5 tips på hur du bäst vilar upp dig i påsk

Bild: @gisele

För många är vardagen lika med tidsbrist och jäkt, jag uppmuntrar därför er alla att passa på nu i påsk att koppla bort från alla deadlines och måsten och istället fokusera på att vila upp er ordentligt. Oavsett om du bara vill ta en välbehövlig paus eller om du känner dig på väg mot utbrändhet, kommer det att göra underverk för ditt välbefinnande att fly från vardagen en stund. Passa på att utnyttja påskhelgen och de extra dagarnas ledighet att njut av alla små vårtecken som (äntligen!) börjat titta fram. Promenera i naturen, slå dig ner på en uteservering i solen eller kolla på en vacker solnedgång under en romantisk kväll.

Vi delar med oss av våra 5 bästa tips för att få ut det mesta av din avkopplande långledighet i påsk!

Unna dig

påsk

De flesta av våra liv kräver att vi har flera bollar i luften och tusen saker i huvudet. Oavsett om det är en arbetspresentation eller att hämta barn från aktiviteter, gör att det vanligtvis inte ofta blir mycket tid över att tänka på sig själv. Men att försumma sig själv har ödesdigra effekter både fysiskt och psykiskt. Försök att prioritera några stunder för dig själv och ägna din me-time åt att göra saker du ofta tänker att du ska göra men som du i normala fall inte har tid eller ork för. Antingen slår du på stort och unnar dig en spa-behandling eller bokar du in den där vinlunchen med väninnan. Din kropp och sinne kommer märka att du bryr dig om den och tacka dig genom att fungera korrekt.

Ta en digital paus

Om du tror att bara det fysiska avståndet från de platser som utlöser stress är tillräckligt för att slappna av, då har du fel. En av de största anledningarna till ett stressigt liv är det faktum att vi ständigt är online. En telefon som ger ifrån sig ljud och signaler hjälper oss inte med att släppa våra vardagliga ångestmoment som hindrar oss från att slappna av. Försök därför att distansera dig, inte bara fysiskt utan även mentalt från allt som stressar dig. Ta ledigheten nu i påsk till att försöka få bukt på dina kliande fingrar som sträcker sig efter telefonen för att scrolla sociala medier.

Tillbaka till rötterna

Bilder: @gisele

De flesta av oss tillbringar större delen av dagen sittande framför en datorskärm. Denna inaktiva livsstil har dåliga effekter på vår mentala och fysiska hälsa och skulle oftare behöva avbrytas då och då. Tillåt denna miniledighet att återupptäcka lugnet och skönheten i naturen. Våren är en ljuvlig tid, även om jag tror vi alla är enig om att den är otroligt sen med att komma igång kan jag lova att när det väl bli fart på den går det fort. Ge dig ut på en promenad, hitta en mysig vandringsled, kolla efter tidiga vårtecken. Stanna vid en strandkant och ta några djupa andetag för att dra nytta av de helande effekterna havsvattnet ger. Att tillbringa dina dagar utomhus kommer att få dig att känna dig utvilad och full av nya intryck.

Läs en bok

Att läsa böcker gynnar både din fysiska och mentala hälsa, och dess fördelarna kan vara livet ut. Om du kollar upp alla fördelar det finns med att läsa kommer det inte dröja länge innan du känner behovet av en bok i händerna. Allt ifrån den akademiska aspekten att det stärker din hjärna och bygger ditt vokabulär till hur det utvecklar våra känsloregister samt hur läsning bevisats visats bidra till minskad stress och oro. Jag är övertygad om att vi alla har minst en bok i byrålådan som man  planerat att ta tag i. Passa på nu i påsk att mysa ner dig i soffan med en bok, förhoppningsvis överraskar du dig själv med att fastna för båda boken och läsningen i sig.

Bryt rutinen

När vi har ett rutinerat tidsschema kommer vi sannolikt att utveckla upprepade, tanklösa beteenden som hindrar oss från en balanserad livsstil. Dessa vanor kan göra att vi känner oss motivationslösa och otillfredsställda. Glöm dina dagliga rutiner och måsten ett tag genom att testa på lite nya saker. Överraska dina smaklökar med en exotisk, komplicerad måltid eller prova den där träningsstilen som du funderat på att testa. Det kommer inte bara att vara underhållande i stunden, utan det kommer även stimulera din kreativitet och bidra till andra nytänk. Att hålla ditt liv spännande och intressant är nyckeln till en stark mentalitet och ett bra välmående.

 

Vill du läsa mer om hälsa? Tryck här