Fixa rätt dejt till alla hjärtans dag: här är 15 corona-säkra sätt att uppvakta din partner på

Bild: nycbambi

Kärlekens högtid börjar närmar sig och det traditionella restaurangbesöket med vita dukar och ljus känns som ett ganska trist sätt att fira på i år. Även om det ju faktiskt är så att man får gå på restaurang i mindre sällskap så känns det inte superkul att ta sitt pick och pack och åka hem igen redan vid åtta. Det är alltså dags att vara kreativa i hur vi dejtar vår partner – och kanske testa något som ni aldrig gjort ihop istället för att hålla er till komfortzonen?

För att hjälpa både kreativiteten och chansen till fullpott i dejt-poäng så har jag inspirerats utav boken kärlekens språk när jag har skrivit den här artikeln. Du kan alltså matcha din dejt och dess aktivitet med vilket kärleksspråk som din partner pratar. Detta för att optimera era chanser för att din dejt ska bli riktigt lyckad. Jag älskade boken, och har använt dess tips och trix i mitt eget förhållande och inte minst när det kommer till att visa uppskattning gentemot min partner. Vi pratar nämligen helt olika kärleksspråk. För att ni ska förstå vad jag pratar om så djupdyker vi i vad boken handlar om för att sedan ta upp olika dejtförslag:

I början på 90-talet skrev den amerikanska terapeuten Gary Chapman boken Kärlekens språk som sedan dess hjälpt många par världen över att visa kärlek på “rätt” sätt. Gary menar att människan har en kärlekstank och för att vi ska känna oss älskade så behöver vår kärlekstank var fylld. Den fylls bäst på med vårt specifika kärleksspråk. Det finns fem olika kärleksspråk och vi besitter ett primärt och ofta ett sekundärt språk. Många som inte känner sig tillräckligt älskade, eller sedda i sina relationer berättar om att när de förstod sitt egna och sin partners kärleksspråk var det en riktig “eye opener” för relationen. De började se saker som de inte lagt märke till tidigare som kärlekshandlingar och plötsligt var det enklare att uppmärksamma och uppvakta partnern på det sätt som han eller hon gillar bäst. För visste du att man ofta uttrycker kärlek med det språk som man själv har som kärleksspråk? Glöm inte att alla relationer mår bra av alla språk, men att några språk betyder mer än andra beroende på vilka kärleksspråk ni har.

De fem kärleksspråken:

1. Fysisk beröring
2. Gåvor
3. Tid tillsammans
4. Tjänster
5. Bekräftande ord
Psst, du kan testa vilket kärleksspråk du har här!

Fixa dejten efter din partners kärleksspråk

Kärleksspråk fysisk beröring

Om din partner (eller du) har fysisk beröring som kärleksspråk så är det givet utav rubriken att du visar din kärlek till personen i fråga genom fysisk beröring. Var kreativ och fundera på hur du kan konstruera en alla hjärtans dag dejt extra allt med fokus på beröring. Jag har hjälpt dig på vägen, här kommer några förslag:

 • Tappa upp ett bad, tänd ljus och gå all in med rosblad. Sätt på en mysig spellista på Spotify och kryp ner i badet med din partner. En perfekt dejt för någon som gillar närhet och beröring!
 • Vill du göra något lite galet och nytt så förbereder du för krokimålning. Använd din partner som levande modell och var inte rädd för att röra vid varandra. Talar din partner detta kärleksspråket så kommer hen att uppskatta så mycket beröring som möjligt.
 • Gå in på youtube och lär dig en ny typ av massage. Fixa till en riktigt mysigt massage-setting och låt din partner bli ompysslad med en ordentlig massage. Köp en lyxig massageolja och börja leta inspiration på nätet!

