SHOPPA ARTIKEL

Min perfekta basgarderob – 10 plagg för en smartare garderob

Bild: @lindapeee
Artikeln innehåller annonslänkar

Det surras en hel del om basplagg och capsule wardrobe, bra tycker jag! Det betyder ju faktiskt att vi kollektivt håller på att förändra vår syn på mode och framför allt vårt förhållningssätt till det. Vi försöker att handla smartare, mindre och mer hållbart vilket ju minst sagt är ett steg i rätt riktning.

Men för att göra allt det där och faktiskt lyckats med din smarta shopping så krävs lite eftertänksamhet. Vi behöver inte minst ha en tvättsäker plan för vår garderob om den ska kunna vara oss till lags med alla de stora kraven vi ställer på den. Så hur gör man då för att skapa någon form utan feng shui i sin garderob, och inte minst för att skapa ett sundare förhållande till sitt stora skåp med kläder?

First things first! Innan vi ger oss in i mina perfekta basblagg så vill jag lägga in en vänskaplig påminnelse om att innan du ens funderar på att komplettera din garderob med något utav plaggen som jag nämner – då ska du rensa. Rensa, rensa och rensa en gång till. Jag har precis gjort ordentliga utrensningar i min garderob och faktum är att ju mer jag skänker bort, ju mer kreativitet får jag kring de plagg som finns kvar. Så gå in i den här artikeln med en rensad garderob och sätt upp en stor lapp på garderobsdörren med ”less is more”.

T-shirts

Först ut i mina val är t-shirts, jag har valt att ta med en t-shirt i svart och en i vit. Dels för att jag tycker att det är supersnyggt att bära en t-shirt som den är till stora smycken och raka byxor á la parisienne. Men också för att en snygg t-shirt verkligen är ett måste i din basgarderob. Hos mig så har båda mina t-shirts axelvaddar den här säsongen. Jag tycker att det är otroligt snyggt och gör verkligen att du får en look av endast byxor och t-shirt. Så fundera kring om du känner dig bekväm i axelvaddar och gå sedan loss i att hitta t-shirtar i en modell som är perfekt för dig. Att hitta just den perfekta modellen för dig är super viktigt när det kommer till just t-shirts. Så lägg lite extra energi på passformen i dessa plagg så kommer du att ha dina t-shirts med dig i många år framöver.

Deborah Tee Black

599 kr från Twist & Tango
Köp

Deborah Tee White

599 kr från Twist & Tango
Köp

Toppar

Eftersom mina t-shirtar har axelvaddering så kan det ibland vara snyggt att bära något som inte tar så mycket plats under stickade tröjor eller kavajer. Då har jag mitt ess i rockärmen som har skepnad av en topp i ribbat material. När man ska klara sig på några få plagg men ändå vill ha variation i sin garderob så är det ett superbra tips att blanda olika materia. En ribbad topp som får kika fram under en v-ringad stickad tröja blir så mycket snyggare än en vanlig bas t-shirt. Så satsa på att ha basöverdelar i minst två olika material.

Ribbad tanktop

49,90 kr från H&M
Köp

Kavajen

När man vill banta sin garderob och satsa på färre plagg så är alla plagg som man kan bära både öppet och stängt bra plagg. En kavaj som är öppen matchat till något ribbat under ger en helt annan look än en stängd kavaj med en slät t-shirt under. Man behöver inte jobba med alltför stora kontraster mellan sina looks, utan det blir stor förändring genom att laborera med små detaljer. Jag har två kavajer i min basgarderob eftersom jag 1, är besatt av kavajer och 2, verkligen ser mångsidigheten i plagget. Mina kavajer är over sized och med axelvaddar. Det skapar karaktär och går enkelt att styla både till vardags och fest.

Oversized Linen Blend Blazer

1 750 kr från Arket
Köp

Oversized Wool Hopsack Blazer

1 500 kr från Arket
Köp

Byxor

Låt oss prata om byxor! Jag har nämligen hittat två helt perfekt par som kommer att bo i min garderob för alltid. För att kunna skapa olika looks med din basgarderob så rekommenderar jag verkligen att ha byxor i två olika stilar. Hellre två olika stilar än två olika färger. Det går enkelt att variera dina looks om du har ett par lite mer dressade byxor och ett par lite mer avslappnade. Det gör att jag i min basgarderob kan få en riktigt proper look om jag väljer att matcha kavajen med kostymbyxorna, och en mer avslappnad look om jag matchar kostymbyxorna med någon utav mina t-shirts.

Twisted seam denim grey wash

1 900 kr från Toteme
Köp

Tory Byxa

1 899 kr från Marville Road
Köp

Stickade tröjor

Stickade tröjor – ett måste under hösten! I min basgarderob är det inget undantag, stickade tröjor behövs. Jag har valt att använda en kofta och en v-ringad stickad. Detta för att det är lätt att variera looks med dessa. Precis som med kavajen så gäller samma sak med koftan, den här kan jag bära både öppen och stängd och med olika plagg under för att skapa olika looks med samma plagg. Den v-ringade är också en blygsam hjälte. Den kanske ser ut som att den bara går att använda på ett sätt – men där misstar du dig. Bär den v-ringade antingen med något under som får kika fram i halsen eller helt utan något under och visa lite hud. Det gör mer skillnad än vad man kan tro – testa själv!

COLLAR V-NECK WALNUT

2 995 från Soft Goat
Köp

Rebecca Merino Cardigan

2 199 kr från Marville Road
Köp

Skjortan

Eftersom de flesta av oss har ett jobb där man behöver vara någorlunda dressad så är mitt sista val i min basgarderob en beige skjorta. Jag har valt att ha den i beige och inte i vitt eftersom jag vill att min skjorta ska kunna användas som ett dressat plagg, men inte fullt så propert som en helvit skjorta. Precis som med kavajen så går även skjortan att bära öppen. Det gör att du kan leka med plaggen du har under och skapa helt olika looks. Lek även med skjortan knäppt genom att ibland ha den knäppt hela vägen upp för att ibland lämna några knappar öppna. Att ha plagg med knäppning fram i sin basgarderob är verkligen en life saver – det skapar så bra förutsättningar för variation.

Smooth flannel shirt light camel

3 500 från Toteme
Köp

*

Vill du ta läsa mer om mode? Klicka här!