Modetankar från solstolen


Bild: Slim Aarons

Jag ligger i min solstol för femte dagen i rad samtidigt som jag funderar på allt mellan himmel och jord. Just idag har jag precis läst ut min andra bok för veckan som handlar om mode från olika synvinklar. Mode idag, mode i historien, hållbarhet och andra intressanta ämnen som är värda att uppmärksamma. Innehållet sätter sig djupt i mig, därför sitter jag nu i skrivande stund och sammanfattar mina tankar till något användbart inför hösten. För visst blir man mer och mer medveten om vikten kring hållbarhet? Om långsiktigt mode? Att reducera överkonsumtion? Det blir i alla fall jag, därför rycker jag till mig stafettpinnen inför hösten och satsar högt. Tre saker jag ska bli bättre på:

1. Utvidga kunskapen inom mode

Det är sedan gammalt att kunskap är makt och det gäller även inom mode. Att läsa på och fördjupa sig inom modeindustrin generellt är självklart väldigt bra men det finns många olika aspekter kring det. Själv ska jag bli bättre på att läsa på om hållbara material och modeproduktion för att bli mer medveten om vad jag själv kan göra för att bidra till en mer hållbar modebransch. Det finns mycket man kan göra för att förbättra den nuvarande situationen med överkonsumtion  och i sin tur överproduktion. När jag har lämnat min solstol efter denna semester så ska jag bland annat signera de nya initiativ som startats av många modehus för en bättre framtid (i alla led) inom just mode.

2. Att vara ”modekällkritisk”


Likt det man lärde sig tidigt i skolan så ska man vara källkritisk till allt man läser. Detta gäller såklart också modekunskap, men även när man införskaffar sig något nytt i garderoben. Hur sker produktionen hos just detta varumärke? Är man som varumärke medveten, hållbar och rättvis eller totalt ignorant? Det är något jag själv kommer lägga större vikt vid framöver – att de mode jag bär och införskaffar mig är producerat på ett så hållbart sätt som möjligt (alla aspekter inkluderade). Att vara modekällkritisk är det nya!

3. Anamma vintagetrenden fullt ut

Jag har alltid varit imponerad av vintagekulturen, det är något spännande men också fint över det hela. För varje år så blir jag bättre och bättre på det men i höst så ska det verkligen bli skillnad i min garderob. Med tanke på att jag bor i Paris – en stad där man ”vintage-trade:ar” oftare än vad man köper en take-away kaffe så är möjligheterna oändliga. Att köpa och sälja vintage är ett steg i rätt riktning för en mer hållbar modeframtid.


Vad tror du om att ta stafettpinnen vidare efter mig? Det skulle göra mig glad!

mode