Julen väntar runt hörnet med massor av god mat, nygräddade lussebullar och rykande het glögg. Men har ni tänkt på att det är någonting som ofta saknas? En efterrätt, såklart! I vår familj har julgodiset fått ersätta efterrätten (när jag tänker efter har det nog varit bra eftersom jag lätt intar lite för mycket socker under julen) men tänk vad trevligt att få duka fram en riktigt julig efterrätt på årets julbord.
För mig har julen alltid varit en stund av att unna sig – att få frossa i massor av gott och släppa alla tankar på vad som är nyttigt och inte. Däremot måste jag konstatera att julen har en tendens att komma med en sockerfylla – därför låter jag var och en få välja vilken typ av sötning man vill använda i dessa recept. Det fungerar nämligen utmärkt att ersätta socker med kokossocker, stevia, björksocker, sukrin eller honung. De höjer inte blodsockret lika drastiskt som det klassiska vita sockret. Så välj det du vill och föredrar, helt enkelt!
För en glutenallergiker går det strålande med glutenfria pepparkakor och för en mjölkallergiker går det bra att ersätta vispgrädde till exempelvis havre-grädde, vit choklad mot en vegansk variant och mascarpone mot 150 g vegansk färskost (oatly på mackan) och 1 dl mjölkfri grädde..
Oavsett hur du vill tillaga din efterrätt så kommer båda alternativen vara pricken över i:et på julafton, i juldagarna eller till och med som dessert på nyårsafton. Du behöver inte ens vara skarp i köket för att få till någon av dessa efterrätter, de är nämligen busenkla att göra.
Avnjut med god dryck, en bra julfilm (hej The Holiday) eller varför inte ett trevligt sällskapsspel? God jul!
Efterrätter till julbordet
Båda alternativ ger 4 portioner.
Saffranspannacotta
Tillagningstid; 20 minuter + 3 timmar i kylen
Ingredienser:
5 dl vispgrädde
2 st gelatinblad
1 pkt saffran
0,5 dl socker
0,5 tsk vaniljpulver
En bit vit choklad
Skalet från en apelsin
En näve pistagenötter
Gör såhär:
1. Lägg gelatinbladen i blöt i ca fem minuter.
2. Koka sedan upp grädde, socker, vaniljpulver och saffran i en kastrull.
3. Fiska upp gelatinbladen ur vattnet och lägg ner dem i kastrullen.
4. När de har smält och blandningen har svalnat kan du hälla upp i glas/bägare.
5. Ställ in i kylen i minst två-tre timmar.
6. Riv den vita chokladen grovt och riv apelsinskalet fint. Hacka pistagenötterna.
7. Ta fram pannacotta och dekorera med vit choklad, pistagenötter och apelsinskal.
8. Klart!
Mascarponemousse med pepparkaka
Tillagningstid; 30 minuter + 1 timme i kylen
Ingredienser:
100 g vit choklad
250 g mascarpone
2 dl vispgrädde
0,5 tsk vaniljpulver
2 msk arraksarom eller ljus rom (valfritt)
100 g pepparkakor
2 dl lingon + 1 msk socker
En bit vit choklad
Gör såhär:
1. Hacka den vita chokladen fint och lägg i en bunke.
2. Ta fram en kastrull och värm hälften av grädden med vaniljpulvret. Häll sedan detta över chokladen – rör om så chokladen smälter och låt svalna något.
3. Vispa resten av vispgrädden med mascarpone, med en elvisp, till en tjock blandning.
4. Rör försiktigt ner detta i chokladblandningen, lite i taget, med en handvisp.
5. Smaksätt med arrak eller rom. Blanda om.
6. Ställ in i kylskåpet i minst en timme.
7. Hacka pepparkakorna och den vita chokladen grovt. Tina lingonen och blanda med sockret.
8. Häll upp mascarponemoussen i glas och toppa med pepparkakor, lingon och lite riven choklad.
9. Voilá!
*
Vill du ha en annan efterrätt på ditt julbord? Spana in den här pepparkaks-cheesecaken!