SHOPPA ARTIKEL

Vad är kollagen och kan det verkligen trolla bort ålderstecken?

Samarbete medNyttoteket

Var jag än vänder blicken så stoltserar produkter med texten ”kollagen”. Mina sociala medier svämmar över med influencers som hyllar detta tillskott, som utlovar en slätare och friskare hy. Ja, kollagen kom till Sverige och tog vårt avlånga land med storm över en natt. Men vad är det egentligen, och är det så otroligt bra som det framstår? Jag har gjort research på ämnet och kommit över en hel del intressant fakta. Fortsätt läsa, så reder jag ut alla frågetecken!

Vad är kollagen?

Kollagen är ett protein som finns naturligt i våra kroppar och består av aminosyror. Dessa jobbar för att bygga upp och stärka vår hud, ben, leder och bindväv.

Det finns 16 olika varianter av kollagen och de allra flesta av dessa tillhör sort 1, 2 och 3. Dessa varianter har olika strukturer och även funktioner i kroppen.

Typ 1: detta är den mest förekommande typen av kollagen, både i kroppen och i produktform. Vi hittar den bland annat i huden, tänderna och musklerna. Och även om det sägs vara bra för många delar av kroppen så är typ 1 mest känt för att stötta hudens elasticitet. Välj ett marint kollagen (vanligast är från vildfångad torsk) för att vara säker på att du får typ 1.

Typ 2: detta består främst av proteinmolekyler i bindväven som skyddar våra ben och leder. Om du har problem med dina leder så är det denna typ av kollagen som rekommenderas. Här är det inte kollagenpulver som hjälper utan typ 2 finns framförallt i benbuljong.

Typ 3: den här typen finns främst i tarmar, muskler, livmodern och blodkärl. Därför används den oftast för att läka tarmarna och förbättra hudens elasticitet och fukt. Typ 3 används oftast tillsammans med typ 1 – men finns främst i kollagenprodukter från gräsbetande kor.

CLEAN COLLAGEN – STICKPACK

Clean Collagen består av 100% kollagen hydrolysat från gräsbetande kor och är helt fri från tillsatser. Ge din kropp en sedan länge förlorad del av vår kost - kollagen.
199 kr från Nyttoteket
Köp

Real Broth

Benbuljong tillverkad av kokade märgben från svenska nötkreatur och solroslecitin. Genom att koka märgben från nötkreatur under en lång period får man en produkt som är av högsta kvalitet. När buljongen har kokat klart blandas vätskan med en liten mängd solroslecitin för att göra pulvret lättlösligt och därefter spraytorkas det till pulver. Märgbenen som används för produkten kommer från svenska gräsbetande kor.
329 kr från Nyttoteket
Köp

Clean Collagen

Clean Collagen består av 100% hydrolyserat kollagen från gräsbetande kor och är helt fri från tillsatser. Kollagenet är framställt genom enzymatisk hydrolys vilket möjliggör en produkt med oöverträffad löslighet i både varma och kalla vätskor. Clean Collagen består huvudsakligen av kollagen typ I men även en liten del typ III.
249 kr från Nyttoteket
Köp

Varför har kollagen blivit så populärt?

Ungefär 80 % av huden består av kollagen men med åldern minskar produktionen. Effekten av detta är mindre elasticitet och fina/djupare linjer. Så varför ser vi många unga tjejer som tar detta tillskott? Jo, kollagen börjar successivt minska redan efter ungefär 25 år fyllda och dessutom så finns det många faktorer i dagens samhälle som kan påverka kollagenproduktionen negativt. Bland annat stress, rökning, inflammationer i kroppen och för mycket exponering i solen. Genom att ta tillskott av kollagen utlovas alltså jämnare, mer ungdomlig hy som dessutom verkar mer återfuktad – därav en konsumtion som skjutit i höjden.

Vad händer i kroppen när man tar tillskott av kollagen?

När man tar tillskott av kollagen så måste det brytas ner för att kroppen ska kunna absorbera det, precis som allt protein. Därför ökar inte kollagenvärdet i kroppen direkt utan kroppen får de byggstenar den behöver för att kunna skapa eget kollagen.

De kollagenpulver som finns på marknaden har redan brutits ner och antas därför absorberas väldigt mycket mer effektivt än de livsmedel som innehåller kollagen. Exempel på dessa är benbuljong och fisk.

För att kroppen ska kunna ta upp och producera kollagen behöver den två aminosyror: glycin och prolin. Glycin används för att skapa proteiner och framställa olika ämnen i kroppen, bland annat hormoner och enzymer. Glycin produceras naturligt i kroppen men finns även i livsmedel som är proteinrika. Prolin skapas till viss del i kroppen och finns även i livsmedel som innehåller fullvärdigt protein (tex kött, fisk, ägg och mjölkprodukter).

C-vitamin är också en viktig komponent i bildandet av kollagen. Det finns rikligt i livsmedel som broccoli, apelsin, jordgubbar, tomat och chilifrukter.

REAL BROTH – SAVORY SPICES

Real Broth är din perfekta medhjälpare när du på ett enkelt sätt vill njuta av benbuljongens alla hälsosamma effekter. Real Broth består av benbuljong som kokats på märgben från svensk nötkreatur och därefter spraytorkats till pulver.
349 kr från Nyttoteket
Köp

REAL BROTH – CHOCOLATE

Real Broth är din perfekta medhjälpare när du på ett enkelt sätt vill njuta av benbuljongens alla hälsosamma effekter. Real Broth består av benbuljong som kokats på märgben från svensk nötkreatur och därefter spraytorkats till pulver.
349 kr från Nyttoteket
Köp

Vad säger forskningen om kollagen – fungerar det?

All information jag kommer över påstår samma sak: att forskningen som gjorts på kollagen har utförts av de företag som tillverkar kollagen. Det behöver såklart inte betyda att produkterna inte fungerar, men det är också uppenbart att dessa företag inte vill publicera något som påstår att de inte fungerar. De studier som har gjorts har utförts på djur (råttor, möss och grisar). Och det som fungerar i labbet kanske inte fungerar exakt likadant på oss människor?

Det finns till exempel en studie som visar på att tillskott av kollagen i samband med c-vitamin och andra vitaminer under 12 veckors tid förbättrade hudens elasticitet och återfuktning, jämfört med placebo.

Enligt en artikel i nytimes tar man upp att mycket mer studier och bevis behövs för att vara säkra på resultatet som utlovas. Enligt en läkare vid namn Dr Jaliman så producerar kroppen en enzym som kallas collagenase, som äter bort vårt naturliga kollagen. Det innebär att om man väljer att ta tillskott av kollagen så bör man vara redo att fortsätta resten av livet för en bestående effekt.

Summering

När det gäller om kollagen verkligen fungerar så är svaret diffust på grund av bristen på forskning. Däremot kan det inte skada kroppen att ta detta tillskott! Kombinera med livsmedel som är rika på protein och c-vitamin för att bygga upp en stark hud, samt med en hälsosam livsstil.

Vill du vara helt säker på att huden håller sig ungdomlig så länge som möjligt är det följande du ska göra och undvika:

1. Använd solskyddsfaktor, helst spf50!
2. Undvik rökning.
3. Stressa mindre – eller meditera mer.
4. Ät inte för mycket socker eftersom det hämmar kollagenproduktionen.
5. Använd bra hudvård som hjälper till att skydda huden och bygga upp kollagenet. Exempel på detta är serum med retinol och c-vitamin.

*

Läs mer inom kategorin wellness HÄR.