SHOPPA ARTIKEL

Vi har pratat om kosttillskott med en näringsterapeut

Bild av Daria Shevtsova via Pexels

Idag finns. mängder av kosttillskott på marknaden, men vilka behöver man egentligen ta – och vad har de för effekt? Varför behöver man ens kosttillskott från första början? Jag har intervjuat näringspeuten Madeleine Jenninger för att reda ut alla frågetecken.

Madeleine är diplomerad kostrådgivare med kognitiv inriktning, samt kost- och näringsterapeut sedan tio respektive två år tillbaka. Skillnaden mellan kostrådgivare och näringsterapeut är att  som näringsterapeut så ingår fler parametrar i utbildningen än just kost och näring, samt så ingår en fördjupad kunskap inom ämnena. Det gör att man får ett mer holistiskt synsätt på hälsa. Du kan läsa mer om ett holistiskt synsätt längst ner i artikeln!

[su_note note_color=”#ffffff” text_color=”#210000″] Vad är kognitiv inriktning? Det innebär att man har en utbildning i hur det psykiska måendet påverkar hur man äter. [/su_note]

Varför behöver vi kosttillskott?

Det finns flera anledningar till att man kan behöva ta kosttillskott. För det första så innehåller våra grödor mycket färre vitaminer och mineraler än de gjorde förr. Detta beror på en ökad efterfrågan på många spannmål. Förr när man odlade lät man jorden vila efter varje skörd, och efter ett par år sådde någonting annat – det är under denna period som jordens näringsbalans återställs. Men det har man varken tid eller resurser till idag, alltså är många odlade produkter mer näringsfattiga än de hade kunnat vara.

Det samma gäller för all frukt och grönt som vi importerar till Sverige. Det är under den sista mognadsprocessen som solens strålar sätter till mest näring till frukten eller grönsaken, men denna process hoppar man över och låter frukt och grönt mogna på vägen till ett annat land istället. Det beror på att de ska vara i bra skick när de väl anländer till butikerna. Man hoppar alltså över det sista steget då mest näring bildas! Därför kan det ofta vara bättre med frysta alternativ. Frysprocessen tar tyvärr också bort lite näring, men inte i närheten av så mycket som när frukten eller grönsaken inte får den sista näringen från solen.

Påverkar vår livsstil hur vi tar upp näring?

Ja! Detta är den andra anledningen till att många behöver ta kosttillskott. Förutom att grödor, frukt och grönt många gånger innehåller mindre näring så kan faktorer som till exempel stress göra att kroppen ”stjäl” mycket vitaminer och mineraler från kroppen. Vid intensiv träning förbrukar kroppen mer vitaminer och mineraler, samt vid bantning då kroppen helt enkelt får i sig för lite näring.

Vilka kosttillskott brukar man ha brist på och när bör man ta dem?

Det kan vara många, det beror helt på vilken typ av livsstil man har. De allra flesta vitaminerna och mineralerna får vi i oss via kosten vi äter – därför beror det på om man äter en varierad ekologisk kost med mycket frukt och grönt, eller om man äter mycket processad snabbmat som inte är särskilt näringsrik. För en genomsnittligt hälsosam person är de vanligaste bristerna omega 3, magnesium och d-vitamin. Veganer har ofta brist på vitamin B12.

D-vitamin

D-vitamin är en av de vitaminerna som kroppen inte får via kosten, utan helt enkelt av solen. Så det säger sig självt att för oss som bor i norra Europa är vi mer benägna att få brist på denna vitamin. Som tur är kan kroppen lagra d-vitamin, som aktiveras vid kontakt med huden. Men oftast lagras d-vitaminet från sommaren fram till årsskiftet ungefär, och då har vi några mörka månader kvar framför oss. Oftast räcker det med trettio minuters exponering för solen per dag för att få en bra dos av vitaminen, så passa på att vara utomhus när den tittar fram! Ta gärna D-vitamin på morgonen, men kom ihåg att ta det ihop med någon form av fett! Det beror på att D-vitamin är fettlösligt och behöver fett för optimalt upptag.
99 kr från Vitaprana
Köp

Vitamin B12

Vitamin B12 finns bara i animalier, därför är det ett viktigt tillskott att ta för veganer och ibland även vegetarianer. B12 är en livsviktig vitamin, att få brist på denna kan på sikt vara mycket farligt, eftersom den bland annat behövs för ämnesomsättningen och nervsystemets funktion. B-vitaminer är bra att ta på morgonen då de kan upplevas som energigivande.
155 kr från Helhetshälsa
Köp

Omega 3

När det kommer till omega 3, som inte är en vitamin utan en fettsyra, så är det ett vanligt kosttillskott att rekommendera eftersom den ska vara i balans med en annan fettsyra som heter omega 6. Kosten idag innehåller dock ofta mycket mer omega 6, vilket gör att dessa två hamnar i obalans. Omega 3 förekommer annars i fet fisk som lax, sill och makrill. Ta omega 3 i samband med måltid.
289 kr från Great Earth
Köp

Magnesium

Magnesium är en mineral som är viktig för skelettet men också för alla muskler, framförallt hjärtat. Vid stress påverkas kroppens halter av magnesium, därför är det bra att ta tillskott. Magnesium får våra muskler att slappna av, vilket gör att det är bra för att lindra kramp i muskler eller till exempel förstoppning. Magnesium bör tas på kvällen eller efter fysisk aktivitet, just för att det är muskelavslappnande samt aktiverar kroppens parasympatiska nervsystem, som gör att vi blir trötta.  
229 kr från Puori
Köp

*Läs alltid på burken vad som rekommenderas.

