Det Bästa Från Modeveckorna

Modeveckorna är snart över för säsongen och lämnar bakom sig ett brett urval av mode och trender inför Spring Summer 2019. Daily Forni har noga följt alla städer och vad de haft att erbjuda. Här är några highlights vi tycker du borde ha koll på!

Marta Jakubowski visning

Nya talanger i London

London Fashion Week bjöd som vanligt på många nya talanger, vilket vi på Daily Forni denna säsong la stort fokus på. Bland favoriterna var Marta Jakubowski och Bora Aksu, eller Nicopanda som bjöd på en produktion med fokus på disco.

Marta Jakubowskis visning bjöd på en sån otrolig power som fick mig att lämna lokalen med ett leende på läpparna. Det var inte bara valet av musik, ljus och modeller som skapade en mäktig känsla utan även hur modellerna rörde sig som att de ägde hela jorden. Att kläderna sedan kändes feminina och nytänkande med intressanta snitt gjorde inte det hela värre.

Bora Aksus visning var otroligt vacker med feminina klänningar och eleganta modeller. Hantverket var i fokus vilket visade Aksus talang för design och mönsterkonstruktion. Avslutningsvarvet när alla modeller gick på rad i klänningarna var helt fantastisk, fick nästan tårar i ögononen.

Jag avundas Nicopanda för att de vågar göra allt som ingen annan vågar, exempelvis bjuda in till ett glittrande disco och presentera färgade cowboyhattar på catwalk. Tack Nicopanda för att ni påminde mig om att mode inte alltid behöver vara så överdrivet seriöst!

 

Street Style

Street Style slår högst i Milano

Även Milano Fashion Week gick av stapeln, och de som känner mig vet att jag älskar modet i Milano – ingen levererar så bra som italienska modehus. Förutom att jag självklart älskar Prada, N°21 och Max Mara så fick jag även upp ögonen för nya talanger så som bland annat Annakiki. Samtidigt, om du bara ska lägga några minuter på modeveckan i Milano så tycker jag man ska gå igenom veckans street style. Få klär sig så elegant som italienarna, vilket även gör stadens Street Style lite extra moderiktig. Ovan är två av mina favoritlooks, så enkelt men ack så snyggt.

 

Celine visning

Franska besvikelser och spektakulära under

Hedi Slimanes första kollektion för Celine och Saint Laurents produktion av Frankrikes trendigaste byrå, Bureau Betak. Här är snackisarna från Paris.

Att det pratas om Celine just nu mer än någonsin har nog ingen modeintresserad missat. Phoebe Philos avgång som chefsdesigner för Céline gav möjligheten för Hedi Slimane att ta över skeppet. I september gick varumärket ut med informationen att apostrofen över e:t försvinner, något som skapade en stor förväntan på det ”nya” Celine. Vad som presenterades beskrevs av många som en Saint Laurent 2.0 – och en stor besvikelse. Jag själv hade det på känn. Ingen stor designer går till ett nytt modehus för att ta över vad den gamla lämnade. Detta, inklusive besvikelsen, var planerat och förväntat. Slimane är där för att visa att det är han som bestämmer nu. Jag är inte förvånad, han är känd för sina dramatiska varumärkesförändringar och hypes. Det var, till exempel, han som valde att döpa om de klassiska varumärket Yves Saint Laurent till Saint Laurent där han tidigare varit.

Den stafettpinnen har han nu lämnat över till Anthony Vaccarello, vars catwalkshow gav en känsla av att vara i både Paris och Los Angeles, mellan eiffeltorn och palmer. Bland de mest spektakulära modevisningar på hela Fashion Week, världen över. Vet inte vad du tycker men jag lade själv mer fokus på produktionen än kollektionen, på gott och ont.

 

Saint Laurent visning

 

För att inte tala om Chanel som denna säsong bjöd på en strandsemester mitt inne på Grand Palais i Paris, till och med vågor hade man skapat. I vanlig ordning var produktionen utöver det vanliga men även kollektionen med sina 88 looks kändes uppdaterad och nytänkande för att vara modehusets design. Bara det att alla modeller gick på ”catwalk” utan skor kändes trendigt men ändå så lyxigt – som vanligt när Karl Lagerfeld är i farten.

 

Daily Forni på plats

Jag själv befann mig modeveckorna i Köpenhamn, Oslo, Stockholm och London. Höjdpunkten? Definitivt att få se så många nya modemärken på catwalken som jag tidigare aldrig hört talas om. Nu har jag tillräckligt med inspiration i mitt bagage fram tills att  modeveckorna för hösten/vintern 2019 börjar i januari.

Jag måste också slå ett slag för min kappa från House of Doyenne. Influgen från New York enbart för Stockholm Fashion Week av modehuset. En handgjord skapelse i rosa ull med detaljer i regnbågens färger och med det där lilla extra, precis som jag älskar. Du hittar hantverket här (köplänk)

 

Daily Fornis Moderedaktör