Små västerbottenpajer som kommer att göra succé på nyårsafton

Någonting som precis alltid går hem, oavsett om det är en högtid som nyårsafton eller en kväll med ett gäng kompisar, är kombinationen av löjrom, rödlök, gräslök och creme fraiche. Toppa det på en pizza, chips eller i det här fallet: på små västerbottenpajer.

Jag ska poängtera att dill funkar precis lika bra som gräslök, båda smakkombinationer är delikata. Fast det bästa av allt? De tar i princip ingen tid att tillaga. Dessa små pajer är gjorda på färdig smördeg som finns i välsorterade matbutiker, just för att göra processen så enkel som möjligt! Vill man baka egna små pajer så kan man såklart göra det också. Hur som helst så är detta förrätten eller plocket att förbereda för dig som vill bjuda på något som alltid går hem, och du kommer garanterat att lyckas även om du inte är en fena i köket.

Utöver ingredienserna så behöver du antingen små muffinsformar (så ”stadiga” som möjligt) eller en större, hård muffinsform likt denna. Använder du den hårda varianten så ska du smörja den med smör innan du trycker ner smördegen i formen.

små västerbottenpajer

Små västerbottenpajer med löjrom

Tid: ca 30 minuter
Portioner: ca 10 st

Ingredienser:

1 pkt smördeg
3 dl västerbottenost
1 dl vispgrädde
3 ägg
1 liten rödlök
1 kruka gräslök
1 burk löjrom*
250 g creme fraiche
salt (ca 0,5 tsk)
svartpeppar (ca 1 krm)

+ muffinsformar/hård muffinsform

* burken med löjrom bör räcka till ungefär 20 st små pajer – så passa på att dubbla receptet om du ska servera de små pajerna som plockmat. Annars kan du använda det överblivna utav både löjrom, gräslök, rödlök och creme fraiche till att toppa saltade chips med.

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Rulla ut smördegen och använd ett större glas/kopp för att ”skära” ut ringlar utav den.
3. Använd den överblivna degen och kavla/platta ut för att kunna göra ytterligare ringlar. Du bör totalt få ca 10 små pajer.
4. Tryck ut dina runa små smördegar i muffinsformarna.
5. Vispa ihop ägg, grädde och västerbottenost. Krydda med salt och svartpeppar.
6. Fyll formarna till lite mer än häften.
7. Grädda i ugnen i ca 20 minuter, tills gyllene.
8. Hacka rödlök och gräslök.
9. När pajerna har svalnat något, toppa med creme fraiche, löjrom, gräslök och rödlök.
10. Bon apetit!

*

Fler recept till nyår hittar du HÄR.