Kärleksspråk gåvor

Om någon i din närhet har gåvor som kärleksspråk så är det ganska enkelt att få den personen att känna sig bekräftad och älskad. Tänk på att det inte är priset på gåvorna som räknas, utan en person som gillar att få saker gillar även när det finns en tanke bakom gåvan. En bok av hens favoritförfattare ger personen lika mycket bekräftelse som en dyr väska.

 • Köp en gåva som betyder något, har du brist på fantasi efter att ni har spenderat några år ihop så fråga din partners bästavän eller någon annan med ett nytt och friskt perspektiv!
 • Köp en bok i två upplagor som ni kan parläsa, mysig gåva med en fin tanke bakom. Ni bildar er egen bokklubb och skapar gemenskap genom en gåva.
 • Ge bort pengar till välgörenhet som ni kommer överens om gemensamt. Här ger ni bort någonting ihop och får även tid till att prata om vad som är viktigt för er. Win win för en person som gillar gåvor.

Kärleksspråk kvalitetstid

Talar den du ska dejta kvalitetstidens kärleksspråk så är det viktigaste för personen att ni spenderar tid ihop. Om ni går på Ica och letar efter middag eller om ni har bokat en fin restaurang är inte det väsentliga för personen i fråga, utan det viktigaste är att ni gör det ihop! Det här kan du göra för din dejt som har kvalitetstid högst upp på sin önskelista:

 • Dubbeldejtens återkomst! Vi törstar nog alla efter kvalitetstid mer än någonsin, har man suttit i karantän ihop länge kan det dock vara kul att träffa lite andra personer. Kör en digital cook along på video och skicka över recept till varandra innan. Här snackar vi kvalité!
 • Nu finns det väl inte någon som inte testat padel, eller?
 • Beach night i vardagsrummet. När en resa till sol och värme känns lika komplicerat som att åka till månen, har ni beachen närmare än ni tror. Fram med handduken, strandoutfiten, fisktacos och en paraplydrink.

Bilder: @wiwoos & @nycbambi

Kärleksspråk tjänster

Kärleksspråk tjänster eller att någon annan fixar något för den andra är ett väldigt vanligt kärleksspråk. En person som ser tjänster som en kärleksfull uppvaktning blir glad av allt ifrån att någon hämtar kaffe till hen, till att du har planerat en heldag med aktiviter. Den här personen gillar alltså om man lägger manken till! Det här kan du göra för någon som pratar tjänsternas kärleksspråk:

 • Lottringens revival, köp hem en lottring (en google-sökning bort) och gör en numrerad prislista. Förslag på priser är olika tjänster som att du tar barnen en morgon så att din partner får sovmorgon, eller att du fixar med middagen i en hel vecka.
 • Vad är din partner stressad över? Hur kan du underlätta med det som är relevant just nu? Överraska med ett “presentkort” på just den tjänsten som skulle underlätta för din partner.
 • Överraska med att allt är planerat. Det handlar mer om tanken än att det behöver vara superlyxigt. En lapp på morgonen innan alla hjärtans dag om att morgondagen är fixad – det är bästa starten.

Kärleksspråk bekräftande ord

Ska du uppvakta någon med bekräftande ord som kärleksspråk så finns det många roliga saker att hitta på. Eftersom jag gillar det skrivna ordet så är jag en riktig sucker för just kärleksord på papper. Testa det du också?

 • Skriv ett kärleksbrev till din partner och förklara hur mycket hen betyder för dig, jag lovar dig att det blir succé!
 • Walk down the memory lane. Ta fram era gemensamma fotoalbum eller skapa ett nytt. Bläddra igenom tillsammans och bekräfta din partner till bilderna.
 • Förbered middagen med en rolig twist. Preppa med papper och penna och skriv först ner tre saker ni uppskattar med varandra och läs upp, fortsätt sedan med tre saker ni är stolta över hos den andra – ni förstår, det här kan fortsätta hur länge som helst!

*

Vill du läsa mer om relationer? Tryck här

 Informationen är hämtad ifrån Coupleness