för den som föredrar det.

Vitt vin eller rosé

För vinfantasten passar ett krispigt vitt vin med hög syra, såsom druvorna Riesling eller Gruner Veltliner till exempel. De bjuder på en fräsch syra och har samtidigt en härlig frukt med sig som rundar av smakupplevelsen med kräftornas sälta. En krispig rosé i den ljusare stilen (här kan du läsa mer om olika roséstilar!) är ett säkert kort och också ett utmärkt alternativ för den som vill krama det sista ur sommaren!

Öl

Många föredrar säkert en törstsläckande öl. Då passar den milda och läskande veteölen perfekt. Även ljus lager går hem till både kräftor, lättare tillbehör och kryddiga ostar. Öl är uppfriskande och släcker törsten efter kräftornas sälta och andra smaker som kommer med en riktig kräftskiva. Föredrar man alkoholfritt görs det otroligt bra alkoholfri öl och det finns ett bra utbud av både veteöl och lager.

Cider

För den som varken vill ha vin eller öl är kombon kräftor och torrare äppelcider ljuvlig! Testa så får du se vilken fullträff det är.

 

Vill du lära dig mer om matens påverkan på drycken? Klicka här!