Therese Hellström om att sitta i karantän i ett 25-gradigt Paris

Där sitter hon – FORNI’s moderedaktör och en av Europas chicaste kvinnor. Nu i vår hade vi sett fram emot att fullständigt kapitulera in i vårmodets armar, istället sitter fashionistor runt om i världen instängda i sina lägenheter och inspirerar oss på nya sätt. Vi har under senaste veckornas gång följt Tess liv från lägenheten i Paris – där hon numera är bosatt och lever ett liv i karantän. För oss i Sverige ser ju livet inte likadant ut som för människor som lever i andra länder och Therese har öppet skrivit sina vardagsbetraktelser från sin lägenhet i Paris senaste veckorna. Hur är det egentligen att vara i karantän? Hur får man något gjort? Och kan man lära sig något av det?

Om ni vill följa Tess vardagsbetraktelser från lägenheten i Paris gör ni det dagligen på hennes blogg – här! Och om ni vill ha ännu mer av Tess kan ni läsa ikapp hennes modeartiklar här (klick!).

Med det sagt – här kommer åtta frågor och svar om krisen, modet och längtan efter att allt ska bli som vanligt.

Du bor i Paris som har haft lock down sen… vilket datum? 
Nu har vi haft lockdown sedan den 15:e mars, det vill säga fyra veckor i skrivande stund. Känns som en evighet…

Hur känns det att leva i lock down?
Det är en väldigt annorlunda känsla att inte ha ”rättigheterna” att gå utanför sitt hem… man är helt styrd av Coronaviruset och staten. Lyckligt nog har jag inte själv varit allvarligt sjuk av viruset, jag trivs med mitt boende i Paris och jag lever med min pojkvän som gör mig sällskap. Men jag kan tänka mig hur andra har det som är väldigt sjuka, inte trivs med sitt boende och kanske lever i en osund relation – då är lockdown rena mardrömmen och kan bidra till ytterligare samhällsproblem.

Sverige hanterar ju Covid-19 väldigt annorlunda jämfört med andra länder. Har du några tankar kring det? Hade du hellre varit i Sverige eller känns det bra att vara i Paris som tar situationen så ”seriöst”?
När vi fick veta att Frankrike skulle få lockdown så hade man 24 timmar på sig att bestämma vart i landet man skulle hålla sig hemma, det vill säga så att exempelvis fransoser med landställe eller med familjer annanstans i landet kunde ta sig dit. För oss kom allting så plötsligt så det var inte bara att ”ta ett beslut” om vi skulle stanna i Paris som faktiskt är vårt nuvarande hem eller om vi skulle åka hem till Sverige där våra familjer är. Mycket spelade in: boende, jobb och framtid. Samt så visste man ju ingenting kring situationen jämfört med vad man vet idag, så något annat än Paris kom aldrig på tal…

Självklart lever vi just nu under totalt onormala förhållanden, men jag tror och hoppas ändå på att dessa strikta regleringar kan komma att reducera coronaviruset snabbare än om man fritt fick gå ut i Frankrike. Dödstalen är höga i Sverige och en del verkar fortfarande leva på som vanligt, jag tror alla behöver anstränga sig för att en förändring ska ske. Däremot saknar jag såklart Sverige lite extra just som har mycket lindrigare restriktioner än Frankrike, men jag vet inte heller om jag tror på att det blir bättre. Samt är min inställning till corona (det är allvarligt och att vi måste hålla oss hemma!) likadan vart jag än befinner mig, så även i Sverige hade jag sett till att hålla mig hemma. Men ja, jag ljuger om jag inte säger att det såklart hade varit skönt om man hade kunnat få gå utanför lägenheten en stund på dagen…

På din instagram får man följa med i din vardag under lock down i allt ifrån hur det ser ut när man går och handlar till ifyllda formulär för att få gå ut och springa. Hur ser en dag ut i ditt liv just nu? 
Jag vaknar kring 9-tiden eftersom jag försöker ta vara på dessa dagar och sova ikapp den sömn jag anser mig ha tappat senaste åren med mycket jobb på bordet… Sedan duschar jag och fixar mig för att börja arbetsdagen framför datorn samtidigt som jag äter frukost. Innan lunch tar jag en paus och skriver på någon modeartikel eller lyssnar på en podcast. Allt för att uppnå känslan av omväxling!

