Amelia Widell, grundaren till MELIMELI, om inredning, möbler och stora (!) drömmar

Bild: Amelia Widell

[su_note note_color=”#ffffff” text_color=”#210000″]

Ålder: 34 år
Familj: Luca 9 år, Lucie 1 år och hennes fästman Walle
Titel: Grundare av MELIMELI (namnet kommer från Amelias smeknamn Meli!)
Instagramkonto: @ameliawidell
Favoritfärg i hemmet: Rosa

[/su_note]

Amelia Widell är en av tre Widell-systrar som har lyckats bygga upp en riktig drömkarriär. Från fotograf och stylist bestämde hon sig för fem år sedan att satsa på drömmen om att starta ett inredningsvarumärke och kort därefter designade hon sin första möbel. Det blev inte en så liten en, utan en soffa, som fortfarande är en bästsäljare hos MELIMELI.

Följ med på ett samtal om personlig stil, att driva företag som ensamstående mamma och hur tusan en produktion går till!

Du driver MELIMELI som gör helt galet fina soffor. Hur började den resan för dig?

Det började för ungefär 5 år sen då jag ritade två soffor själv eftersom jag helt enkelt inte hittade det jag sökte på marknaden. Då fanns det inte så mycket soffor i mellanprissegmentet och just där kände jag att det fanns ett hål att fylla.

Vad gjorde du innan MELIMELI? 

Jag jobbade som inredningsfotograf, stylist och drev ett inredningsmagasin online tillsammans med Johanna Bradford.

Hur fungerar det med en så stor produktion, som en soffa? Producerar man närmare på grund av fraktkostnader? Behöver man gå in med mer kapital i ett företag med den typ av produktion jämfört med om man ska göra mindre produkter, som kläder?  

Jag producerar allt i Europa. Tygerna vävs i Italien och sofforna byggs sen för hand i Polen. Det är för att hålla hög kvalitet och spara det jag kan på miljön. Det är kostsamt att ta fram prototyper på nya möbler men jag har valt att sen göra det mesta på beställning av kunder så att jag inte behöver binda upp en massa kapital i lager – vilket jag tror att man behöver göra med kläder. Å andra sidan är kläder lite billigare styckvis än möbler så det är svårt att gissa på vad som är mest kostsamt.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av MELIMELI (@melimeli)

Varför valde du att gå in i just den här businessen? Vad fick dig att vilja starta MELIMELI? 

Det var helt drivet på intresse. Jag hade länge byggt miljöer i mitt jobb och var sugen på att ta fram de produkterna som man bygger miljöerna med. Då fanns det inte så mycket inredning att köpa på nätet och min idé var att skapa högkvalitativa möbler som inte är svindyra och det har funkat genom att strunta i återförsäljare. På så sätt kan jag hålla nere priserna med ca 50% mot vad dom hade behövt kosta och jag sålde via återförsäljare.

Har du något tillfälle i din karriär som har varit game changing för dig?

Jag skulle nog säga när jag fick barn. Eftersom jag också var ensamstående från att min dotter Luca var 1 år så var jag tvungen att jobba mycket mer smart och effektiv så att jag kunde jobba mindre men samtidigt kunna ta hand om henne utan att tumma på ekonomin.

Hur gör du för att hålla motivationen uppe under pågående kris, både för dig och dina anställda? 

I början var det så oroligt och då kändes det viktigast att försöka ge trygghet som arbetsgivare. Sen har vi faktiskt haft otroligt mycket kunder under våren så vi har haft fullt upp vilket har hjälpt till att hålla motivationen uppe.

Hur tycker du att man ska tänka för att ta sig igenom en kris?

Jag tycker att man ska försöka ta en dag i taget. Det är såklart viktigt att rusta för sämre tider på de vis man kan men katastroftankarna och paniken inför att det skulle kunna gå illa försöker jag hålla mig borta från.

Om jag som läser har en dröm om att starta ett varumärke, vad tycker du att jag ska göra som första steg?

Försök att göra en affärsplan, både för varsamheten och ekonomin för att se om det ens är görbart. Jag tror på att genomföra istället för att gå och drömma för länge. Tror du på din idé så ska du vara modig, kasta dig ut och testa. Det värsta som kan hända är att det inte funkade, och då får man hitta på något annat.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av MELIMELI (@melimeli)

Hur tänker du när du designar en möbel? 

Oftast får jag en idé som jag ritar upp visuellt och som sen får anpassas i komfort och funktion.

Vilken möbel av alla ni tagit fram är din favorit?

Jag tror faktiskt fortfarande att det är den första soffan jag ritade, Luca. Den är både snygg och skön!

Jo tack, jag vet, för jag har precis köpt den! Kan du ge oss något konkret inredningstips om man vill få till en snygg – men också personlig! – stil hemma?

Gör en mood board samt en färgpalett och försök hålla dig till dessa!

Vad är nästa steg för MELIMELI?

Just nu håller vi på med en storsatsning i UK som redan är en ganska stor marknad för oss. Det ska bli superspännande. I produktsortimentet fortsätter vi att utöka vårt accessoarsortiment med en massa fin keramik, kuddar och andra textilier. Vi har en riktigt rolig resa framför oss!

*
Vill du läsa fler Learn from the expert-intervjuer? Klicka här!