Stockholm Fashion Week: Modeveckan som nästan inte hände

Bild från Getty Images/Christian Vierig 

Den 4-6 februari gick tillslut (efter mycket om och men) Stockholm Fashion Week av stapeln tack vare (till största del) tyska modejätten Zalando som valde att ”backa upp” modeveckan ekonomiskt. Efter rykten att modeveckan gått i konkurs, att stora svenska modemärken lämnat Stockholm för Köpenhamn och att det helt enkelt inte skulle bli något av Stockholm Fashion Week så fick den svenska marknaden tillslut genom samarbetspartners allt att gå runt. Glada är vi för det! FORNI var på plats på modeveckans huvudarena som denna säsong var Stockholm Auktionsverket för att recensera det svenska modet inför Autumn Winter 2019.

Det svenska modet som visades denna säsong var mycket bred med allt från minimalism till den totala motsatsen. House of Dagmar bjöd på en presentation av sin kollektion som verkligen var i min smak. Med fokus på ytterplagg, rutigt, ”statement” väskor och en riktigt bra styling levererade varumärket bättre än på länge. Favoriten blev den höstiga stylingen men med öppna sandaler, helt rätt.

Stockholms hotshot Selam Fessahaye som vann ”årets blickfång” på ELLE galan 2019 presenterade en färgsprakande kollektion som det bara inte gick att missa. Breda axlar, oversize-kostymer och ränder långa som stränder fångade man allas uppmärksamhet. Den randiga kostymen i rosa fick mig att le flera gånger om.

Rave Review är det relativt nya varumärket att hålla koll på med sina färggladakappor och mönstermixar. Att kombinera olika mönster och färger i en spännande material-mix har aldrig varit hetare, vilket är någonting varumärket gör utmärkt. Redan första säsongen när de visade under Swedish Fashion Talents blev jag imponerad av kappornas design, vilket inte gjorde mig mindre besviken nu.

Stylein med sitt ”power woman” –mode presenterade en kollektion som jag blev förtjust i. Utan att lämna fokus på kostymer och siden lyckades man höja modegraden ytterligare ett steg. Genomskinligt och lack var två intressanta komponenter i kollektionen tillsammans med stylingen av kavaj med långkjol. Det så enkla med helt svart, lackbyxor och v-ringad blev min favorit.

Ida Sjöstedt visade ytterligare en säsong med fokus på kvinnliga skapelser med välgenomtänkta detaljer. Denna kollektion öppnade dramatiskt med mycket svart och guld med avlutade med ljusare toner och volanger. Min favorit blev den ljusrosa drömmen som hade det finaste fallet både upp- och nedtill.

Ores är en nykomling på den svenska modeveckan med sin minimalistiska och oversize-design. Att kombinera en ärmlös topp med breda midjehöga byxor var inte den första stylingen jag själv hade kommit på, men det var riktigt snyggt måste jag erkänna.

Att följa nya designtalanger är något av de mest intressanta under modeveckorna. Under svenska modeveckan presenterar både Swedish Fashion Talents och Beckmans College of Design sina nya stoltheter. Denna säsong var enbart Beckmans College of Design på plats men för att representera bland annat Fo Phan som med sina extrema vinklar men i minimalistisk design kändes helt rätt i tiden. Även stylingen gav intrycket av att denna ”up and coming” designer vet vad mode är.

Susan Szatmáry som tidigare arbetat många år i modebranschen Europa runt har nu återvänt till Sverige och lanserat sitt egna accessoarmärke. Väskorna är en version av hennes ”resande” karriär och kändes som en ny spännande fläkt på den svenska accessoarmarknaden.

Trenderna från Stockholms modevecka är denna säsong väldigt utspridda men en gemensam nämnare är definitivt oversize-modet som fortsätter även till nästa höst. Ytterplagg, kavajer och byxor ska gärna vara en storlek större än normalt. När det kommer till färger har vi sett lika mycket rosa som blått och gult men jag tror den dominerande höstfärgen blir rosa i alla slags toner.

*

Vad tror vi då om Stockholm Fashion Week? Kommer den överleva i en tuff modemarknad när stora svenska varumärken som Rodebjer, J Lindeberg och STAND lämnar Stockholm för Köpenhamn? Jag tror att Stockholm Fashion Week kommer att leva vidare då Sverige har för duktiga modetalanger för att låta modeveckan läggas ner. Däremot behöver man ta en ny approach på marknaden och bekräfta internationellt varför det är värt att rikta strålkastarljuset mot just Stockholm. Med fokus på nya talanger, hållbarhet och svenska varumärken som erbjuder något man inte kan hitta i en annan modestad så kommer Stockholm Fashion Week snart vara på benen igen.

 

Bilderna i artikeln kommer från Stockholm Fashion Week