Ett vykort från Torekov

Jag är i Torekov! Längst ner hittar du en lista med mina bästa tips.

Torekov ligger längst ut på Bjärehalvön i Skåne och är världens bästa by. Subjektivt sett då alltså. Hit flyttade jag som fyraåring och stannade tills jag började högstadiet. Nu är jag här varje sommar, och såhär brukar dagarna se ut:

Jag är här med min familj och sambo. Det första vi gör när vi vaknar är att dra på oss morgonrockarna och träskorna (yep) för att gå ner till Morgonbryggan. Älskar byn såhär tidigt på morgonen, innan allt har vaknat. Det enda man hör är måsarna. Påväg hem går vi förbi Rapps och köper frallor.

Fun fact: Även om Solsidan-filmen säger och visar det, så finns det inget kösystem på bryggan. Möjligtvis nakenbadare, men de är där långt innan resten av oss vaknar.

Morgonbryggan under morgon- och kvällsdopp.

Vid lunch går vi till G Swensons i byn. Om det är något jag saknar med att vara vegetarian så är det deras köttbullar, jag tar en sallad istället! Efter lunchen åker vi ut till Hallands Väderö. Visste ni att en scen från Ronja Rövardotter spelades in här? Ni vet den scenen med alla vitsippor? Det var skogen på Hallands Väderö. Jag älskar den här ön. Kor, får och Shetlandsponnys går fritt – och har du tur får du se sälarna bland klipporna i Kappelhamn.

Bad bland klipporna i Kappelhamn och god lunch på G Swensons. Bilder via Johanna Rydén och G Swensons.

När vi kommer hem igen åker vi och spelar padel, de har precis byggt två banor på Torekovs IK. Precis bredvid fotbollsplanen där jag jagade boll varje vecka som liten. Efter en tuff match cyklar vi hem, byter om och springer ner till havet för ännu ett dopp. Lever i morgonrock och träningskläder när jag är här, har inte haft på mig jeans på över en vecka.

Utanför Hovs Hallar finns det grönsaker för självplock! 

Till middag blir det pizza på Torekovs Pizzeria! Jag cyklar därifrån tre pizzakartonger rikare, fastklämda på pakethållaren. Efter maten gör vi vad vi nästan alltid gör efter middagen, promenerar ner till hamnen och köper kulglass på Parkis.

Fun fact: sålde själv glass i den kiosken och fick bära handledsskydd på grund av allt skopande.

Engelholms-glass är den bästa glassen! Min favorit är blåbär.

Efter glassen promenerar vi hem för att svira om till morgonrockarna igen, dags för kvällsdopp. Påväg hem går vi genom hamnen och förbi Swensons igen, på uteserveringen sitter några vänner. Vi är ett gäng som alla tillbringar våra somrar här, de flesta av oss har vuxit upp tillsammans. Jag ropar att jag ansluter när jag bytt om. ”Äh, strunt i det”, säger dem och jag sätter mig på uteserveringen i morgonrocken och tar en öl.

Ha en fin sommar, nu ska jag gå och bada igen!

Louise bästa Torekov-tips

  • Ät och drick på Swensons eller Moby’s Shack
  • Ät glass på Parkis
  • Bada på Morgonbryggan
  • Ta båten ut till Hallands Väderö och gå runt
  • Spela padel på Torekovs Padelcenter
  • Spela minigolf på Torekovs Camping
  • Åk ut till Hovs Hallar och vandra tillbaka till Torekov
  • Vandra längs Heden ut till Dagshög och se de gamla vikingagravarna