Så tar du finaste matbilderna till Instagram (med mobilen!)

Välkomna till Michaela Hamiltons fotoskola!

Michaela Hamilton har fotat mat på Instagram i flera år, som de flesta av oss, skillnaden är att hennes bilder alltid blir så mycket finare än mina egna hemmaknåpade stilleben. Sen en tid tillbaka driver hon matkontot A Stove Story tillsammans med Fanny Ekstrand där hon lägger upp inspirerande, mysiga, svingoda och enkla (!) recept utan prestige. Precis den typen av matkonton man vill följa och faktiskt vågar sig på att kopiera någon gång då och då.

Vi bad henne dela med sig av hennes bästa tips för att, på ett enkelt sätt, få till de där inspirerande matbilderna på Instagram. Här kommer de!

1. Fota inte i mörker (och dra inte upp ljuset)

Fotar man mat i mörker blir det sällan snyggt. Speciellt inte om man försöker dra upp ljuset i en redigeringsapp! Undvik mat i mörker, helt enkelt. Ett tips är att ställa sig i ett fönster eller vid akutfall, se tips nr. 8.

2. Är du skakig på handen, stabilisera

Om du är lite skakig på handen kan du använda dig av hemmagjorda stativ, som böcker, burkar eller vad som att klämma in telefonen i. Porträttfunktionen på iPhone är också förlåtande för skakiga händer!

3. Fota i dagsljus, inte i direkt solljus

Detta är för att solljus dels studsar på porslin, men också för att det sällan blir en tillräckligt detaljerad bild. Och färger försvinner bort också! Dagsljus är det bästa vi har. 

4. Vet dina avstånd

Vissa saker ser goda ut på håll, andra tätt inpå. Prova dig fram!

5. Lägg maten aptitligt (och inte alltid perfekt!)

Det viktigaste är att det ser gott ut, inte att det ligger perfekt.

6. Fota mot varierande bakgrunder & underlag

Om du inte har dukar hemma kan du använda gardiner eller kökshanddukar som underlag för att få ett varierande flöde. Fota på fönsterkarmar och alla bord och stolar du äger och har!

7. Mixa och matcha!

Om du ska fota fler rätter än en gör du helrätt i att mixa porslin! Roligare för ögat, och roligare för de som ska äta.

8. När vintern är kommen – bordslampor är din vän!

När klockan är 15:30 och det plötsligt blivit natt ute under vinterhalvåret är det inte världens mest inspirerande grej att fota mat. Men riktar man bordslampor rätt så blir det himla snyggt ändå! Prova dig fram till där det blir som snyggast.