Vad betyder egentligen RDI som står på kosttillskott-förpackningar?

RDI står för rekommenderat dåligt intag. Det är ett mått som togs fram under andra världskriget för att militärerna inte skulle få bristsjukdomar. Därför är det också ett mått som varit med länge och är väldigt lågt satt! Det rekommenderade dagliga intaget är helt enkelt baserat på minimum vad man bör få i sig. Därav kan det till exempel stå ”200 % av RDI” på vissa kosttillskott, och då ska man veta att det inte är farligt att få i sig för mycket. Det finns fettlösliga och vattenlösliga vitaminer – de senare kissar vi ut och de andra lagras i fettet i vår kropp.

Det finns bara en mineral som man måste vara försiktig med, och som det rent ut sagt kan vara livsfarligt att få i sig för mycket av, och det är järn. Det ska man bara ta om man vet att man har brist.

[su_note note_color=”#ffffff” text_color=”#210000″] Varför kan järn vara farligt? För högt intag av järntillskott under en längre period kan leda till förgiftning. Överskottsjärn utsöndras i levern via gallan, då blir levern överbelastad och fungerar inte som den ska. Leverns uppgift är att ta hand om gifter i kroppen – blir levern överbelastad så tas inte gifterna om hand på ett optimalt sätt. [/su_note]

Ibland kan det stå på burken att kosttillskott ”inte ersätter en varierad kost”. Det beror på att man inte vill att folk ska tro att man kan hoppa över måltider och bara äta kosttillskott – man behöver fortfarande näring och energi via kosten!

Hur vet man att man har brist på något?

Man kan alltid kontakta vården för att ta reda på om man har några brister, framförallt om man känner att det är något som inte stämmer. Det kan vara svårt att lista ut vilka brister man har eftersom många ger upphov till liknande symtom. Det kan bland annat vara trötthet, orkeslöshet eller nedstämdhet. Men dessa symtom kan såklart bero på andra faktorer också – till exempel stress.

Man kan också anlita en näringsterapeut som gör undersökningar på andra sätt för att ta reda på brister. En näringsterapeut gör i regel mer avancerade undersökningar, dels av blodet men också i form av att scanna kroppen genom frekvensanalys.

Finns det andra sätt att justera brister än via kosttillskott?

Ja, absolut! Man kommer långt genom att äta bra mat. Och med bra mat så menar jag ekologiskt, närodlat, vildfångat, frigående osv. Kikar man på animaliska produkter så påverkas djuren självklart av den miljö de befinner sig i – är de stressade så bildas kemikalier i dem, till exempel stresshormonerna kortisol och adrenalin. Det är dock svårt att veta exakt hur de påverkar oss i slutändan men det kommer att påverka näringen på något sätt. Så håll koll på att de animaliska produkterna du äter är framtagna under bra förhållanden.

Det samma gäller grödor, frukt och grönt. Att välja ekologiskt innebär att produkten inte är besprutad. När vi får i oss besprutningsmedel så är det helt enkelt ett slags gift som vår kropp måste jobba med för att få bort – vilket i sin tur kräver fler vitaminer och mineralen för kroppen att hantera, och det blir då en ond cirkel.

Vi exponeras dagligen för olika typer av gifter, både i kost och miljö. Därför är det viktigt att få i sig antioxidanter! De hjälper kroppen att bekämpa dessa skadliga radikaler (som bryter ner våra celler) och skyddar oss mot dem. Det är därför många hudvårdsprodukter innehåller antioxidanter, för att skydda huden mot miljögifter. Så skydda kroppen på samma sätt genom att äta färgstarka frukter och grönsaker – de innehåller störst mängd antioxidanter. 

Hur kan jag använda kosttillskott ur ett holistisk perspektiv?

När man pratar om ett holistiskt synsätt, så menar man summan av allt snarare än vissa delar. Om vi då pratar om kost och näring, så kan man säga att en holistisk syn på det är att ta kosttillskott som ett komplement till sin kost. Men för att ta hand om kroppen så innefattas också motion, stress, återhämtning och så vidare. Har man en osund livsstil kan man helt enkelt inte förvänta sig att må tipp topp genom att bara lägga till kosttillskott – det handlar om så mycket mer än så.

Så om anledningen till att du vill börja äta kosttillskott är att du vill må bättre, så rekommenderar jag att du börjar se över din kost och hur den produceras. Uteslut processad mat, socker och vitt mjöl, dra ner på animaliska produkter och mejeriprodukter. Stärk kroppen med basbildande livsmedel som frukt och grönt, samt nötter, frön, olika sädesslag och baljväxter. Men utvärdera också hur du lever livet i övrigt! Känner du att kroppen behöver mer återhämtning, motion eller kanske frisk luft och natur? Allt detta hör samman för att, ur ett holistiskt perspektiv, stärka sin hälsa och sitt välmående.

*

Vill du komma i kontakt med Madeleine så kan du göra det här.
Här kan du läsa om hur hormonsystemet fungerar och hur du med enkla knep kan må bättre.