Dagbok från New York Fashion Week

Fashion Week i Skandinavien må vara en modeupplevelse i sig, men det finns ingenting som slår känslan av New York Fashion Week – och denna säsong var FORNI på plats! Och vi var överallt – från Rizzoli Book Store till Spring Studios fick vi njuta av inspiration för den kommande hösten. Utvalda kollektioner för Autumn/Winter 2019 sågs för att undersöka vad de största trenderna från New York är den här säsongen.

Men först, hur såg en dag i New York ut? Jag vaknade på Public Hotel i Nolita, ett stenkast från den officiella Fashion Week-arenan. Efter en kaffe på Soho Grand och en tur kring gatorna sprang jag och mitt sällskap iväg på dagens första visning. Vid lunch var temperaturen uppe i 15 grader, så tillsammans med några fler vänner svängde vi förbi Sant Ambroeus för en pasta och ”people spotting”. Lite eftermiddagsvisningar med tillhörande mingel ledde mig till Soho House på en drink där jag pratade med den ena kontakten intressantare än den andra. Innan middagen hann jag med en cocktail hos den kända vintagebutiken What Goes Around Comes Around, som öppnade sin nya butik. Personer på plats? Ja, bland annat varenda modell från årets Victoria’s Secret Fashion Show (!). Som såklart var sjukt spännande att smygtitta på. Jag avslutade dagen med middag på Polo Bar, för att några timmar senare runda av på Rose Bar.

Så, mellan allt detta flängande – vad var det för mode vi såg egentligen?

I Jiri Kalfars kollektion finner man alltid det där lilla extra i allt från detaljer till styling. Att fokus ligger på brodyr och elegans går inte att missa. Den enklaste look:en blev dock denna gång min favorit, en helröd outfit i form av ballongärmar och sidenbyxor – så enkelt, men så snyggt.

Det är få varumärken som gör dig så glad som Mansur Gavriel. Kollektionerna är inte bara färgglada med inspirerande mönster, utan även skapta för en styling som inte går att missa. Med fokus på gult, vitt och rött var den kommande säsongen precis vad som behövs i ett annars så höstligt och mörkt mode. Förutom att väskorna var så minimalistiskt fina som de brukar så blev jag positivt överraskad av den fina och genomtänkta klädkollektionen och bär den gärna i höst.

New York-baserade Jonathan Simkhais bjöd på en blandning av trender för att falla alla i smaken. Förutom den spännande mixen av material och ett fokus på gult så hade stylingen det lilla extra med klänning över byxa, lager på lager och med detaljer som kan höja vilken vanlig klänning som helst. Favoriten blev en rosa ”slip dress” som stylad med vida rutiga byxor var så perfekt för alla tillfällen att jag bara ville ta med mig allt hem.

Italienska Chiara Boni presenterade en klassisk och elegant kollektion men med fokus på sensuella detaljer som gav kollektionen lite mer liv. Genom U- och V-ringade detaljer, markerade midjor samt kvinnliga material blev designen allt annat än klassisk. Favoriten blev den rutiga kostymen som dessutom matchades med en hatt i samma mönster.

Modeveckans ”snackis” var definitivt den avant-garde liknande kollektionen av kinesiske Tomo Koizumi. Starka färger, stora skapelser och iögonfallande material var bara några få komponenter som bidrog till denna fantastiska kollektion. Definitivt en designer att hålla ögonen på!

Claudia Li bjöd på enkla silhuetter men i en kombination av olika material och mönster. Varje design kändes unik vilket gjorde också att de olika delarna av kollektionen inte alls liknande varandra. In min smak mycket intressant och definitivt en stil jag ska anamma inför hösten. Jag föll lite extra för en statement-tröja som med sina faux-fur ärmar blev perfekt över en enkel klänning.

Yuna Yang med bas i Seoul presenterade en höstkollektion i en blandning av klassikt kvinnligt, intressanta mönster med ett inslag av sport. Att kollektionen presenterades i Rizzolis bokaffär gav dock en mer elegant känsla över varje look. Jag blev såld på det blåa mönstret som med sina volanger gav ett fantastiskt fall på catwalk.

Nanushkas kollektion i dova toner och vegansk läder gav en härlig höstkänsla och en strävan av att bara bära det enkla. Som ett inslag dök paisley-mönstret upp vilket gav kollektionen en ”retro” känsla. Jag blev total förtjust i jackorna med midjedetalj i form av en knut, både i beige och lavender (höstens hetaste färg!).

Amerikanske Hogan Mclaughlin är med sin minimalism ett av de få varumärkena (utifrån mitt perspektiv) som under New Yorks modevecka tar det enkla för det komplicerade. Med enkla silhuetter, klassiska modeller och fina sömmar lyckas man ändå ta plats på catwalken och visa att det enkla fortfarande är trendigt. En av mina favoriter denna säsong är trenden med bara en axel, vilket också var något vi kunde se i denna kollektion.

*

Den amerikanska modeveckan är tuff, vilket jag tyckte man kunde se på alla håll och kanter. Här visas inte bara en visning varje timme, utan fyra till fem stycken samtidigt. Att få stans viktigaste press att komma på just din kollektionsvisning är inte det lättaste. Varenda detalj, vinkel och söm är genomtänkt för att leverera den absolut mest arbetade produkt som dessutom ska sticka ut designmässigt framför andra varumärken. Inför hösten 2019 tror jag på mycket rosa och rött i kombination av midjedetaljer på allt från jackor till kavajer och byxor. Gärna mix av material med så mycket olika texturer som möjligt. Som i alla modestäder just nu får varumärken som satsar på hållbarhet en extra stjärna i kanten, vilket även var tydligt under dessa visningar.

Jag kunde höra Vogues redaktör bakom mig föra en 15 minuters konversation om hur viktigt det är med hållbarheten och vilka material som väljer att användas, och då är det ett faktum: hållbarheten är bland det viktigaste fokuset just nu, även i modebranschen. Äntligen säger vi!