Reseguide: Holbox

I mitten av november bestämde jag och min pojkvän oss för att åka till ön Holbox utanför Mexikos kust. Jag har tidigare varit på fastlandet i Cancun, Playa del Carmen och Tulum, men tyckte inte att det motsvarade mina förväntningar. Holbox är med sin orörda natur, trevliga människor och god mat utan tvekan en av de bästa resmål jag varit på. Mitt tips till dig, åk till Holbox innan hotellkedjor och charterbolag hittar dit! 

mexico

mexico

mexico

Where to stay?

Palapas del Sol
Ett boutiquehotell som ligger vid stranden med utsikt över havet, en bungalow med ett rymligt rum, med terrass och hängmatta. Vill man komma ifrån den mer amerikanska hotellkänslan och hitta en lugnare atmosfär med personlig service, så är detta hotellet för dig. Palapas del Sol anses vara ett av de bästa boutiquehotellen på ön, och detta till ett förvånansvärt bra pris. Både frukost, lunch och middag höll mycket hög nivå och lagades av en lokal kock. Hotellet ligger precis vid stranden, erbjuder egna solstolar och hängmattor, men har även en privat pool. Hotellet får 10 av 10 från mig.

Where to lunch?

Villa Flamingo
En lunchrestaurang precis vid stranden som erbjuder en enklare meny till humana priser, med allt från mexikansk till internationell mat. Perfekt att gå till första dagen när man inte riktigt har koll på vad som bjuds i matväg på Holbox. Även en drink vid solnedgången på Villa Flamingo rekommenderas.

Et Voila!
Vill man uppleva det klassiska ”mexikanska haket” inne i stan, så är detta definitivt det rätta stället att gå till. Här blir man serverad mexikansk mat i en enkel men mysig miljö. På kvällarna brukar Holbox lokala band spela, vilket drar mycket folk och skapar en festligare stämning.

mexico

Restaurante Las Nubes 
Denna restaurang anses vara en av de finare på ön, vilket märks på kvaliteten på maten. Sittandes vid havet på en upphöjd terrass har du en fantastisk utsikt över öns sandbank och de människor som promenerar där. Går du dit är det bra om du inte har något emot djur eftersom en tvättbjörnsfamilj bor under terrassen, och är inte är sena att rycka maten ifrån dig. Spännande, men också lite skärrande, måste jag erkänna.

mexico

Where to dinner?

Luuma Restaurante 
Det här stället är den typ av restaurang som fångar din uppmärksamhet från gatan och blir således lite av en turistfälla. Stämningen är bra, vilket gör stället mysigt och aningen romantiskt. Menyn var dock inte lika inspirerande som de som vi ätit på andra restauranger under resan, så man går definitivt dit för stämningens skull, snarare än för maten. En drink efter middagen är också ett alternativ om maten inte känns helt lockande. Det ska dock tilläggas att det var fullsatt varje kväll.

Casa Las Tortugas 
En otroligt romantisk restaurang i ett mysigt boutiquehotell med en meny av hög nivå. Troligen ett av de mest populära ställena på ön eftersom de var fullbokat varje dag. Boka gärna soffdelen på terrassen där du får sitta enskilt med havets brus i bakgrunden, medan du serveras en god middag med mycket bra service.

Ser Casa Sandra
I mina ögon är denna restaurang den mest exklusiva på ön med bra service och god mat. Varje kväll arrangerade restaurangen förlovningar på stranden, vilket bevisar nivån på stället. Maten var så pass bra, att min pojkvän varje kväll frågade om han inte kunde få gå dit ”ikväll igen”.

mexico

What to do?

3 Island Boat Tour
Detta fantastiska arrangemang erbjuds av flera guider. Det handlar om en båttur kring de tre öarna utanför Mexicos kust; Isla Pasión, Yalahau och Isla Pajaros. Var och en av dessa öar bjuder på olika upplevelser som man inte får missa. Att få se flamingos, delfiner, obebodda öar och en naturell sötvattenspool är bara några få nämnda.

Hot Corner
Vid en korsning inne i staden ligger en gömd bar som heter Hot Corner. Du hör på långt håll var denna bar ligger eftersom man dagligen spelar festlig musik med en hög ljudnivå. Förutom att gå förbi denna bar på en drink rekommenderar jag att stanna till senare in på kvällen. När de flesta turister rört sig hemåt arrangerar lokalborna en gatufest, varje kväll.

mexico

Holbox Sunset 
Solnedgångarna på Holbox är en upplevelse som jag spenderade flera timmar per dag på. Varje kväll är färgspelet på himlen unikt, vilket får dig att känna dig som om du är med i en film. Stränderna är nästan alltid folktomma vilket ger ett otroligt lugn.

Sandbank Walk
Längst med ön finns en sandbank som gömmer sig under vattenytan.  Vid lågt tidvatten dyker sandbanken upp och erbjuder en kilometer lång promenad. Denna promenad tar dig några timmar längst med ena sidan av ön. En stilig ”walk on water”, som min pojkvän uttrycket det.

mexico

Snorkling & Fishing 
Vattnet i havet runt Holbox är mycket transparant och fullt av djurliv. Detta gör en båttur med snorkling till ett måste. På ön erbjuds alla möjliga typer av turer med båt, men jag rekommenderar starkt att välja den tur som tar dig till Cabo Catoche. Under turen får du dessutom fånga din egen fisk som sedan serveras som färsk ceviche på båten.

Hur tar man sig till Holbox? Flyg till Cancun, där jag föreslår att man med utvalt hotell arrangerar en transfer från flygplatsen som tar dig till hamnen i Cancun där båten går ifrån. Därefter transporterar Holbox express över till ön där du hämtas av golfbilar som kör dig till det boende du valt. Resan från Cancun tar cirka 2 timmar. Är det dyrt? Priserna på Holbox är mycket lägre än på fastlandet. Ett hotell med bra standard kan du hitta för 1500kr natten (beroende på säsong) och en 3-rätters middag kostar cirka 300kr för två personer. Är det farligt? På Holbox känner alla lokalbor varandra och det anses inte finnas någon kriminalitet. Som turist kan man på kvällen lugnt promenera från restaurangen hem till hotellet utan att känna sig orolig. Ska du åka it? Ja, Ja, JA.

 

Artiklar att lyssna på
TILLBAKA