Utmaning: så blir vardagsmotion en större del av ditt liv

Samarbete medStronger

Har du hört talas om sitting disease? Under de senaste åren har det diskuterats mycket kring den nya stillasittande livsstilen, och därtill vikten av att röra på sig. Idag åker vi bil eller kommunalt till jobbet, sitter framför datorn, vi hoppar på närmsta buss, kanske tar en VOI, för att sedan beställa hem mat till middag. Corona har ju inte heller direkt varit till någon hjälp när det kommer till vardagsmotion. Och trots ett riktigt svettigt träningspass, så kan det inte kompensera vårt stillasittande under resterande 23 timmarna på dygnet.

Ni som hänger här inne på FORNI vet att vi i redaktionen älskar att testa nya saker, utmana oss själva och se hur det påverkar oss. I samarbete med Stronger har jag gjort en utmaning där jag under 30 dagar gjort små förändringar i mina rutiner för att få in mer vardagsmotion i mitt liv. Jag vet ju att hjärnan behöver få stimulans i form utav rörelse och motion dagligen, och därför var jag spänd för att se hur en så enkel utmaning som vardagsmotion, skulle påverka min energi och mitt mående.

Varför är vardagsmotion viktigt?

Ja för varför kan vi inte kompensera all tid man är stillasittande, med ett riktigt svettigt träningspass? Nu ska jag berätta det för dig! Att röra sig en timme per dag är inte ett vinnande koncept, och det räcker alltså inte att kompensera det med ett träningspass eller en kort promenad. Det är stillasittandet som du ska undvika även om ett träningspass självklart också gör gott för din hälsa.

Vardagsmotion har oändliga fördelar – det ökar vårt välbefinnande, motivationen och hjärnans kapacitet överlag. Studier har visat att när vi rör på oss så ökar blodflödet i hjärnan med ungefär 20 % vilket i sin tur ökar kreativitet och koncentrationsförmågan. Man vet också att regelbunden motion minskar risken för sjukdomar, som till exempel diabetes eller cancer.

Förväntningar och regler

Det rekommenderas att gå minst 7500 steg per dag för att leva så länge som möjligt. Därför valde jag att i denna utmaning gå minst 10.000 steg per dag. Jag måste ändå säga att jag hade höga förväntningar. Efter att ha läst på om vardagsmotionens vikt för hälsan, så kände jag bara att wow – det här kommer ju att förändra mitt liv. Mina förväntningar innan utmaningen var därför att jag kommer känna mig piggare i kroppen, få mer energi och en ökad kreativitet och koncentrationsförmåga.

Så hur gick det?

Mitt största fokus var att göra små förändringar i mina rutiner för att få in mer vardagsmotion. Och att hela tiden tänka många bäckar små! Jag måste ändå säga att jag tycker det nästan är lite skrattretande hur enkelt det är, om man väl tänker på att göra det. Första dagarna var det lite svårt att styra om och att komma ihåg, men när vanan hade etablerats gick det som på räls. Detta var mina åtgärder:

Cykla eller promenera till jobbet

Något som har givit mig många extra steg är att gå eller cykla till jobbet, istället för att ta bussen eller tunnelbanan. Jag ska erkänna, ett par dagar har jag faktiskt inte orkat gå hela vägen – men då har jag istället hoppat av ett par stationer tidigare och promenerat en bit. Inte nog med att jag har tjänat många steg på att göra det, utan det har också fått mig att må väldigt bra. Det har blivit en stund för mig att lyssna på musik eller en bra podd.

Träningskläder är idag både en modemarkör och ett träningsplagg vilket gör det dessutom enkelt att kunna gå till jobbet i funktionella kläder, samtidigt som du sedan har en bra look för resten av dagen. Detta set från Stronger är perfekt att använda till vardags! Det har en otrolig passform som sitter precis sådär som man vill att träningskläder ska sitta. Släng över en oversized kavaj, en jeansjacka tillsammans med ett par sneakers så är du dessutom chicast i stan!

vardagsmotion

Vardagsmotion

Ta trapporna istället för hissen

Jag bor på 6:e våningen, vilket blir en del steg när jag går upp och ner varje dag. Att ta hissen eller rulltrapporna är en vanesak, för egentligen går det minst lika fort att bara ta sig upp själv. Även vid de tillfällen som jag har tagit tunnelbanan, så har jag sett till att gå upp i rulltrappan. När man får in det till en vana så får man på ett väldigt enkelt sätt lite extra vardagsmotion varje dag.

Lägg in tid för motion mitt på dagen

Schemalägg en kort paus mitt på dagen för rörelse. Om du till exempel ska ha ett möte, så kan du ta det på telefon och samtidigt gå en sväng runt kvarteret. Vi har tagit väldigt många walk and talks under den senaste månaden, istället för att stänga in oss, stillasittande, i ett konferensrum. Jag har också sett till att gå en sväng på lunchen – även de dagar jag har haft med mig matlåda. Ett stort tips är också att resa sig upp och röra på sig minst en gång per timme vid skrivbordet, om så bara för fem minuter. Det sätter igång blodcirkulationen!

StrongerVardagsmotion

Jag älskar detta set från Stronger – den gråa nyansen är verkligen så fin. Och jag lovar er – när ni väl sätter på er detta set, så kommer ni aldrig vilja ta av det. Materialet är mjukt mot huden, och det känns nästan som att du har ett extra skin. Det finns dessutom i flera färger som passar perfekt nu till våren, kika in alla här! Med koden FORNIxSTRONGER får ni 20% rabatt på hela ordinarie sortiment. Koden är giltig fram till den 6:e juni. Shoppa här

Välj promenaden framför att beställa hem

Idag kan vi beställa hem absolut allting vi behöver. Mat, kläder, mediciner och andra nödvändigheter. I praktiken så är det ju faktiskt väldigt skönt men det gör att vi också förlorar mycket av vår vardagsmotion. Jag har under dessa dagar försökt att alltid promenera till affären, istället för att beställa hem mat. Att ta mig ut och handla, istället för att klicka hem varor på nätet.

Stronger

Vardagsmotion tillsammans med vänner

Något som har hjälpt mig är att även dra med mina vänner på min utmaning, genom att föreslå alternativa häng! Att ta en kaffe to-go och promenera istället för att sätta oss på en fik, är minst lika trevligt! Jag är också en person som pratar mycket i telefon, vilket jag har försökt kombinera med en liten kort promenad. Att byta ut filmkvällen mot en rolig aktivitet är verkligen ett vinnande koncept och har uppskattats hos samtliga av mina vänner!

Utvärdering

Efter att jag har etablerat dessa enkla knep i min vardag i drygt 30 dagar, så måste jag ändå säga att det är över förväntan kring hur det faktiskt har påverkat min kropp och mitt mående. Jag har lyckats komma upp i över 10.000 steg nästintill varje dag, och vissa dagar ännu fler. Det har heller inte tagit mig någon extra tid, utan bara handlat om att styra om mina rutiner och låta vardagsmotionen komma mer naturligt.

Jag känner mig motiverad, kreativ och piggare än tidigare och kommer verkligen att försöka fortsätta göra vardagsmotionen till en större del av mitt liv.

Nu utmanar jag er! Gör som jag och klicka hem lite nya plagg från Stronger, jobba för en mer aktiv livsstil och testa denna utmaning! Jag lovar att det kommer göra gott för ditt välmående. Och själv inte att använda koden FORNIxSTRONGER vilket ger er 20% rabatt på hela ordinarie sortiment. Koden är giltig fram till den 6:e juni. Shoppa här

*

Vill du läsa mer om träning och hälsa? Klicka här!