Hyra kläder: vi har testat Gemme Collective – så här gick det till

Samarbete medGemme Collective

Det är nog ingen som har missat att jag älskar mode. Jag älskar tanken av mode, jag älskar känslan av mode och jag älskar att mode kan få en att helt gå in i en annan karaktär. För mig är mode lekfullt, glatt och ångestfritt. Att testa nya saker och haka på nya trender är om du frågar mig det absolut roligaste som finns. Numera är det faktiskt lättare än någonsin att vara just kreativ och påhittig med mode. Det finns nämligen tjänster som Gemme Collective som låter dig hyra otroliga high end plagg till bra priser. Det här öppnar upp så många möjligheter att jag blir pirrig bara av tanken. Jag menar, tänk att kunna dela garderob med hela Stockholm eller Göteborg och att aldrig riktigt behöva bestämma en stil att ägna sig åt, utan att på kommando av ett knapptryck i mobilen vara stilren i Celine ena dagen för att nästa dag vara den rockiga i Balenciaga – det är för mig ren och skär lycka.

Att hyra kläder är en investering både i din personliga stil men också i miljön

På Gemme Collective tror man stenhårt på att sharing is caring – och jag är inte sen att hålla med. Om många personer delar garderob öppnas oändligt med möjligheter upp. Att hyra kläder gör det enklare för dig att testa på trender och it items utan att ruinera din plånbok. Samtidigt är man mer rädd om vår planet. Undersökningar har visat att vi köper 60% mer kläder nu än vad vi gjorde för 15 år sedan, och samtidigt bara behåller dem i hälften av tiden. Om vi istället förlänger livet hos våra kläder med 9 månader så hade vi minskat plaggets kol, vatten och förorenings avtryck med 20-30%. Att förlänga livslängden på plagg görs ju faktiskt busenkelt genom att hyra eller hyra ut plagg via Gemme Collevtive. Låt oss kika på hur det rent praktiskt går till att hyra sina kläder hos Gemme Collective:

Hur sätter man igång?

Att hyra kläder hos Gemme är inte svårare än att göra ett vanligt internetköp, eller att sälja något på internet. Enda skillnaden är att vi snackar hyra och hyra ut – inte köpa och sälja. Så, om du vill hyra något så följer du helt enkelt dessa steg:

1. Skapa ett konto

Detta är inget måste men bra för att förenkla utcheckningen senare. Du skapar ett konto på samma sätt som du gör på andra hemsidor: med ditt mail och ett lösenord, men i det här fallet även med ditt telefonnummer för att verifiera din identitet. Det är så Gemme Collective gör sina användare trygga i att alla är riktiga användare.

2. Hitta dina drömplagg

Att leta bland Gemmes katalog kan du göra på olika sätt. Du kan gå direkt till dina favoritdesigners, kolla bland olika produktkategorier, leta upp tjejer som hyr ut sina drömmiga garderober, eller helt enkelt kolla på de senaste plagg som har listats på sidan. Du kan även enkelt filtrera efter storlek, färg eller pris. Smidigt!

3. Välj datum för din bokning och checka ut

När du hittat några plagg du vill hyra checkar du ut precis som ett vanligt internetköp, enda skillnaden är att du även bestämmer ett start- och slutdatum på dina plagg genom att använda bokningskalendern, precis som när du bokar på t.ex. Airbnb. Dessa datum är alltså då du får ditt plagg och då du lämnar tillbaka plagget. Man får välja om man vill möta personen som hyr ut plagget eller om man vill få plagget levererat till dörren – ditt hem, kontor eller var du befinner dig.

Nu är det upp till personen som äger produkten att acceptera bokningen. När hen gör det får du en bekräftelse på din order och vad som är bestämt kring upphämtning (om du har valt en meet up så chattar du med ägaren för att bestämma en plats och tid – och det är det absolut bästa sättet att få din plagg om du vill få extra miljö-points!).

Vissa plagg finns på Gemmes showroom i Stockholm. Om så är fallet vill du inte missa chansen att besöka dem. Jag själv besökte dem en solig eftermiddag i maj för att botanisera loss i deras härliga showroom för att få chans att testa plaggen, rådgöra med proffsen på Gemme och verkligen ta del av hela upplevelsen. Om du bor i Stockholm eller har vägarna förbi så rekommenderar jag dig verkligen att gå dit. Sedan är det bara att rocka loss i dina plagg och skryta om att du är med i Gemme Collective och alltså räddar planeten!

När tiden för uthyrningen är passerad så har du själv redan fått välja om plagget ska hämtas upp utanför din dörr eller om du ska lämna det själv i Gemmes showroom, eller hos personen du hyrde plagget av.

hyra kläder

Vill du hyra ut din garderob?

