Så hittar du rätt parfym

Bild: Hanna Schonberg

Jag tror inte jag är ensam om att ha tagit mig igenom en och annan parfym under mina år som parfymanvändare. Det har varit blommiga dofter, fruktiga, dofter med inslag av citrus och dofter med lite starkare aromer. Att hitta den där perfekta doften som passar just en själv är en personlig resa, och som det mesta inom skönhet är det sällan det går rätt på en gång. Att bara läsa recensioner eller lyssna till rekommendationer är inte heller en riktigt lyckad strategi när det kommer till att hitta rätt parfym.

Du behöver veta vad för typ av doft som du gillar, och vilka doftnoter som går i symbios med din egen hud. Vilken doft lugnar dina sinnen? Finns det en viss typ av doft som klingar bättre med din personlighet? Jag förstår att frågorna är många. Och var ska man egentligen börja? Jag har listat mina bästa tips! 

5 tips på hur du hittar rätt parfym för just dig 

Gör ordentlig research – Som med mycket annat inom skönhet – en ordentlig research är din nyckel till att hitta rätt parfym. Läs på och undersök kring vad för typ av doft som gillar –  är det blommig eller fruktig? Starkare eller sötare? Jämför med olika produkter som du använder dagligen och försök att få en hint om vad du gillar och vilken nyckelton det är som du är ute efter. Oftast finns svaret precis framför dig! 

Noter är allt! – Har du hört talas om notdofter? Det är något som finns i alla parfymer, och är uppbyggd som en pyramid i topp-, mellan- och basnot. Toppen är det som du känner allra först, men efter att den mognat på din hy så når den mellantonen, som är doftens hjärta. Basnoten som vilar längst på huden är ofta ”tyngre” och fylligare. Varför är notdofter så viktigt att ha koll på? Jo, det är det som ligger till grund för vad det är du söker. 

Lär känna din hud – När du har gjort din research och tagit reda på vilken notdoft du gillar så är det dags att lära känna din hud. Denna punkt är viktig, och kan till och med vara avgörande. Om du till exempel har en känslig hud så ska du undvika starka dofter då det lätt kan leda till huvudvärk. Testa därför olika typer av dofter för att ta reda på hur de gifter sig med just din hud. 

Använd provparfymer! – Innan du bestämmer dig för att köpa en doft så bör du verkligen ha provat dig fram för att säkerställa att du verkligen tycker om den. Och såklart att den passar just dig! Fråga alltid om provparfymer och ta hem och testa.

Följ inte trender! – När det kommer till parfym så bör du hålla dig långt borta från trender. Gör inte ditt parfymköp baserat på popularitet, eller vad som just nu råkar vara trendigt. Ta din tid, läs på och lär dig innan du bestämmer dig för en parfym. 

*

Vill du läsa mer om skönhet på FORNI? Klicka här!