Reseguide: Amsterdam

Amsterdam är en perfekt stad för en weekend getaway. Kort flygresa (och billiga biljetter!), promenadvänligt och en stadskärna fylld med ställen värda att besöka. Hur spenderar man helgen där bäst? Här kommer en 24h-guide med tips för att äta, se, bo och göra.

 

Vaknar upp på Hotel Arena som ligger i anslutning till parken Oosterpark. Hotellet är ljust, modernt och välkomnande. Bredvid lobbyn välkomnas man av en eldstad och minst lika mycket locals som turister vid borden. Tanken med hotellet var att göra det attraktivt för främst Amsterdam-bor, för att ge oss andra gäster en sann upplevelse. So far, so good!


Hotellet ligger i området Öst, vilket är en 7-minuters Uber-resa från stadskärnan. Området är därför ganska lugnt och många av rummen blickar ut mot parken.

 


Trots att frukostbuffén på hotellet ser väldigt trevlig ut, beger vi oss vidare till Buffet van Odette för brunch. Det är trångt, stimmigt och vi får vänta i 20 minuter på vårt bord – men det är det värt. För en brunchfantast fyller detta ställe alla boxar; avslappnat, mixad meny av sött och salt och klockren helgkänsla.


Maten är enkel, men supergod. Äggrätter med finess till rustika toasts. En bonus är att priserna är desto snällare än motsvarande ställen i Sverige – byter genast kaffet till bellini!

Inside tips #1: Vare sig man är på fine dining eller opretentiöst café – alla kommer servera dessa minttabletter tillsammans med notan.

 

Mätta och belåtna styr vi mot nästa tips, Moco Museum som ställer ut street art-konstnären Banksy. Museet är nyöppnat och ligger mitt i meckat av museum i staden (ett stenkast från van Gogh, Riksmuseet och Moderna för den riktigt kulturelle). Moco fokuserar på modern konst som gärna får både inspirera och provocera besökaren.


Banksy-fan eller ej, denna utställning är som en välpaketerad käftsmäll. Privata verk blandas med alster räddade från rivningsobjekt och renoveringar, allt tydligt kopplat till Banksys syn på världen – att den borde förändras. Coolt, edgy och lite lagom mörkt.

 

Finns det roligare shopping än den som inte kan göras på hemmaplan? Själv var jag otroligt nyfiken på ARKET som vi tyvärr snopet missade i Stockholm när lokalen brann ner – och älskade varje millimeter av butiken. Cafét, inredningen och kläderna. Livsfarligt för plånboken.För den som är inne på hudvård eller sugen på ny parfym – så måste ni till SKINS! Ett vardagsrum mitt i stan med ett otroligt sortiment. Allt känns handplockat och så långt ifrån en kedja man kan komma.


Servicen är också något extra. Vi går därifrån med en kram från expediten och ett gäng prover på parfymer man knappt kan uttala namnet på, själv fastnade jag för denna..

 


Dags för promenadpaus. Vi råkar gå förbi något vi tror är ett galleri, men som visar sig vara mycket mer än så. Juice LAB är en mix av ateljé, juicebar och café. Klientelet är lika coolt som lokalen, och cappuccinon på mandelmjölk inte så dum den heller.

 

Vi lämnar city för en middag närmre hotellet i Öst, och får rekommendation om Cafe Restaurant de Plantage. Lokalen brukade vara go to-stället för tebjudningar, som hölls i anslutning till att Amsterdams finest besökte Zoot bredvid. Idag ser upplägget lite annorlunda ut – lokalen är familjär, varm och samtidigt cool. Menyn är väldigt typisk Amsterdam får vi höra (tips, prova bitterballs som snacks innan maten) och inget oss emot. Desserten med crêpes toppar allt!

 

Inside tips #2 – Ron Gastrobar Oriental en michelin-kock som bestämde sig för att göra sin mat mer tillgänglig, och resultatet: Asian fusion at it’s best. Propsa på platserna runt baren, beställ in deras signatur-Gin Tonic och låt personalen bestämma menyn.

Inside tips #3 – Door 74 (Reguliersdwarsstraat 74) Denna speak easy bar måste man veta om för att hitta. Dörren är helt anonym och ringklockan till den så trasig att den nästan trillar av väggen. Men skräms inte iväg av detta! Ring på och ta plats i något av båsen för en grym cocktail som avslut på kvällen.

 

Artiklar att lyssna på
TILLBAKA