Är 2023 året då du börjar gå på museum? Här är din guide för att lyckas

Bild: @julie.tuzet

När man hör museum är det säkert en del av er som direkt kopplar bort den delen av hjärnan som tar åt sig av information. Men jag vill ända uppmana er att ge det en chans. Det är ett fantastiskt sätt att ta till sig av kultur och historia på ett betydligt mer intressant sätt än att bara bläddra igenom en faktabok. Jag tycker också att det kan vara värt att passa på att boka upp lite museumbesök så snart som möjligt eftersom det har beslutats att under 2023 kommer det inte längre vara kostnadsfritt med museum. Väldigt tråkigt kan man tycka då en konsekvens av detta kommer bli ett minskat kulturintresset och det kommer även bidra till större klassklyftor. Med detta i åtanke vill vi därför tipsa er om några museum i Stockholm som är värda ett besök. Det är dessutom en väldigt mysigt att göra i sällskap med vänner och familj, eller varför inte ha som en dejt aktivitet? Det kräver inte särskilt mycket planering eller ansträngning och är perfekt nu under de långa mörka vintermånaderna när det finns betydligt färre roliga saker att hitta på.

Gör 2023 till året då du börjar gå på museum, vi har guiden över vilka museum i Stockholm som är värda ditt besök!

Nationalmuseet

Vi börjar med en av juvelerna när det kommer till museum i Stockholm, Nationalmuseet, Sveriges ledande konst- och designmuseum. Här finns enorma samling av klassiska verk, över 700 000 föremål ända från 1500-talet och fram till idag. Jag måste absolut säga att detta är ett av Stockholms estetiskt vackraste museum. Det är beläget på Blasieholmen så promenaden dit är en mysig aktivitet i sig. Det är ett stort museum vilket gör att det finns mycket att titta på vilket är roligt då man kan besöka det flera gånger men det känns ändå för varje gång som att man stöter på ett konstverk man inte sätt tidigare. Nationalmuseet är verkligen ett museum du kan besöka med vem som helst, men för alla singlar därute skulle jag faktiskt rekommendera detta som en perfekt dejtaktivitet. Tips till alla er content skapare där ute då detta museet är den perfekta platsen att knäppa instagramvänliga bilder till flödet. Läs mer om museet här!

Hallwylska museet

Det här museet är perfekt att besöka tillsammans med sina föräldrar eller kanske ens far och mor -föräldrar. Det ligger centralt i Stockholm och lättillgängligt att svänga förbi när man ändå är ute och strosar på stan. Konceptet med museet är känslan av att man kliver in i någons privata hem och det är just det som är tanken. Detta var nämligen familjen von Hallwyls egna magnifika våning de skapade kring sekelskiftet år 1900. Här kan du uppleva dåtidens lyx och moderniteter i familjens egna paradvåning med vackra salonger, matsal, rökrum, vapenrum, biljardrum och porslinsrum med mycket mer. Ett tips är att avsluta besöket med en härlig lunch eller middag på Hallwyska trevliga restaurang. Läs mer om museet här!

Livrustkammaren

I Kungliga Slottets källarvarv hittar ni Livrustkammaren. Här kan man titta på vackra dräkter och utsmyckade vagnar som berättar historier om hovets sagolika kröningar, bröllop och begravningar som sträcker sig över århundraden. Kammaren är fylld av påkostade, stiligt dekorerade vapen och rustningar samt tavlor från verkliga dramatiska händelser i Sveriges historia. Det här är ett perfekt museum som jag lovar kommer fascinera oavsett intresse och ålder då det finns något för alla. Läs mer om museet här!

Armémuseet

Ett snäppet mer grabbigt museum kanske. Men då skulle jag vilja påstå att det kan vara perfekta besöket att göra tillsammans med dina manliga familjemedlemmar. Jag vet själv att min pappa absolut älskar möjligheten att ge mig en lektion i historia så detta är verkligen ett ypperligt tillfälle för oss att spendera tid och umgås. Även här måste jag slå ett slag för resturang Artilleriet som ligger vägg i vägg med museet, varför inte avsluta besöket med en härlig lunch? Läs mer om museet här!

Carl Eldhs Ateljémuseum

Här har vi ett till estetiskt vackert museum. Carl Eldh var en konstnär men framförallt skulptör med aktiva år under tidigt 1900-tal. Museet är hans faktiska ateljé där han skapade sina verk och ligger vackert beläget ute vid Hagaparken. Det är ett väldigt litet museum men ändå proppfullt av vackra och intressanta verk av konstnären. Tips är också kolla in hans ateljéträdgård som är en förlängning av ateljén, prydd av skulpturer, växter och möbler. Det här kan vara ett perfekt stopp att ta i kombination med en mysig långpromenad i parken omringad av vit glittrande snö. Vi vill nämna att det här museet faktist kostar en liten inträdesavgift på 100 kr. Läs mer om museet här!