Briljera med en pepparkak-cheesecake i jul

Det finns många varianter av cheesecake, men favoriten måste nog ändå vara frozen. I juletider passar det utmärkt att ge den smak av pepparkaka! Förutom att det här är en pepparkakscheesecake som är orimligt god, så är är den också otroligt enkel att baka (även för den mest oerfarna i köket) och ganska milt sötad.

Botten är helt raw, gjord på mandlar och dadlar. Medan fyllningen är baserad på havre- och sojaprodukter som ihop med gelésocker ger den perfekta cheesecake-konsistensen. Den är alltså både glutenfri och mjölkfri, men om det inte spelar någon roll för dig så väljer du klassiska ingredienser istället. På toppen blandas hackade pepparkakor, vegansk choklad och rivet apelsinskal. Mums!

pepparkakscheesecakepepparkakscheesecake

 

Botten

2 dl mandel

3 dl dadlar (ca 20 st)

1,5 msk pepparkakskrydda

Fyllning

1 dl gelésocker multi

1 dl sojagrädde (välj vanlig grädde om du vill)

450 g Oatly ”på mackan” (funkar även med färskost)

1 msk honung

1 tsk vaniljpulver

Topping

Ca 10 glutenfria pepparkakor

Rivet apelsinskal från 0,5 apelsin

50 g vit vegansk choklad

Gör så här

  1. Börja med botten. Kör mandlarna i en matberedare tills de blivit väl hackade. Häll ned dadlar med pepparkakskryddan, och mixa lite till. Häll ut degen i en form med löstagbara kanter och tryck till degen i botten.
  2. Blanda sedan Oatly ”på mackan” med citron och vaniljpulver i en bunke. Vispa ihop soyargädden med gelésockret i en kastrull och låt det värmas upp. Låt blandningen puttra i 1 minut, och ta sedan kastrullen från plattan och blanda med oatlymixen i bunken.
  3. Häll ut blandningen ovanpå bottenlagret och ställ in formen i frysen i minst 1 timme.
  4. Hacka pepparkakorna och den vita chokladen grovt, separat. Riv också skalet från apelsinen.
  5. Ta ut cheesecaken ur frysen och strössla pepparkakorna runt om. Fortsätt med den vita chokladen och sist apelsinskalet.
  6. Voila, din pepparkakscheesecake är klar!

*

Här hittar du fler juliga recept.