Daily Forni träffar Josefine Bengtsson, grundare av Yogiakademin

Daily Forni träffar Josefine Bengtsson, grundare av Yogiakademin

Josefine strålar på ett sätt som sätter solen i skym undan, henne leende är bländande och hennes ögon är förtrollande, som blinkande stjärnor. Från stunden då jag klev ur taxin som tagit mig från den franska staden Rennes genom Bretagnes gröna landskap och till slut in på en enslig väg som leder upp till slottet Château du Grand Val och möts av hennes välkomnande och varma kram är min uppmärksamhet som fastetsad på henne.

Hon är stark, både fysiskt och psykiskt, och trots att hon till storlek är mycket mindre än mig så skulle hon garanterat ta mig alla grenar tänkbara. Hon spatserar över trädgården på ett sätt som ingen annan, vackert och graciöst men självsäkert. Under veckan som följer får vi umgås över och under allt ifrån middagar till yogapass, meditation och shaking där vi tillsammans med alla andra som befinner sig på detta retreat lär känna varandra på sätt som är få för unnat. Jag har fått uppleva och utbyta känslor och tankar med den här gruppen som jag inte gjort med någon annan, inte ens de som känner mig bäst.

Josefine har en förmåga att få ur en det där, det som måste få komma ut, men som annars så hårt stängs in med kodlås och flera nycklar. Hon lyckas på ett mest ödmjukt, respektfullt och kärleksfullt sätt med en snäll röst och blick som uttrycker förståelse få min hjärna och kropp att släppa efter, släppa kontrollen. Detta i ett rum med lika många personer som en skolklass, där man ändå känner större trygghet än i många andra intima situationer. Vi är alla där med samma förutsättningar, med samma sug i blicken, öppna famnar och bultande hjärtan. Här spelar inte titlar, härkomst eller någonting annat roll, här är vi nakna. Josefine är precis som vi, mitt uppe i en resa, sin livresa. Men pararellt med detta påverkar hon, om inte totalt förändrar, andras resa och sätt att se på livet, allt tack vare Yogiakademin som hon skapat.

Jag bad såklart om lite egentid med Josefine. Vi pratar om hur Yogiakademin kom till, dåliga dagar, hur man hittar mod, drömmar i livet och såklart massa mer. Luta dig tillbaka och läs.

Vem är Josefine Bengtsson?
Jag försöker ta reda på det, jag har en längtan efter att förstå mig själv och världen. Jag har alltid haft många stora frågor inom mig, varit sökande och en bra dag skulle jag nog beskriva mig själv som modig, driven och inte rädd för att hoppa. Jag vet dock att när jag känner starkt för något kan jag driva mig själv för mycket och bli disciplinerad. Just nu är jag på en bra plats i livet, jag mår bra, men det har inte alltid varit så. I stunder har jag mått väldigt dåligt, jag tänker och känner så otroligt mycket och det kan ta över mig. Ibland har jag varit som i ett svart hål. Jag har haft ett kontrollbehov, känt mig förvirrad, ifrågasatt livet, haft prestationsångest, men det hjälper yogan och meditationen mig med varje dag.

Hur kom yogan in i ditt liv?
Innan jag startade Yogiakademin hade jag gått en mer traditionell väg, jag studerade på Handelshögskolan i Stockholm och jobbade senare som Strategisk konsult, men jag kände hela tiden att jag ville någon helt annanstans. Under en vintersemester i Thailand tillsammans med en vän kom det fram en person på stranden och frågade om vi ville vara med på ett yogapass han skulle hålla i senare, och jag tackade ja. Det var inte yogan i sig som fångade mig vid första ögonkastet, men jag såg något i alla yogisar där, och de såg mig. Allt var transparent, öppet och ärligt. Jag kände mig sedd för den jag var på riktigt. Sen den dagen i Thailand har jag yogat varje dag.

Yogiakademin, hur hände detta?
Vi har funnits i fyra år så detta är fjärde sommaren i Bretagne. Det är svårt att beskriva med ord exakt vad Yogiakademin är men ett form av ett helhetskoncept för kropp och själ med yoga, meditation, god och nyttig mat, gemenskap. Det är en retreat där deltagarna får möjlighet att sätta stopp för det vardagliga livet som ju ofta bara rullar på, där det finns utrymme för distans och tid att blicka inåt. Jag lärde känna Jens och Peter som har grundat Surfakademin för ca 8 år sedan när jag höll i yogaklasser i Stockholm, och sedan dess har tanken om en yoga-akademi funnits. Till slut åkte jag över till en av deras surf-destinationer för att göra slag i sak och starta upp Yogiakademin. Idag finns vi på Khola Beach, i Bretagne och i Stockholms skärgård.

Hur ser ditt liv i Sverige ut?
Jag har en bas i Stockholm, och när jag är hemma håller jag i olika evenemang, klasser och workshops. Det kan vara allt ifrån en klubb-yoga till frukostseminarium. Men jag har aldrig något nio till fem liv, den stabilaste rutinen i mitt liv är min morgonyoga som hjälper mig att hitta lugnet trots att jag flänger och far världen över.

