9 annorlunda sätt att fira din mamma på mors dag

Bild via Pexels

Mors dag är runt hörnet, oroa dig inte – du har inte missat det! Kanske fick du, som jag, en smärre hjärtattack när du förväxlade USAs mors dag med vår för ett par veckor sedan. Sveriges mors dag sker den sista söndagen i maj, vilket i år är nu den 28:e maj. Du har några dagar på dig om du vill fira.

Mors dag är ett fantastiskt tillfälle att visa uppskattning för den moderfigur som format dig till den du är! En dag att säga “tack” till din mamma som tagit sig an uppgiften att hjälpa dig genom livet. En mamma kommer i alla olika former, och dagen är för dem. Det kan vara din mamma, din mormor, din bästa väns mamma eller mamman i din vänskapsgrupp. Kanske är det din pappa som förtjänar en extra dag? Vem du än väljer att fira vill vi hjälpa dig på traven med hur du kan fira dem, även om det kanske behöver se lite annorlunda ut i år på grund av rådande situation ❤️.

Även om ett klassisk firande fungerar, har jag alltid gillat tanken av att göra något annat än att skicka en blombukett på mors dag – så jag tänkte att vi hittar några alternativ! Här nedan har jag, tillsammans med redaktionen, hittat åtta alternativ till ditt mors dag-firande. Hoppas du hittar ett sätt att visa tacksamhet för den person som betyder lite extra för dig.

1. Skriv ett brev

När var senaste gången du berättade för din mamma hur mycket hon betyder för dig? Eller hur stolt hon gör dig? Istället för att skicka ett SMS, skriv ner allt på papper och posta på lådan. Då hon kan spara det i en låda och plocka fram det när hon vill. SMS är också okej, såklart, men let’s face it inte lika mysigt.

2. Donera pengar i din mammas namn

En av de viktigaste gåvorna man kan ge just nu är nog en donation. Den rådande pandemin är påfrestande för redan svaga hälsovårdssystem, vilket gör att många behöver extra hjälp. Visa din uppskattning för din mamma samtidigt som du hjälper andra, genom att donera till en organisation i din mammas namn. UNICEF har just nu ett mors dag-paket för att hjälpa mammor och utsatta barn runt om i världen. Klicka här för att hitta det!

3. Bjud in till en mor- och dottersmiddag

Laga hennes favoriträtt (eller bara något du precis lärt dig och vill visa upp!) och duka upp på samma sätt du hade gjort för en tillställning. Dekorationer, flera lager tallrikar, levande ljus – och varför inte ett icebreaker-kort för att kanske ställa frågor du aldrig gjort tidigare? Ladda ner våra längst ner i den här artikeln!

Har ni inte möjlighet att ses kan ni köra middag digitalt över Zoom eller FaceTime!

4. Lär er något nytt tillsammans

Finns det något du vet att hon alltid velat göra men aldrig tar sig tid för? Dreja kanske? Boka henne en kurs! Eller om ekonomin inte tillåter – köp en drejskiva och ta kursen till köket istället! Här är en video på hur ni kan göra en skål.

5. Håll i en mor och dottersbrunch

Har du vänner med, eller utan, mammor som också vill fira dagen? Bjud in alla till en brunch i parken! Du får umgås med alla dina favoritpersoner samtidigt och din mamma kanske hittar nya vänner, på rekommenderat avstånd såklart.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Michaela Forni (@michaelaforni)

6. Skäm bort henne med en massage

Let’s face it, jag tror alla mammor kan behöva en massage. Typ alltid. Något min syster utbrast efter att hon blev mamma var “när jag inte längre har barn hemma kommer gå på massage varje månad“. De har gjort så mycket för oss, dags att låta dem skämmas bort lite. Köp ett presentkort till en studio i hennes stad så hon kan få njuta av 90 minuters lugn.

7. Ge bort blommor 2.0

Okej, så istället för att skicka en bukett som dör efter fyra dagar – åk till Plantagen och köp hem en fin växt! Din mamma kommer (förhoppningsvis om hon har gröna fingrar) kunna njuta av växten länge och tänka på dig varje gång hon vattnar.

8. Eller plocka egna

Jag inser att jag precis sade att du skulle köpa en växt istället – men Michaela kom med ett väldigt mysigt tips: “självplockade dröm-buketter”! Många platser (trädgårdar, butiker eller caféer) erbjuder att man får skapa sin alldeles egna bukett. Här finns en karta med platser i hela Sverige dit ni kan åka, dricka kaffe och plocka blommor!

9. Fyll en burk med minnen

Det här gav jag i födelsedagspresent till min bästa vän Jennifer i gymnasiet. Hitta en fin glasburk och fyll den med små papperslappar där du skrivit ner fina komplimanger och minnen med din mamma. Tänk att ha en burk fylld med kärlek att plocka upp och titta på när du har en dålig dag?!