Ska du bjuda på efterrätt i påsk? Baka denna cheesecake!

Kanske vill ni, precis som jag, bjuda på något gott till efterrätt i påsk? Jag trodde väl det. Något som är så himla smidigt att bjuda på är faktiskt cheesecake, eftersom den förvaras i frysen och därför kan förberedas i god tid innan. Jag älskar en klassisk cheesecake som sedan kan dekoreras efter säsong! Färska bär på sommaren, pepparkakor på vintern eller i det här fallet – påskägg till påsk.

Denna cheesecake rör du ihop på ynka trettio minuter – sedan gäller det att antingen ha gott tålamod i ett par timmar – eller så förbereder du den en dag eller två innan den ska serveras. Smidighet is key!

När du ringlar den smälta chokladen ovanpå så kan du leka fritt. Använd en sked och håll den en bit ovanför när du ringlar chokladen. Snabba rörelser ger tunna mönster och långsamma ger lite kraftigare mönster. Toppa sedan med ditt absoluta favorit påskgodis – jag använde mig utav påskharar, chokladägg i både mörk, vit och ljus choklad samt några färgglada med marsipan inuti.

efterrätt påsk
En perfekt efterrätt i påsk: cheesecake!

Cheesecake à la Påsk

Tillagningstid: 30 minuter + 4 timmar i frysen. Ca 20 minuter för dekor.

Ingredienser:

3 dl vispgrädde
200 g färskost
1,5 dl socker
3 ägg
2 tsk vaniljsocker
150 g valfria chokladkakor (utan fyllning)

Topping:

40 g choklad, valfri sort (jag använde 55 %)
Valfria choklad/marsin påskägg och annat påskgodis

Gör såhär:

1. Börja med att ta fram tre stycken bunkar, en elvisp och en rund form med löstagbara kanter
2. Separera äggulor från vitor i varsin bunke
3. Blanda äggulorna med socker och vaniljsocker, med en elvisp
4. Vispa sedan ner färskosten på låg hastighet
5. Vispa grädden i den tredje bunken. Blanda ner i sockersmeten
6. Vispa sedan äggvitorna hårt med elvispen – så att du kan vända bunken upp och ner
7. Vänd ner äggvite-skummet i smeten och blanda om mjukt
8. Lägg kakorna i en påse och krossa med händerna (eller krossa dem i en mortel)
9. Ta fram den runda formen och strö ut kaksmulorna i botten
10. Häll smeten ovanpå och “platta ut” toppen med en slickepott
11. Ställ in i frysen, gärna i fyra timmar eller över natten

När det är dags att dekorera:

1. Smält chokladen i micro eller över vattenbad
2. Ta fram ett bakplåtspapper och lägg ut på en platt yta
3. Ta fram cheesecaken och ta loss kanterna. Ställ ovanpå bakplåtspappret
4. Ringla den smälta chokladen över cheesecaken
5. Dekorera med påskgodis
6. Låt gärna påskgodiset smälta ner lite i cheesecaken så de fastnar
7. Ställ sedan in i frysen igen ca 30 minuter eller längre innan servering!

*

Fler recept hittar du HÄR!