Midsommar närmar sig med stormsteg och med två veckor kvar till den roligaste helgen på året har vi samlat ihop våra favoriter till midsommarlunchen! Alla recept är vegetariska och hämtade från våra vänner på Mathem.se. Glöm inte att lägga er beställning inför midsommar redan nu, så att ni istället kan lägga energi på att sätta ihop ett härligt sånghäfte till era gäster!
Självklart har vi en härlig rabattkod att dela med oss av! Koden FORNISOMMAR ger er 100kr rabatt på nästa order över 700kr. Gäller gamla som nya kunder ♥
Krämig vegansk potatissallad
Foto: Kerstin Eriksson
Ingredienser (8 portioner)
2 kg Delikatesspotatis
4 dl Havrefraiche
2 dl Vegansk majonnäs
0.5 dl Gräslök – färsk
1 st Rödlök
100 g Rädisor
100 g Sockerärta Färsk
2 krm Salt Fint
1 krm Svartpeppar Malen
Tillagning
1. Koka potatisen mjuk. Låt svalna.
2. Finhacka gräslöken och röd lök. Skär rädisorna i tunna skivor och dela sockerärtorna på hälften.
3. Rör ihop havrefraiche och majonnäs.
4. Dela potatisen på hälften (tärna om du har en större potatissort) och rör försiktigt ihop med majonnäsblandningen tillsammans med rädisor och sockerärtor. Smaka av med salt och peppar.
Beställ receptet på mathem.se!
Melon och fetaostsallad med mynta
Foto: Nurlan Emir
Ingredienser (8 portioner)
1 st Vattenmelon
0.2 st Rödlök
0.5 st krukor Mynta – färsk
300 g Fetaost
1 st Lime
1 krm Flingsalt
1 krm Svartpeppar Malen
1 tsk Olivolja
Tillagning
1. Melon- och fetaostsallad: Skala melonen och skär den i bitar. Skala och finhacka rödlöken och skölj och finhacka mynta (spara några vackra myntablad till dekoration).
2. Blanda melonbitar, rödlök och mynta i en skål. Smula i fetaosten i olika stora bitar. Skölj limen och riv i limeskal. Pressa i saft från en ½ lime. Skär den andra limehalvan i skivor och lägg åt sidan. Krydda med en nypa salt och peppar och tillsätt olja.
3. Lägg upp melonsalladen på ett vackert fat och dekorera med limeskivor och myntablad.
Beställ receptet på mathem.se!
Ägghalvor med tångkaviar
Foto: Linnea Swärd
Ingredienser (24st ägghalvor)
12 st Ägg
4 dl Creme Fraiche Naturell
4 dl Riven Västerbottensost
2 tsk Vitvinsvinäger
1 st krukor Dill – färsk
4 krm Flingsalt
2 krm Svartpeppar Malen
Serveras med
100 g Löjrom 100g tångkaviar
1 st krukor Dill – färsk
Tillagning
1. Lägg äggen i en kastrull med vatten och koka upp. Hårdkoka i ca 9 minuter. Skölj med kallt vatten och låt äggen svalna helt så blir de enklare att skala.
2. Skala och halvera äggen och gröp försiktigt ur gulorna. Mosa med gaffel och blanda med crème fraiche, ost, vinäger och dill. Smaka av med salt och peppar. Använd stavmixer om du vill ha smeten helt slät.
3. Spritsa eller skeda ut smeten i ägghalvorna och toppa med löjrom och dill.
Beställ receptet på mathem.se! (vi bytte ut löjrom mot tångkaviar i detta recept)
Tofusill
Foto: Nurlan Emir
Ingredienser (8 portioner)
2 dl Vatten
0.5 dl Ättiksprit
1 dl Strösocker
3 st Lagerblad
1 krm Kryddpeppar Hel
1 krm Flingsalt
200 g Tofu
100 g Morötter
0.5 st Rödlök
Tillagning
1. Koka ihop vatten, ättiksprit, socker, lagerblad, 10 st kryddpepparkorn och flingsalt i en kastrull tills sockret löser sig.
2. Skär tofun i silliknande bitar.
3. Skala moroten och hyvla långa remsor. Skala och strimla rödlöken.
4. Lägg ner tofu, morot och rödlök i en glasburk och tillsätt lagen. Sätt på locket och låt stå i kylen över natten.
Beställ receptet på mathem.se!
Filodegspizza med tångcaviar, creme fraise och dill
Foto: Nurlan Emir
Ingredienser (8 portioner)
Pizza
250 g Filodeg
1 st Bakplåtspapper
25 g Mat & Bak Smör
1 krm Svartpeppar Malen
1 dl Creme Fraiche Naturell
150 g Riven Västerbottensost
Topping
0.5 st Rödlök
1 dl Creme Fraiche Naturell
80 g Löjrom Amerikansk Fryst
0.2 st krukor Dill – färsk
Tillagning
1. Värm ugnen till 210 grader.
2. Pizza: Lägg 4 filodegsark på en plåt med bakplåtspapper, pensla med smält smör mellan varje ark. Bred ut creme fraiche på filodegen och krydda med svartpeppar. Strö över ost och gratinera i ugn i ca 10 min.
3. Topping: Skala och finhacka rödlök.
4. Låt pizzan svalna en aning. Klipp eller skär ut portionsbitar och lägg upp pizzabitarna på ett fat.
5. Toppa med creme fraiche, löjrom, hackad rödlök och dillvippor.
Beställ receptet från mathem.se!
Jordgubbsdessert
Foto: Nurlan Emir
Ingredienser (8 portioner)
500 g Mascarpone
2 tsk Vaniljsocker
2 msk Florsocker
1 st Apelsin
2.5 dl Vispgrädde
500 g Färska jordgubbar
100 g Savoiardikex
50 g Maränger
Tillagning
1. Jordgubbsdessert: Blanda mascarpone, vaniljsocker och florsocker i en skål. Vispa lite lätt med en elvisp. Skölj apelsinen och riv i apelsinskal.
2. Vispa grädden fluffig.
3. Skölj och dela jordgubbarna i kvartar.
4. Dela varje kex i två bitar.
5. Ta fram 8 vackra glas och fördela en kexbit i botten. Pressa över lite apelsinsaft och varva sedan med marscarponekräm, jordgubbar, grädde och krossad maräng. Gör 3 lager och toppa med fina jordgubbar. Ät och njut!
Beställ receptet på mathem.se!
Färdigt att klicka hem
Svill med färska örter och lök | Svill med smak av senap