Maxa Julen

Julen är utan tvekan den mest laddade tiden på hela året. Förväntningarna är skyhöga och man sätter hård press på sig själv att få till en så perfekt jul som möjligt och för att överträffa tidigare år. På grund av att man konstant ska försöka leva upp till sina egna och sin omgivnings förväntningar gör att man är orättvist hård mot sig själv. Som med de flesta högtider firar människor på olika sett vilket gör att vi medvetet eller omedvetet jämför oss med varandra och det gör i sin tur att det skapas stress och ångest hos många. Vi finns här med några tips och råd hur du ska gå till väga för att stilla din julångest men också vad man kan göra för att få ut det mesta av högtiden. Oavsett vem du är eller hur du väljer att fira tycker jag att det viktigaste att påminna sig själv om är att julen en tid som helt avskalat trots allt grundar sig i att man ska visa kärlek, tacksamhet och omtanke.

Här kommer några tips på vad du kan göra för att maxa julen!

Välgörenhet och donation

Tyvärr är julen inte en tid som bara väcker värme och positiva känslor hos folk. Vi är många som har lyxen att förknippa julen med lugn, ledighet och kärleksfullt umgänge med det finns många som associerar julen med ångest och oro. De som fruktar över att behöva firar den i en destruktiv familj med mycket bråk, missbruksproblem eller till och med våld.

BRIS

Julen är trots allt barnens högtid, så känner man att man vill göra något meningsfullt i jul är BRIS helt rätt ställe att vända sin omtanke och göra va man kan för att bidra till att barnen i vårt samhälle ska få möjlighet att uppleva omtanke och trygghet. Läs mer här vad du kan göra för att bidra.

Stöd till kriget i Ukraina

Tyvärr fylls inte våra nyheter längre i samma utsträckning av de krig som fortfarande epågår inte långt ifrån oss. I Ukraina strider soldater fortfarande varje dag för att kämpa för deras lands rättighet och frihet. Kriget pågår här och nu -gör vad ni kan för att hjälpa dessa frihetskämpar. Läs mer här vad ni kan göra för att bidra.

Giving people

Det här är en organisation med mål att hjälpa barn och barnfamiljer i ekonomisk utsatthet och att de hamnar i fattigdom. Du kan bli månadsgivare och kopplas ihop med en familj i ditt närområde som är i behov av mat, kläder eller andra förnödenheter. Läs mer här om vad du kan göra för att bidra.

UNICEF

Under 2023 kommer fler barn i världen än någonsin tidigare i modern historia att vara i behov av humanitär hjälp för sin överlevnad och utveckling, idag bor fler än 400 miljoner barn i områden där det är krig och konflikt. I UNICEFs gåvoshop finns julklappar som innehåller livräddande produkter. Det bästa du kan ge bort i jul: hopp. För där hopp finns, där finns också kraft till förändring. Så hjälp UNICEF i deras viktiga arbete. Köp julklappar som ger alla barn en god fortsättning. Läs mer här om vad du kan göra för att bidra.

Volontära

Om du vill känna att du aktivt och direkt gör något för att hjälpa och bidra till att förbättra någons jul finns det massor av organisationer och församlingarna runt om i landet där det genomförs aktiviteter och evenemang där du på plats bidrar. Det kan vara allt ifrån att volontära när Svenska kyrkan har evenemang där de ger ut filtar och varm mat och dryck till hemlösa. Eller om du signar upp dig att jobba jour på en stödlinje. Tänk på att du bidrar till förbättring om om det bara skulle göra skillnad för en person. Läs mer här om vad du kan göra för att bidra.

Baka

Visste ni att forskning har visat att människor som bakar mår bättre och det bidrar till minskad stress och ångest. Så är det en dag då ni känner ångesten komma krypande tycker jag att ni ska ta fram bunken och slickepotten. Bakning är en kreativ process och gör att man får ta fram sina mer artistiska sidor, även om du bara följer ett helt vanligt recept. Aktiviteten tvingar dig att byta fokus och koppla bort från omvärlden. Det är också ett fint sett att sprida omtanke till sin omgivning och få känna att man gör något snällt för andra vilket kommer ge effekten tillbaka, att du mår bättre själv.

Minska på sociala medier

I juletider blir vi kontant matade av olika idéer om vad som är den perfekta julen. Det kan kännas som att det enda som syns på sociala medier, i reklamer och alla dessa julfilmer är glada och perfekta familjer som firar jul tillsammans. Inte konstigt att många av oss går runt med en klump i magen när man ska försöka leva upp till alla dessa föreställningar. Så oavsett om du är i ett sådant sammanhang där du firar en perfekt jul eller om du spenderar dagen på ett mer blygsamt sätt tycker jag oavsett att under den här dagen ska minska på sin användning av social medier. Dels för att skona dig själv för eventuellt ångest men också för att ta vara på stunden med din omgivning.

Det är okej att spendera julen ensam

Det här rådet kan nog skrämma en del människor, speciellt under en tid som julen där det känns som en självklarhet att man ska fira med sina när och kära. Men jag tycker ändå att det är vettigt att påminna sig själv om att skulle du känna att du inte orkar eller klarar av att delta i ännu ett julfirande så är det faktiskt helt okej att låta bli. Även om det är en laddad dag är det trots allt bara en dag, 24h, sedan är det över. Spendera heller dagen med att fokusera på ditt välmående och gör saker som du vet kommer göra dig glad. Här kan även flera av tipset ovan komma lägligt. Tillexempel att minska på användningen av social medier men också kanske passa på att bidra och göra något gott för någon annan.

Skapa nya traditioner

Hela december är verkligen proppfull av traditioner, allt ifrån vilken dag julpyntet åter fram, inhandling av granen, traditionella luciafirandet, julborden, marknader osv. Listan kan pågå i oändlighet. Inte minns på själva julafton, alla familjer har sina inrutade traditioner som ofta förts vidare i generationer. Här vill jag slå ett slag för att man ska ta för sig och skapa nya traditioner med sina vänner och familj. Det skulle kunna vara att man inför ett stående glöggmingel varje år den 1:a advent, eller kanske årliga rim-stugan dagen innan julafton. Glöm inte att det finns inga regler för hur man bör fira, högtiden är vad man gör den till så varför inte göra det man själv kan för att göra julen till en så bra tid som möjligt!

Vi på FORNI redaktionen vill passa på att önskan alla er fantastiska läsare en riktigt God Jul!