Vid lunch äter jag det som finns hemma (eftersom vi bara får handla max en gång om dagen – vilket oftast blir middag!) och sätter mig sedan på innegården för att dricka en kaffe. Efter det har jag franskalektion på Skype med min lärare innan jag fortsätter att jobba. Vid 19-tiden får man gå utanför lägenheten en timme för att träna, så jag joggar kring La Seine inom en 1 km som de franska restriktionerna säger att man får göra. Jag har såklart med mig mitt papper utskrivet från franska statens hemsida där det står vem jag är, vart jag bor och när jag lämnade mitt hem. Den ska fyllas i varje dag. Jag avslutar springturen med att handla och får stå i kö 25 minuter för att få komma in i butiken, de gör allt för att undvika människokontakt… Väl hemma gör jag de övningar jag annars gör på gymmet i vardagsrummet innan jag lagar den rätt jag är mest sugen på, eftersom måltiderna blir en viktig höjdpunkt när man är i lockdown.

När jag går och lägger mig så tänker jag varje dag på hur mycket jag längtar till att detta är över! Vi håller tummarna…

Vad har du lärt dig om dig själv under den här krisen?
Först och främst har jag kollat tillbaka mycket på de senaste åren och förstått att jag exempelvis jobbat 200%, vilket inte har lämnat någon tid till vila och återhämtning. Så denna lockdown period har fått mig att ta hand om mig själv och prioritera mer fritid, vilket kommer att fortsätta med mig även efter. Jag har också genom mitt skrivande läst otroligt mycket artiklar, rapporter och nyheter både om pandemin men också om ekonominförändringarna vilket har gjort att jag följt utvecklingen noga sedan februari (då det började i Frankrike). Genom att vara påläst lär man sig förstå saker utifrån många synvinklar och det är något som jag tror är viktigt i livet. Att försöka se saker och ting från andras ögon. Sist men inte minst har jag lärt mig att vara positiv trots situationen, det är guld värt – positiva människor tar sig lättare igenom livet!

Vad kommer du att ta med dig när allt det här är över?
Mycket! Först och främst: vad man kommer att uppskatta alla små saker i livet som att kunna gå utanför dörren när man vill, handla utan att stå 25 minuter i kö för att komma in i butiken och att åka på semester?! Känns som en overklig dröm att få ligga på en strand. Jag kommer även ta med mig effektiviteten som har nått mig, exempelvis att resa mindre och ta jobbmöten över Skype (bättre för hållbarheten!) eller att ha mina dagliga franskalektioner på Skype (sparar mig så mycket transport-tid!). Kort och gott så tror jag att man kommer uppskatta vardagliga saker på ett helt annat sätt, utan att ta det för givet.

Har du några tips för att orka med vardagen i rådande situation, och kanske till och med göra
den mysig?
Jag tror mycket på att se det positiva i det negativa och ta vara på situationen. Under en lockdown har man så mycket tid att göra saker man alltid har velat göra. För mig har det handlat om att lära mig franska, laga mycket mat, rensa ur garderoben och börja spåna på nya jobbprojekt. Alla dessa saker som jag tycker om att göra bidrar till att man orkar sig igenom en tuff vardag.

Se även till att du trivs med ditt hem. Jag fokuserar mycket på att ha bakgrundsmusik, lyssna på podcasts som ger sällskap, tända doftljus och en enkel sak så som att öppna fönstret: fräsch luft ger varje andetag lite mer
energi att orka!

En ytlig fråga, för de behövs i allt det tunga: vad har du på dig i dessa hemmatider?
Jag tror mycket på att hålla fast vid rutiner, annars tappar man snabbt sin vardagsstruktur. Det vill säga jag går upp, duschar och klär på mig som att jag skulle lämna lägenheten. Detta lärde jag mig redan innan lockdown då jag har jobbat mycket hemifrån och behövde hitta fungerande vardagsrutiner. Däremot pendlar jag mellan att bära mysiga tofflor och fashionabla klackskor eftersom jag tycker att dagen blir roligare när man känner sig fin!

 

Doftljus / Blus (eller liknande) / Tofflor / JeansVäska / Block