Tack 2020, det jävla skitåret

Caroline Rosencrantz är en av FORNIs krönikörer. Om du vill lära känna Caroline bättre, klicka här för att se hennes profil eller kolla in hennes Instagram här!

Det är med viss ambivalens jag skriver denna text. En krönika om det gångna året, är det verkligen vad vi behöver just nu? Har vi inte redan ätit oss mätta på detta så kallade – jävla skitår? 2020 har inte lyckats galant med sin image, tror de flesta anser det preskriberat sedan september och längtar efter nya tag bortom årsskiftet. Just därför kände jag att jag skulle våga mig på nya perspektiv, av två anledningar. Först för att jag själv varken har ork, kraft, gjort tillräcklig research eller är allmänbildad nog för att ta både er och mig igenom det sedvanliga året. Sedan, för att jag verkligen tror och lever efter klyschorna att vi får mer av det vi fokuserar på och att hoppet är det sista som lämnar oss.

Därför kommer här en liten resa av ljusglimtar i ett ganska stort mörker

Det finns givetvis många fler av liknande sort och urvalet har ingen som helst mening, förutom att det fick mig att le, skratta och känna lite mental värme kring detta så kallade jävla skitår. De tar inte bort någon sorg för det hemska som skett de senaste månaderna eller rättfärdigar någon grym handling på något sätt. Men dessa ljusglimtar finns där och existerade jämsides all annan skit under detta så kallade jävla skitår. En liten justering av strålkastarna, till något som kanske kan göra någon lite gladare och varmare inombords.

Alright, då kör vi.

För de som känner mig bortom dessa krönikor, så har jag en stark kärlek till böcker och läsande. Härligt nog har jag fått fler anhängare de senaste tolv månaderna – i många europeiska länder har snittiden framför romanerna dubblerats! Det gjorde mig glad. Något som nästan slår det, är att de största bokförlagen har fått in rekordmånga manus detta år. Tänk så många människor som suttit och drömt om den där bokidén, äntligen har de tagit tag i sin dröm. Visst känns det rätt fint?

 

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Caroline Rosencrantz (@carolinertz)

Polio är utrotat i Afrika. Den 25 augusti gick WHO ut med denna fantastiska nyhet och slutet på ett arbete som pågått i 32 år. “Polio är nu förpassat till historieböckerna” sa WHO:s kommunikatör inom Polio när de publicerade nyheten, vilket i alla fall ger mig lite rysningar.

När vi pratar om värdsliga nyheter ska vi givetvis applådera lite för att koldioxidutsläppen har gått ner drastiskt på många platser. På grund av att vi sitter hemma och häckar istället för att flyga jorden runt? Mycket möjligt. Men det man vet säkert är att en stor anledning till detta är att framställningen av förnybara källor (sol- och vindkraft) är mycket billigare än vad man först trodde. En väldigt mycket bättre deal helt enkelt, för både planet och plånbok.

Som typisk svensk känns USA ibland mer aktuellt än vårt eget land, nästan som att man besitter rösträtt bara utifrån engagemang i det amerikanska valet. Vilket givetvis inte är så konstigt med tanke på dess storlek, makt och annat solklart som vi inte gräver djupare i här. Det vi däremot ska kika lite extra på är att det är ruskigt knöligt att rösta i USA. På det en pandemi som knappast gjort det lättare. Det till trots, röstade fler än vad som uppmätts (procentuellt) på 120 år. En stor vinnare detta så kallade jävla skitår, demokratin!

Innan vi lämnar våra kompisar i väst, kan jag inte inte ta med att vi nu har en kvinnlig vice president för första gången. Likaså har en svart vice president för första gången. Även en amerikan av asiatisk ursprung som vice president för första gången. Tre efterlängtade första gången.

Ok en sista USA-relaterad punkt, men denna är riktigt bra! Högsta domstolen där borta har äntligen röstat igenom att man inte kan bli avskedad på grunden att man är homosexuell eller transperson. Kanske mer lättnad än något att hurra för med tanke på hur självklart det faktiskt är – men ändå. Äntligen.

För att väva samman både böcker och USA, kom Black Lives Matters-rörelsen att skaka om världen ordentligt. En positiv effekt var att boken “Så blir du en antirasist” av Ibrahim X. Kendi toppade bästsäljarlistor världen över. Efter att ha givits ut sommaren 2019, fick den i år uppmärksamheten den verkligen förtjänade.

Några som också fick tummen ur tack vare denna rörelse, var företaget Crayola. Ni vet de färgglada kritorna man ritade med som barn? I år lanserade de en ask med hudfärger – i 24 nyanser. Inte en dag för sent, och tacksamt för dagens och framtida barn som lär vara vettigare än sina föregångare.

På temat pyssel, tycker jag att det är rätt härligt att pussel, brädspel och höstens stora hit Schack har trendat som aldrig förr. En skön paus från alla Zoom-möten och timmar av skärmscrollande, inte sant?

Vi har aldrig firat jul så mycket och så tidigt som i år.På grund av en längtan att snabbt checka av året eller tända bokstavliga ljusglimtar i vintermörkret? Kanske en mix av båda. Just julen är något som inte ligger på plussidan för 2020, men hur vi konsumerar lussebullar, julfilmer, tända ljus och julmusik som sanna julfantaster – är ändå lite härligt.

Nu börjar vi närma oss slutet på ljusglimtarna, jag har faktiskt bara två kvar. Det stod mellan en hel del roliga tiktok-klipp som blivit virala, en bild på min hundvalp som jag hämtade för bara tre veckor sedan (han heter Allan och är sötast i världen) och 103-åringen Jennie Stejna som överlevde Corona (och firade med en kall öl). Där vinner nog Jennie ändå.

Sist men inte minst, en tanke som vi aldrig kommer komma ifrån. När vi lämnar detta år, tänk er en tid när Corona endast är en mörk händelse för länge sedan. Det där märkliga året när världen gick i karantän och vände upp och ned på våra vanor och prioriteringar. Då kommer vi alltid vara dem som gick absolut bananas på toalettpapper. Som, av alla nödvändigheter man kan komma att tänka på, länsade hyllorna på alla rullar vi kunde komma åt. Ett folk vars lyx stavas Lambi, Serla och Edet. Det är vi det. Vårt avstamp på jorden som kommer bli ett väldigt kul kapitel i kommande historieböcker. One for the books, bokstavligen.

Tack 2020 för allt du har lärt oss. Vi blev nog lite klokare tack vare dig, trots att du är ett så kallat – jävla skitår.