Nu är årstiden här då örter kan plockas direkt från trädgården, middagar avnjutas i kvällssolen och jordgubbar flytta ner i middagen. Sommaren är verkligen fantastisk på alla sätt, inte minst i matlagning! Som i all matlagning krävs de rätta komponenterna, något som denna sommarsallad verkligen har.
En sommarsallad med jordgubbar är någonting som jag personligen drömmer om året. Just den här, med en perfekt balans av sött, salt, krämigt, knaprigt och lite nötig smak från palsternackan, är min absoluta favorit. Den gör sig precis lika bra när du vill dra ihop en snabb lunch, som en trevligare middag med ett iskallt glas vin en ljummen sommarkväll. Då måste man väl ändå säga att en rätt har allt?
Recept på sommarsallad med jordgubbar och fetaost
Ingredienser 4 portioner:
1 påse mahcesallad
ca 250 g jordgubbar
3 stora palsternackor
2 avokado
400 g fetaost
1 kruka persilja
100 g cashewnötter
Dressing:
0,5 dl olivolja
2 msk äppelcidervinäger
0,5 tsk salt
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200 grader och klä en plåt i bakplåtspapper
2. Skala (om du vill) palsternackorna och skär upp i stavar, lägg på plåten och ringla över olivolja och salt
3. Ställ in i ugnen ca 20-25 minuter
4. Häll upp machesalladen i en skål och smula ner fetaosten med fingrarna
5. Skär upp avokado och lägg ovanpå
6. Skär jordgubbarna i bitar och hacka persiljan, ställ åt sidan
7. Blanda ihop dressingen och häll över salladen
8. Ta ut palsternackorna ur ugnen när de är gyllene och låt svalna ett par minuter innan du häller ner i salladen
9. Toppa sist med jordgubbarna, persiljan och cashewnötter. Mums!
Sugen på fler recept som passar i sommar? Prova den här otroliga sommarpizzan eller denna goda ugnsbakade fetaost med hummus och picklad rödlök!