En guide till dom bästa semlorna i Stockholm

Semmelsäsongen är här. Och i år ska vi ladda upp ordentligt! Innan självaste semmeldagen kommer (vilket är den 1:a mars) står det på min to-do list att testa de högst rankade och mest hypade semlorna i Stockholm. Jag vill nämligen kunna äta den absolut bästa dagen till ära! Men var finns dom bästa semlorna i Stockholm? Här kommer en guide till var du hittar den perfekta semlan – så du är redo till semmeldagen. För visst längtar man?

Lillebrors bageri

Semlan från Lillebrors bageri är kanske Stockholms mest omtalade semla. Semmeljakten på Instagram beskriver semlan som den hittills godaste klassiska varianten som dom båda har ätit i år. Semlan är mjuk och fluffig med en lätt och neutral grädde. Samtidigt är den perfekt lagom seg. Mandelmassan i den här semlan är smakrik och relativt saltig med sina hackade rostade mandlar på.

Pris 49 kr

Bröd & Salt

Bröd & Salt har också en av stans godaste semlor. Deras klassiska semla är fylld av grädde, sprintat likt mjukglass och får den att se riktigt stor och mumsig ut. Här får du en mjuk och saftig bulle med kardemumma, som mest kommer från mandelmassan själv. Bröd & Salt har också premiär för sin pistagesemla som de tagit fram tillsammans med Sveriges bästa konditor, Kasper Kleihs. Den ska vara lite mer saltig än söt tack vare inslag från pistagenötterna, och har blivit en stor snackis! Längtar efter att testa den här.

Pris: 59 kr

Bild: Semmeljakten

CLEMEDT DUNÉR

Clemedt Dunér Bakeri ligger på Värtavägen 31 i Stockholm och erbjuder fantastiskt goda semlor, samt kemlor. En blandning av kanelbulle och semla, vilket har blivit en otroligt omtalad variant! Mandelmassan är fylld av sockerknaster som skapar ännu mer liv i semlan. Men har inte stora nötbitar i, utan är en slätare variant. Den är lite sötare än tidigare listade semlor, tillsammans med en neutral grädde för att balansera smakerna. Deras saffranssemla är också en stor snackis.

Pris: 45 kr

Bild: Clemedt Dunér 

Vallentuna Stenugnsbageri

Semlan från Vallentuna Stenugnsbageri skiljer sig från dom andra i främst grädden och mandelmassan. Grädden är betydligt mer fast än i dom tidigare varianterna. Mandelmassan kan vara något av en vattendelare. Den innehåller stora bitar från mandlar, på så sätt blir det väldigt tydligt att den är hemgjord. Den här semlan är för dig som gillar söta semlor och uppskattar bitar i mandelmassan.

Pris: 49 kr

semlor

Bild: Mikaela Eliasson

Tössebageriet

Semmelwrapen var 2015 stora snackis och är nu en självklarhet att välja mellan. Det är en uppdaterad semla som är enklare att äta. Den här varianten hos Tössebageriet på Karlavägen 77 i Stockholm har VM-konditorn Mattias Ljungberg varit med och tagit fram. Skillnaden på wrapen och den klassiska semlan är att man kavlar ut degen jättetunt och att den bakas väldigt ljus, så den går att rulla ihop. Sen spritsar man ned grädde och mandelmassan. Stockholms kanske godaste semmelwrap! Förutom den har de också börjat med winersemlan. Som är en blandning av en semla och ett wienerbröd.

semlor

Bild: Tössebageriet

 

*
Vill du läsa fler Stockholmsguider, klicka här!