Börshajens grundare Andra Farhad ger oss sina bästa spartips

börshajen

Du har investerat sedan lång tid tillbaka för att skapa ekonomisk trygghet. Är det fortfarande det du motiveras av eller är det något annat som driver dig till att spara?

Min drivkraft kommer alltid vara att bygga en stabil grund inför framtiden. Vi lever i en tid där samhället håller på att förändras – vi är mer hälsosamma och lever längre, men vi tänker inte på att bygga ekonomi för framtiden och de extra åren som vi troligtvis kommer leva. Jag brukar jämföra det med ett maraton där man tränat för att springa fyra mil, men efter tre mil får reda på att det är två mil kvar. Om du inte är förberedd på den extra milen kommer du kanske inte klara av den. Precis på samma sätt fungerar det med ekonomi – man måste förbereda sig för extra år. Vi tror att det finns skyddsnät, men när min generation går i pension kommer systemen intese likadana ut. Därför är det viktigt att förbereda sig redan nu.

börshajen

Hur blir man motiverad till att börja spara och investera?

Sparande har med psykologi att göra. Vi människor är gjorda för att ta ut snabba belöningar, inte att vänta. Att spara är att vänta med belöningen, medan att konsumera är att få snabba belöningar. Dessutom har många ingen struktur och planering utan impulsköper onödiga saker. Men kan man identifiera dessa problem (som många känner igen sig i) kan man också komma med en lösning.

Jag tycker personligen att det är skittråkigt att spara – det finns saker jag vill köpa hela tiden, och det är inget jag kan kontrollera. Men jag ser till att lägga undan 10-15 % av min lön direkt när den kommer varje månad, sen kan jag göra vad jag vill med resterande pengar. Tricket är att börja med små summor, har du aldrig sparat tidigare kan man börja med 100 kronor i månaden och sedan successivt öka den summan.

börshajen

Varför ska man investera sina pengar istället för att spara dom på ett sparkonto?

Det går självklart bra att spara på ett sparkonto, men problemet långsiktigt är att inflationen stiger och äter upp ditt kapital. Pengar tappar i värde över tid. För 20 år sedan kunde man få en bostad för en halv miljon medan det idag knappt räcker till en kontantinsats. Därför måste man sätta pengarna i arbete så de får utvecklas och växa i takt med att samhället och ekonomin växer. Mitt bästa tips är att sprida riskerna: ha en del på ett sparkonto, en del i aktier/fonder och en del i räntepapper.

Vad är en aktie?

Det är kort sagt en andel i ett bolag. Genom att köpa en aktie blir du delägare i bolaget, även om det är en liten del. När bolaget går bra får du mer pengar, och när bolaget går mindre bra så minskar  dina tillgångar.

börshajen

Har du några fonder eller aktier som du rekommenderar till nybörjaren?

Jag skulle rekommendera att man börjar med Large Cap-bolag, det vill säga stora bolag som är noterade på Stockholmsbörsen. Titta på de större fonderna och se över historiken från ungefär tio år tillbaka för att se hur fonden gått.

Vad bör man ha för strategi som nybörjar-sparare?

Jag tycker att man ska månadsspara. Sätt över en del av lönen direkt varje månad och köp några fonder och/eller aktier. På så sätt får man ett bra genomsnittspris och riskerar inte köpa mycket när kursen står högt (något som man aldrig kan veta eftersom man inte vet vilken kurs aktien eller fonden kommer ha i framtiden).

Var kan man vända sig för att få mer kunskap och information?

Jag driver börshajen.nu där man kan hitta både artiklar och utbildningsmaterial. Sedan finns det ett gäng bra böcker.

börshajen

börshajen

I maj håller ni ett stort event med fokus på investeringar, berätta om det!

Börshajen Academy kommer hållas den 5 maj på Hovet i Stockholm och är ett evenemang för de som vill komma igång med sparande eller är lite insatta och vill växla upp. Det kommer bli Europas största finansevent med kunniga talare och stora profiler att inspireras av. På plats kommer det vara både seminarium, föreläsningar och paneler att ta del av.

Vill ni anmäla er kan ni göra det här.

Artiklar att lyssna på
TILLBAKA