Du ser ut att må väldigt bra, men så är du ju ändå människa, har du några dåliga dagar?
Självklart har jag dåliga dagar och jag ser ofta väldigt tydligt var och hur de uppstår. Det är främst hemma i Stockholm, energin där är ju lätt stressig och stark vilket gör att jag till slut ofta också börjar springa för fort och tappar bort min närvaro. Jag kan ofta känna hur jag dag för dag nöts ner och glömmer bort min insida. Då blir mina verktyg för att hitta lugnet ännu viktigare såsom att lägga bort mobilen, meditera, gråta, skrika – leva ut helt enkelt, jag måste få ut det. Sen ser jag till att inte vara i Stockholm i för långa perioder.

Hur ser din kost ut?
Jag har som sagt en ganska disciplinerat sida i mig som jag snarare försöker tona ner än öka, hur som helst har den sidan i mig gjort att det varit lätt för mig att ”ta kontroll” även över kosten och jag har därför fastnat i olika dieter såsom att inte äta sockerfritt, glutenfritt, mjölkfritt, köttfritt etc. Men numera tror jag inte alls på att äta efter regler på det sättet, idag försöker jag istället känna efter och lyssna på vad kroppen behöver. Men mår jag bra och är närvarande så skapas det en god cirkel, det kommer naturligt.

Om du ska unna dig något, vad blir det då?
Jag är inte så mycket för godis och sådant faktiskt, men mörk choklad eller glass. Jag dricker sällan alkohol, men är inte nykterist, jag kan absolut njuta mig ett glas vin eller två ibland.

Hur hittar du mod?
Jag tror att alla har mod i sig, men vi tappar bort det när vi springer för fort och börjar leva vårt liv utanför oss själva. Det går verkligen att hitta läkning bara genom att tillåta sig själv att komma ner och landa i kroppen, blicka inåt. Där finns all energi och kraft, och när vi mår bättre och är i kroppen hittar vi vårt mod.

nner du någonsin tvivel?
Jag kan tappa bort mig när jag börjar tänka för stort, på de stora frågorna och på all kaos som finns i världen. Då känner jag mig otillräcklig.

Finns det något som du saknar i ditt liv?
En egen plats i naturen, ett hus eller en stuga någonstans där jag kan landa och bara vara.

Hur ser du på framtiden, vad drömmer du om?
Jag kommer att fortsätta driva Yogiakademin. Jag letar efter den ultimata platsen mitt i naturen där jag kan driva ett retreat och bo tillsammans med alla vi som jobbar med detta, vi odlar våra egna grönsaker, håller yoga och meditationsklasser för varandra och de som kommer på retreaten. Så ungefär som nu men en fast plats.

Vad är dina bästa boktips?
The Power of Now och A New Earth av Eckart Tolle är två av mina favoriter, och jag skulle även tipsa om författaren Osho, en väldigt känd spirituell ledare i världen, inte särskilt politiskt korrekt men han har mycket spännande att säga.

För den som läser detta nu och blir inspirerad, men kanske inte vet vad den skall göra för att börja yoga, våga bryta upp eller följa sina drömmar – vad är ditt bästa råd?
Landa i kroppen, lyssna på dig själv. Sen är det viktigt att få perspektiv, försätt dig själv i en ny miljö där du får tid att tänka och vara ensam. Även om man inte är ute efter att yoga, så är en resa med Yogiakademin ett sätt att komma bort från vardagen, stanna upp, leva i tystnad, reflektera, träffa nya människor, utvecklas, få nya perspektiv. Det är ofta nästintill omöjligt att hitta sin inre vilja och styrka i den snabba vardagen som pågår hemma, man har inte tid att se eller känna vad man egentligen vill och kan.

Vi bad även Josefine tipsa om ett av hennes helande recept, från hennes bok Yoga & Meditation – Lär dig lyssna på dig kropp.

”Guldmjölk, är en magiska hälsodryck gjord på valfri mjölk, gurkmeja, kokosolja och sötning. Gurkmeja har antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper som kommer av den aktiva substansen curcumin. Inom den österländska medicinen (Ayurvedan) används gurkmeja bland annat för att rena levern, stärka matsmältningen samt för att mjuka upp ömmande leder.”

Du behöver:

3 dl valfri osötad mjölkdryck (t ex havremjölk)
1 tsk gurkmeja
1⁄2 tsk kardemumma
1⁄2 tsk vaniljpulver
En nypa cayennepeppar
En nypa svartpeppar
1 tsk kokosolja
1⁄2 tsk honung

Gör så här:

  1. Häll mjölken i en kastrull tillsammans med kryddorna och låt det sjuda på låg värme under omrörning i någon minut tills det börjar ryka.
    2. Ta av kastrullen från plattan och rör i kokosolja och honung. Söta efter behag.
    3. Njut långsamt av drycken.

Namn: Josefine Bengtsson
Ålder: 31
Familj: Yogafamilj på retreat och biologisk familj i Sverige
Bor: Stockholm
Yrkestitel: Yogalärare

Foto: Agnes Maltesdotter och Adam Klingeteg

 

Artiklar att lyssna på
TILLBAKA