SHOPPA ARTIKEL

Tips på hur du hittar din drömkarriär

*Shoppen i den här artikeln innehåller annonslänkar.
Tryck på SHOPPA ARTIKEL till vänster för att se produkter

Idag hade vi på FORNI ett event tillsammans med Hermine Hold! Vi bjöd in ett gäng av er läsare för god frukost och ett intressant samtal mellan vår grundare, Michaela Forni och Hermine Holds VD, Katarina Roger. De pratade om hur man bygger ett varumärke idag, företag som personligt, och vad som är viktigast för att må bra och hitta sin passion.

För att alla på frukosten skulle känna sig extra inspirerande att mingla med varandra, lade vi ut ice-breakers på varje bord som de fick använda sig av (och ta med sig hem). En lista med små frågor att ställa sina bordsgrannar, för att lära känna varandra snabbare – perfekt till framtida middagsbjudningar. (Jag tycker att man även kan använda dessa för framtida Tinder-dejter men vet inte om jag borde rekommendera det till er, om ni vill ha en andra dejt…). Och med tanke på alla bjudningar och nya bekantskaper som sker under våren och sommaren tycker vi att ni alla ska få tillgång till de våra ice-breakers! Längst ner i det här inlägget kan du ladda ner dem. Kanske något att använda till Valborg nästa vecka?

Vi önskar vi kunde bjuda in er allihopa, men för er som tyvärr inte kunde vara på plats i morse har vi sammanställt allt det bästa från frukosten! Här är vad som hände:

Testa dig fram

En av frågorna från publiken var “hur kan jag hitta min passion”, varav både Katarina och Michaela höll med om att man måste våga testa. Katarina berättade om hur viktigt det är att testa sig fram – att man behöver prova olika typer av jobb och möjligheter innan man hittar rätt. Och det är okej om det man hittar inte håller för alltid. Michaela instämde och lade till hur viktigt det är att våga backa och välja en annan väg om det inte blir rätt eller känns bra.

När Michaela var yngre var hon sten-säker på att hon skulle bli stylist, hon började plugga mode och berättade för alla hur hon skulle tillbringa sin vuxna tid med att styla andra. Men hon upptäckte sen att hon inte alls tyckte det var så kul  – eller var särskilt duktig på det. Att byta inriktning efter att man berättat för alla vad man ska göra kändes okej, “jag hittade ju min passion någon annanstans“.

Säg ja till allt

En annan fråga var vilka karriärtips de har till alla de som satt i rummet. Katarina utbrast “SÄG JA TILL ALLT!!“, men lade sen till “så länge det känns kul och spännande”.

Det är så många gånger jag har tackat ja till möjligheter som skrämde mig, men som jag sen såg tillbaka på och undrade hur jag någonsin kunde tyckt det var läskigt!” – och det är precis det här vi ska komma ihåg, att mycket är läskigt innan vi lärt oss, men det betyder inte att vi ska fortsätta utforska. Tacka ja och var öppen för spännande erbjudanden som dyker upp, för de kan oftast leda till ännu fler möjligheter.

Följ din magkänsla

Ett av Michaelas tips är att verkligen lita på dig själv. “Följ din magkänsla om vad som känns rätt, och var inte rädd för att säga att något inte var för dig“. Det är så lätt att man gör saker för att man tänker att andra tycker det är en bra idé, eller följer någon annans framgångsrecept – men resultatet blir oftast att du ändå känner dig vilsen längre fram. Utgå från vad DU vill göra – och ett sätt att ta reda på det är genom att fylla i vårt reflektionskort längst ner.

Våga sticka ut ur mängden

En annat ämne som kom upp är hur man bygger sitt personliga varumärke, eller bara sticker ut ur mängden när man söker jobb: Både Michaela och Katarina säger att man inte ska sky undan från att skicka in spontanansökningar till ett drömföretag, även om de inte letar efter någon. “När man hittar en person som verkligen känns rätt för ens företag kan man nästan öppna upp vilken roll som helst bara för att få in dem“, uppmuntrar Katarina. Flera andra exempel dök upp i rummet: Hermine Holds Content Manager, Caroline Rosencrantz berättade hur det var precis en spontanansökan som gjorde att hon fick rollen hon är idag. Hon kontaktade Katarina och berättade hur mycket hon tror på idén och vad hon kan bidra med – fyra veckor senare var hon anställd! Sofia Kacim, co-founder av nätverket HER, tipsade om att alltid bolla sitt personliga brev med andra. Hon tycker också det kan vara en bra idé att skicka in en introduktionsvideo på sig själv istället för att bara skicka ett CV – stick ut! Jag själv (Louise), berättade om att jag inte ens skickade in ett CV till mitt förra jobb, utan jag skickade lösenordet till en hemsida jag byggt för att de skulle komma ihåg mig. Ta vara på de egenskaper du har och skapa något roligt och inspirerade baserat på det.

För att sammanfatta:

  • Testa dig fram för att hitta din passion
  • Säg ja till allt som känns roligt och spännande, även om det är läskigt
  • Hållbart är både fysiskt och företagskultur
  • Var inte rädd för att backa och välja en annan väg om det inte känns helt rätt
  • Du behöver genuint intresse och nyfikenhet för att kunna ta dig framåt, annars riskerar du att hamna fel
  • Våga stick ut ur mängden, gör något mer med dina ansökningar

 

Tack till alla som kom och tillbringade morgonen med oss – vi hoppas få se ännu fler av er på nästa event! <3

*

Tryck här för att ladda ner våra ice-breakers!