Vad händer i Amazonas och hur kan du hjälpa till?

I måndags täcktes den brasilianska staden São Paulo klockan 15:00 under ett tjockt täcke av svarta moln. Det var inte ett kosmiskt fenomen likt en solförmörkelse, utan starka vindar som burit med sig rök från skogsbränderna 273 mil bort, rapporterade BBC. Amazonas har brunnit ner i rekordfart de senaste veckorna och stormedia har inte pratat om det förrän nu.

73 000 bränder har upptäckts av Brasiliens rymdcenter INPE, vilket är en ökning med 83% från förra året och den högsta siffran i området sedan mätningarna började 2013, berättar Reuters.

Vad orsakar bränderna?

Vanligtvis är skogen skyddad av den fuktighet en regnskog bär med sig men under månaderna juli och augusti är det torrperiod, vilket kan orsaka bränder. När det kommer till orsaken av bränderna finns det delade meningar. Många länkar det till människor som vill bränna ner skog för att få mer land till jordbruk och boskap (rapporter menar att sedan President Jair Bolsonaro tog över har avskogningen i landet ökat avsevärt) medan BBC rapporterar att presidenten föreslår att det är aktivister som ligger bakom bränderna för att förödmjuka regeringen.

Varför är det här viktigt?

Effekterna av en skadad regnskog sträcker sig mycket längre än Brasilien och dess grannar. Amazonas är känd som “planetens lungor” och står för mer än 20% av världens syre och spelar en stor roll i att reglera klimatet. Området tar också hand om 10% av den biologiska mångfalden (vad vi vet idag).

Kort och gott: världen skulle drastiskt förändras om regnskogen försvann.

Hur har människor reagerat?

Allmänheten fick upp ögonen för situationen när hashtags som #PrayforAmazonas och #AmazonRainforest började dyka upp på Twitter och Instagram. Många kritiserar media för hur de gav så mycket mer uppmärksamhet till Notre Dame-branden i jämförelse till regnskogen.

Vad kan jag göra?

Det här lätt att känna sig hjälplös här hemma men det finns saker man kan göra.