Om du känner att du har en riktigt bra garderob eller några coola plagg du vill tjäna lite extrapengar (och good karma) på följer du dessa steg:

1. Skapa ett konto

Skapa ett konto inne hos Gemme Collective och ta dig en funderare på vad du vill hyra ut. Hos Gemme kan du hyra ut både de coola bootsen från Zara som du bara använder vid speciella tillfällen, en vintage piece som du kan tänka dig att dela med andra, en designer väska som du vill tjäna lite extrapengar på eller den där riktiga statement festklänningen som du bara använder då och då. Hos Gemme kan du alltså hyra ut det mesta oavsett om det är ett dyrt designerplagg eller inte.

2. Lista dina plagg

När du har registrerat dig hos Gemme trycker du högst upp i högra hörnet på “list item”. Att lista ett plagg är ungefär som att skapa en Tinder-profil åt en pryl, fyll i vad det är för plagg, lägg ut en bild på plagget och sätt ett pris – busenkelt!

3. Välj datum för din uthyrning och vänta

När någon sedan vill hyra ditt plagg så möter du upp personen som vill hyra (eller förbereder en vald leveransmetod), slipper ha plagget hängande i din garderob ett tag och tjänar pengar på det samtidigt som du kan ägna dig åt roligare saker. Du får även lite inspiration från andra coola tjejer för att börja använda din plagg på nya sätt. Win win!

Vad finns på hemsidan?

För att det inte ska ske några missförstånd här så vill jag verkligen understryka att det som finns på hemsidan är bra grejer. Att vara en del av Gemme Collective är ungefär som att ha en stämpel på att man har ett sinne för mode. På hemsidan gömmer sig alltså designklassiker blandat med it-plagg i ett härligt och ytterst välsorterat sortiment.
Just nu ligger det ett utbud på hemsidan med en blandning av följande varumärken: Céline, Ganni, Cult Gaia, Jaquemus, Hermes med flera. Jag name droppar bara för att det ska vattnas lite i munnen på er!

Vad kostar det att hyra kläder?

Vanligtvis är priset för att hyra ett plagg 3 till 5% av retail-priset per dag.

Gemme Collective är kanske något vi vilsna mode-själar har letat efter i åratal – både när det kommer till att balansera trender med klassiker men också när det kommer till att balansera sitt modesinne och sin ekonomi. För vi har väl alla någon gång stått och vägt mellan att köpa den där super trendiga väskan och bli total ruinerade, eller att använda det man har och tänka på miljön (det har i alla fall jag). Nu behöver vi inte balansera på den sköra tråden längre!

När ska jag hyra ut eller hyra kläder?

Gemme är ett perfekt alternativ när du till exempel ska på bröllop och inte vill köpa ännu en klänning som du ska bara ha på dig en gång, när du vill testa en stil eller en produkt innan du gör en större investering, eller helt enkelt när du inte har råd än för att köpa designer-plagget du drömmer om.

Att hyra ut är en bra idé om du har coola plagg som du inte använder varje dag. Dela med sig av sin garderob gör att det du investerat i din garderob sakta med säkert kommer tillbaka till dig.

Hur mycket pengar kan man tjäna om man hyr ut sina plagg?

Well – låt oss säga att en av the Gemmes tjänat in 3600kr under maj hittills. Det är ganska trevliga extrapengar…

hyra kläder

Vad händer om plaggen blir smutsiga eller går sönder?

När jag frågade teamet på Gemme Collective vad kunden funderar över mest så sa dom i stämma “kunden undrar alltid vad som händer om plaggen blir smutsiga eller går sönder!”. Så för att inte ni som läsare och potentiella kunder ska sitta och fundera på just den här frågeställningen så kommer det något formella svaret här:

Man har ansvar över att lämna tillbaka plagget i det skicket man fick det. Det ska alltså lämnas tillbaka rent och snyggt. Om olyckan är framme och plagget går sönder eller får en fläck så står Gemme Collective för det. Dom är försäkrade för olycksfall och tar ansvar både gentemot personen som fått sitt plagg förstört och gentemot personen som råkat förstöra plagget.

Jag har hyrt och hyrt ut på Gemme, vad händer nu?

När en process för att hyra eller hyra ut är klar fins det inte så mycket mer att göra än att ge dig själv en klapp på axeln. Var nöjd över att du har sparat på världens resurser genom att dela plagg med andra likasinnade. Att hyra kläder är verkligen en bra grej och det gör dig faktiskt både snyggare och mer miljömedveten. Blir man inte en gladare människa av den vetskapen så vet jag faktiskt inte vad? Sätter du systemet i rullning med att hyra ut dina egna plagg samtidigt som du hyr plagg så kan du dessutom få din garderob att bli självförsörjande. Använd dina intjänade uthyrnings pengar till att hyra nya plagg helt enkelt! Med det sagt så lovar jag att, att hyra kläder är framtidens sätt att klä sig. Så glöm inte vart ni hörde det först!

*

Vill du läsa mer om mode? Tryck här!