Sverige öppnar upp – det här bär du på festen

Bild: Pernille Teisbaeck
Artikeln innehåller annonslänkar

Den 7:e september spred sig nyheten om att Sverige från och med den 29:e september släpper på alla corona-relaterade restriktioner. Vi ska alltså mötas igen, kramas igen och inte minst – svettas ihop på ett dansgolv igen. Jag kan inte vara ensam om att känna ett pirr ila igenom hela kroppen när jag tänker på allt det där. Allt det där som gör att livet får sin glans. Under Covid och karantänens släpande dagar har vi kanske inte haft våra mest stolta mode-ögonblick. Så att mode självförtroendet inte är vad det en gång har varit är helt naturligt. Därför är de här artikeln här för att hålla dig i handen, guida dig igenom säsongens festmode och framförallt för att peppa dig till livets kanske viktigaste fest. Nu kör vi:

The power suit

Personligen så älskar jag att klä mig i kostymer. Jag tycker att det skapar karaktär och är inte så typiskt tjejigt som en klänning eller kjol (även om ju det också verkligen kan vara ett mood). Vill du äntra festen med huvudet högt så bär du alltså kostymen. Den här säsongen får kostymen gärna vara over sized och med mycket vaddering i axlarna. För den vågade så är du helt rätt på det om du endast bär en bh eller topp under, men om du vill känna sig lite mer klädd går det bra med något tight under kavajen.

För att få en extra partykänsla i den här looken så hade jag matchat kostymsetet med ett stort lockat hår, ett par klackar och en röd läpp. Den röda läppen är tillbaka även denna hösten och går alltså alldeles utmärkt att bära från att den mörkare perioden av året sakta smyger sig på. Glöm inte att maxa med stora smycken också. En kostym är relativt avskalad i sig själv, så var inte rädd att ta i när det kommer till matchningen. Det här bär du på festen med både stora smycken, lockat hår och höga klackar ihop utan problem.

det här bär du på festen

Svart kavaj / Svarta byxor / Örhängen / Vit body / Sko m. spetsig tå / Svart top / Svart slip-in sko / Beige kavaj / Beiga byxor

Markera axlar

Är det något som kommit som ett riktigt resultat av våra nerklädda corona outfits så är det definitivt att modet numera ska synas och ta plats. Storleken på plaggen får gärna vara oversized och detaljer som markerade axlar och kaxiga siluetter har aldrig varit mer rätt. För säsongen så är verkligen axlar något viktigt på modescenen. Oavsett om du väljer att markera axeln genom att helt enkelt klä av den, eller om du kör på axelvaddar extra allt. Axeln ska få sin plats i rampljuset!

Jag vet att många tycker att det är problematiskt att visa för mycket hud under halsen i takt med att sommarfärgen bleknar. Men jag vill slå ett slag för att sminka upp även partier under halsen med några svep bronzer så kommer ingen att lägga märke till din något ljusare färg. Så pimpa dina axlar med både bronzer och highlighter för att skapa lyster och du är redo att ta festen med storm!

det här bär du på festen

Svart kjol / Orange tröja / Svart body / Klänning / Skor / One-shoulder body / T-shirt / Beige kjol

Den där klänningen

Okej hörrni, bara för att vi har suttit inne ett tag så betyder det inte att den där klänningen har blivit utdaterad. När vi pratar om klänningen som är ens största safe card, likaså som den är det du känner dig allra snyggast i så är det otroligt personligt hur du vill att ditt speciella plagg ska sitta. När vi pratar om klänningen som du kommer att älska hejdlöst och alltid återvända till så vill jag slå ett slag för att gå mycket på eget smak och tycke. Välj en klänning som skriker “dig” snarare än som skriker “jag är trendig just nu”.

Om du trots allt vill gå på trend just den här säsongen eller vill inspireras av vad som är trendigt just nu så skulle jag gå för någon av klänningarna nedan. Det som utmärker sig som trend just nu är axlar som tar plats och extravagans som man kan se i alla de valda klänningarna. Om jag ska välja en så hade jag valt den långa klänningen med puffärm, för att svart och markerade axlar kan aldrig gå fel.

det här bär du på festen

Örhängen / Zebra-mönstrad klänning / Klänning med slitsSlip-in klackskor / RingKlänning m. broderi / Långklänning / Klackskor m. rem

Något silvrigt

Efter att guld dominerat modescenen ett bra tag så tar silver revansch. Att sätta på sig något silvrigt är just nu helt rätt på det och det spelar egentligen ingen större roll vilket plagg eller vilken detalj som faktiskt är silvrig. Det viktiga är att silvret får ta plats och the more the merrier. Köp en silvrig topp och matcha med dina vardags skinnbyxor så har du helt klart en outfit värdig att gå på fest.

I motsatts till kostymen så hade jag matchat det silvriga med något mer avskalade detaljer. Eftersom ett silvrigt plagg tag ganska mycket plats så bör man balansera det i de andra detaljerna. Var dock inte rädd för att plocka upp silvret i någon detalj. Det skapar en känsla av en väldigt genomtänkt outfit. Bär till exempel en silvrig topp, svarta skinnbyxor och plocka upp silvret igen i en silvrig klack. Det skapar helhet utan att bli för mycket!

 

det här bär du på festen

Långärmad tröja / ByxorKlänning / SkorHalsband / One-sleeve topp / Hårklämma

Färgstarka statement pieces

Trots att sommarn är över så lägger vi inte våra plagg med starka färger på hyllan för festen! Enfärgade kläder av mättade färger blir riktigt bra statement plagg för att liva upp en färgmässigt avskalad look. Våga även testa att slopa ton i ton genom hela outfiten och kombinera istället plagg som alla är av olika färger. Det här bär du på festen för att skapa ett maffigt intryck. För den som ej är särskilt bekväm med att bära starka färger men är nyfiken på att prova så är det perfekt att börja med en väska eller en klacksko.

När kläderna redan skapar mycket karaktär själva så skulle jag, precis som med en silverlook, satsa på mer avskalade smycken. Mitt val skulle falla på guldsmycken för att lyfta upp de färgstarka plaggen samt skapa en varm och glad känsla. Men självklart funkar silversmycken lika bra! Kika även på om det finns någon detalj av silver eller guld i din outfit plocka upp det i smyckena. På detta vis skapas en bra helhet för en outfit som annars kan kännas mer spretig än vad vi är vana vid.

det här bär du på festen

Örhängen / Skjorta / Röd väska / Virkad topp / Kjol / Gula skor / Bandeau topp / Byxor / Blå väska / Klänning / Lila skor

*

Vill du ta läsa mer om mode? Klicka här!