4 tips för att boosta din kreativitet

Bild: Nina Sandbech 

Är du inte en av dom som är kreativt lagda, men kanske har på din mållista att utveckla ditt kreativa tänkande? Då är den här artikeln för dig! Det är lätt att fastna i tanken av att man antingen är en kreativ människa eller inte. Men jag vill tro att det inte är så. Kreativitet finns i många aspekter av vårt liv. Det är inte bara konstnärer, författare och framgångsrika entreprenörer som besitter förmågan att tänka kreativt, utan kreativitet handlar om att hitta lösningar på små och stora problem i vardagen. Och genom att träna vår hjärna kan vi alla utveckla ett mer kreativt tänkande.

Att resa, umgås med nära och kära och att upptäcka nya platser är något som för många är förknippat med massor av inspiration som boostar sitt kreativa tänkande. Men i tider där restriktioner och lockdowns sätter stopp för det, behöver vi hitta nya sätt. Dessa tips hjälper dig!

Utmana dig själv

Att utmana sig själv är något som leder till självutveckling och inspiration! Tacka ja till nya uppdrag, häng med på den där AW:n även om du inte känner någon, eller klicka in på en kvällskurs som du så länge har funderat på! Alla har vi hört talas om den berömda komfortzonen. Denna zon består av ett beteendemönster där alla dina aktiviteter och vardagliga sysslor passar in i ett rutinmässigt flow som minimerar stress och risktagande. Vilket bidrar till vår mentala trygghet. Att kliva utanför din komfortzon hjälper dig att utmana dig själv och att tänja på dina egna gränser. Det betyder inte att du behöver leva utanför din komfortzon, men att ta några steg utanför ibland, kan leda till att du hittar ny inspiration och nya idéer.

Ta en kreativ paus

Har du någon gång arbetat med ett projekt, där du tillslut känner att du inte kommer vidare? Ofta när du vaknar upp dagen efter har du kommit fram till en kreativ lösning på problemet. Du har säkert hört uttrycket att ”sova på saken”, efter att vi arbetat för länge med något blir vår hjärna utmattad! Just därför får vi ibland våra bästa ideér i duschen, på promenaden eller när vi gör andra vardagliga saker. Det låter hjärnan vila. Vi blir mindre effektiva och får tunnelseende när hjärnan ständigt arbetar och är fokuserad, vilket innebär att vi inte använder vår kreativa förmåga fullt ut. Genom att ta korta pauser, kan du boosta din kreativitet och effektivitet!

Gör något nytt

Ett tips är också att försöka hitta inspiration på nya håll! Läs en ny bok, gå en annan runda till jobbet eller lyssna på en ny podcast. Pusha dig till att testa nya saker för att få ny inspiration och nya perspektiv. Ofta hittar du din inspiration där du minst kunnat ana. Ute på stan, hos kollegorna du annars inte pratar med, på bussen på väg till jobbet eller hemma, i en hög av gamla prylar.

Jämför dig inte med andra

Kan vara den viktigaste punkten av alla! I tider där sociala medier ständigt är närvarande kan det vara svårt att ta ett steg tillbaka och faktiskt uppskatta sina egna ideér och sluta jämföra dom med andras. Se andras kreativitet som inspiration och en drivkraft, i stället för att jämföra dig med andra och tro mindre på din idé.

Önskar du att läsa mer om kreativitet kan du göra det här!

Redaktör: My Björklund

*

Vill du läsa fler tips i vardagen på FORNI? Klicka här!