5 saker att tänka på när du ska söka nytt jobb

Bildkälla: Pinterest/CDG

Går du i tankarna kring att byta jobb? Kanske vill du byta tjänst inom företaget eller så är du redo för helt nya utmaningar. Kul! Många tycker att rekryteringsprocesser är ångestframkallande, rädslan för att inte duga eller bli nekad väger större än alla positiva aspekter som det kommer att föra med sig. Har du en negativ inställning från början kommer det att bli en uppförsbacke, så försök att avdramatisera det. Tänk realistiskt, men var positiv och kör. Som en hjälp på traven kommer här en guide över några saker som kan vara bra att tänka på när du ska söka nytt jobb.

First things first

Ge dig själv det bästa utgångsläget. Vad vill du göra? Vad har du för möjligheter? Hur ska du ta dig dit? Fundera över vad du faktiskt vill, och varför – det är viktigt för både dig själv och en potentiell arbetsgivare att veta, sen behöver inte varje detalj vara utstakad. Ta sedan fram ett välskrivet CV, skriv ett personligt brev som framhäver dig på bästa (och ärligaste) sätt och frigör tid i ditt schema för att börja skicka in ansökningar. Att söka jobb tar tid, och det krävs att du faktiskt hänger dig. LinkedIn är ett bra ställe för att både nätverka och leta tjänster, och utöver alla rekryteringsfirmor som finns så är mitt största råd att höra av dig direkt till företag som du vill jobba för. Leta upp rätt person på HR eller en chef som låter relevant och släng iväg en ansökan.

Var inte rädd

Våga söka det där coola jobbet även om det ser för avancerat ut, och våga höra av dig till den där högt uppsatta chefen. Ta för dig och var självsäker, det visar på att du är driven och framåt – vilket för de flesta är attraktivt. Det är ingen som kommer att sitta och skratta på andra sidan skärmen för att du hört av dig och sökt ett jobb hos dem. Får du inte svar har det ingenting med dig att göra, så ta det inte personligt. Och ge dig inte! De flesta slutar mejla efter ett tag, så fortsätt påminna om att du finns – vid tillfälle kanske de kommer att tänka på dig! Vad har du att förlora? Vissa personer har jag mejlat flera gånger om innan jag faktiskt fått svar, och då är de alltid tacksamma över att jag inte har gett mig.

Använd dina kontakter

Jag upplever att det var mindre vanligt förr att berätta när man ville byta tjänst, kanske väntade man till och med tills man skrivit på ett kontrakt för att det först då kändes som att man hade något bra att visa upp. Men det är ett utmärkt sätt att ventilera och få tips och råd! Inte minst: det absolut bästa sättet att utnyttja sina kontakter på. Berätta för vänner och bekanta att du är sugen på något nytt, då kommer de kunna tipsa om dig om tillfälle ges, eller skicka jobbannonser som de tror kommer passa dig. Jobbar man inom samma bransch är chansen ofta väldigt stor att de känner någon som söker – och det skulle kunna vara dig! Du har bara att vinna på detta.

Du måste vilja ha det, och visa det

Enligt mig går det inte att söka jobb halvhjärtat. Det märks snabbt på en anställningsintervju om du inte är passionerad och du kommer att ha svårt att svara på frågor som borde komma till dig naturligt. Sök bara jobb du är genuint nyfiken på eller vet att du är intresserad av. Att lägga energi på onödigt jobbsökande eller springa på intervjuer “bara för att”, tar både din och andras tid. Man kan inte alltid veta i förväg, men du bör ha ett hum om vilken typ av arbetsplats eller företag du vill vara på. Hittar du en tjänst eller ett företag du gillar, var då inte rädd för att lägga i en extra växel – understryk hur intresserad du är och varför, och mejla efter intervjun; tacka så mycket samt berätta om dina tankar.

Have fun with it!

Detta är en av få möjligheter i livet där du får chansen att träffa nya människor och se nya platser. Det är en upplevelse i sig och du lär dig alltid något! Ibland kommer du att komma fram till att det inte var något för dig, men det ligger lika mycket nytta i det – annars hade du alltid undrat. Ibland kanske du träffar någon som du klickar jättebra med, även om jobbet inte är intressant. Du vidgar din bekantskapskrets, och vem vet? Om ett par år kanske kan du få nytta av dessa personer eller så korsars era vägar på nytt. Värna om alla relationer och försök ha roligt.