En titt in i sommargarderoben

Bild: Therese Hellström

Som vanligt när sommaren är i full gång så är man sugen på en eller två nya sommarklänningar att bära upp under semestern. När jag skriver denna artikel i början av min semester så öppnar jag upp sommargarderoben för att packa och inser att 95% av plaggen som hänger där är från tidigare år. Då känner jag mig stolt! Att jag har lyckats skaffa mig en garderob som jag kan återanvända flera somrar utan att tröttna på den är underbart. Målet för mig är alltid att enbart införskaffa mig nya plagg som jag kommer vilja ha år ut och år in. Detta bestämde jag mig för några år sedan när jag insåg hur jag kunde köpa mig en mängd ”billigare” klänningar och sen ändå tröttna på de efter en användning – det vill säga minsta möjliga hållbarhetstänk. Idag är jag klokare och lever efter mottot: Handla mindre, men handla bättre! Här är tre tips på hur du skapar dig en långsiktig sommargarderob som du alltid känner dig fin i.

1. Prova igenom förra sommarens garderob

Under våren plockar jag alltid fram förra sommarens garderob och gör en ordentlig rensning. Jag rensar ut det självklara för att sälja vidare men jag provar också igenom det mesta eftersom många plagg får ett nytt liv (i mina ögon) när man provar de igen. Samtidigt som jag provar igenom kläderna så brukar jag även style:a upp de med skor och accessoarer så att man får en bättre känsla för plagget. Genom att åter liva ”gamla” plagg i ny styling- form så kan du få en helt ny garderob. Prova detta – jag lovar att du kommer se din egna garderob med nya ögon!

2. Tänk färg & mönster

Hur mycket man än älskar svart, vitt och beige så är höjdarna under sommaren alltid färg. Förutom att det är då du känner dig fräschast och oftast solkysst så passar det även in i omgivningen. Själv har jag en bild i huvudet av att färger och mönster gör dig mer positiv samtidigt som du även glädjer din omgivning. I mitt fall så har de färgglada skapelserna i garderoben levt vidare flera sommarsäsonger längre än de jag har i basfärger som väldigt enkelt kan kännas ”uttjatade”.

3. Fundera på ditt köp en, två eller tre gånger

Om du ändå känner för att inskaffa dig något inför sommaren så tycker jag man ska fundera en, två eller tre gånger på sitt köp. Om jag har tänkt på ett plagg några gånger efter att ha lämnat en butik – då vet jag oftast att det är något jag kommer ha med i sommargarderoben flera år framöver! Tvärtom gäller de plagg jag ”glömmer bort” och sen kommer på mig själv att tänka på några dagar senare, det är ingen ”keeper”… De bästa och mest långsiktiga köpen är oftast sånt man funderat på ett tag. Speciellt när det kommer till din sommargarderob.

Med det sagt så ska jag nu iväg på middag med min pojkvän i en klänning jag köpte år 2016 och fortfarande gillar lika mycket. Aldrig har jag känt mig finare…

Hur ser din sommargarderob ut?

sommargarderob

Vill du läsa mer om mode? Tryck här