Är microneedling värt hypen?

Någonting som försvinner snabbare än brännan är det omtalade “semesterglowet”. När sensommaren börjar mynna ut i höst landar jag varje år i samma känsla av att en ny tid börjar. Jag vill fylla garderoben med mysiga höstkläder och packa ner sommarkläderna. Min hy är inget undantag. För att hålla kvar vid mitt “semesterglow” lite till, och för att ge min hy lite extra kärlek bokade jag upp mig och Linda på microneedling i veckan. För mig är hudvård viktigt och jag är otroligt mån om vad jag använder för hudvård och gör för behandlingar. Men att hitta rätt ansiktsbehandling är ibland som att leta i en djungel av hudvårdsbegrepp. 

Om du har googlat på ansiktsbehandlingar har du förmodligen stött på begreppet microneedling. Under senaste åren har microneedling minst sagt satt sitt namn på kartan och hyllats av skönhetsgurus. Vi i FORNI-redaktionen har fått in önskemål från er om att klargöra vad microneedling innebär – så självklart ska jag med denna artikel djupdyka i behandlingsformen och försöka reda ut alla frågetecken. För att få svar på mina ungefär miljoner frågor har jag fått hjälp av Anna från varumärket Fillmed. Vi kan med säkerhet utnämna henne som en expert, hon har jobbat med behandlingsformen i flera år och kan den utan och innan till!

Vad innebär microneedling och vem ska satsa på det? 

Jag ska försöka att inte krångla till det och förklara på ett sätt så it make sense utifrån det jag har lärt mig. Microneedling är alltså en teknik som skjuter ut och in 12 sterila engångsnålar i huden, som gör cirka 1300 hål per sekund. Kortfattat syftar dessa nålar till att göra en kontrollerad skada så huden sedan kan, som en naturlig reaktion, reparera skadan, och producera nytt kollagen – hur häftigt är inte det? Själva metoden låter väl inte så lockande egentligen, nålarna går faktiskt in 0,25-1,5 millimeter i huden. AJ, eller vad säger ni?

Börja alltid med att boka in en konsultation hos en auktoriserad hudterapeut. Under behandlingen används ett serum som slussas ner i kanalerna som skapats av nålarna och som gör att serumet kan nå långt ner i huden. Produktionen av nytt kollagen förbättrar hudens struktur och ger en föryngrande effekt. Tänk att det finns teknik som gör att kroppen skapar ny hud, helt otroligt!

Tampas du med stora porer, acneärr eller pigmenteringar? Isåfall är microneedling en bra behandling för dig. Den funkar också om du vill åt lyster, glow och eller en uppstramande effekt. Viktigt att tänka på är om du har känslig hy finns det en risk att nålarna gör en skada som huden inte kan läka, utan istället skapar ett ärr. Det understryker verkligen vikten av att gå till en klinik med auktoriserad personal som kan ge en tydlig konsultation för vad som passar just din hy.

Under och innan behandlingen

Vi gjorde behandlingen på klinik Active Care Sweden. Väl framme blev vi bemötta av proffsig personal som innan behandlingen gav oss en noggrann konsultation, svara på våra frågor och gav oss den information som vi kände att vi behövde. Jag var helt ärligt lite nervös innan behandlingen, så det kändes otroligt betryggande att få det bemötandet. Serumet som de använde heter NCTF och kommer från den medicinska hudvårdsserien Fillmed. Det är en vitamincocktail som består av 53 näringsrika aktiva ingredienser. Det är alltså det serumet som tränger sig ner i kanalerna som micronålarna skapat.

Microneedling

Linda

För att inte ge någon en skev bild utav den här behandlingen så vill jag faktiskt verkligen belysa de faktum att den här behandlingen gör lite ont. Det är ingen walk in the park att få sterila nålar inhackade i huden för att skapa microblödningar. Men om det är värt det? ABSOLUT! Eftersom jag inte gör saker halvdant så ville jag givetvis att nålarna skulle gå igenom hela huvudet och ut på andra sidan. Jag tog med andra ord inte den lugnare varianten, utan körde på ordentligt. Mitt ansikte var lite mer än “lite rött” när jag gick därifrån – så jag rekommenderar att inte planera in något där du vill vara snygg efteråt. För att prata lite mer om slutresultatet som börjar växa fram i mitt ansikte nu såhär några dagar efteråt så är jag full utav lyster och känner verkligen att jag har kickstartat någon slags härlig reaktion i ansiktet.

Jag kommer definitivt att göra en microneedling igen och jag ser verkligen fram emot att låta komplimangerna för min hud hagla in kommande vecka.

Julia

Jag vet ju sedan innan att jag är en högkänslig person, kanske att min kropp hade ett hormonspel men behandlingen gjorde ONT på mig! Från vad jag har hört innan är det minst sagt spridda skurar. Vissa säger att det gör riktigt ont, så jag var förebredd på det värsta! Å andra sidan säger andra att det knappt känns.  Eftersom det gjorde så ont på mig fick jag en lite lugnare behandling där nålarna inte gick lika djupt.

När jag låg där i stolen och Anna höll på med behandlingen så ångrade jag mig verkligen, men efter några timmar försvann den känslan. Resultatet blev jättefint! Direkt efter behandlingen kände jag mig varm i ansiktet och efter en titt i spegeln såg jag att jag var röd, men det la sig redan efter ett par timmar. Och wow, vilken lyster! Jag stannade upp flera gånger under kvällen och beundrade boosten min hy fått. Känslan och glowboosten går inte att förneka, det är som att huden har fått nytt liv!

Dagen efter smörjde jag in mitt ansikte med en återfuktande ansiktskräm och solskydd från Fillmed. Jag älskar verkligen Fillmed’s produkter! Har använt dem tidigare och de ger en sån otroligt lyxig känsla. Och deras sheetmask, den är UNDERBAR!

Microneedling

Efter behandlingen

Det är bra att vara förebredd på att eventuellt få en rodnad i ansiktet efter en behandling. Även blåmärken eller svullnader kan förekomma, med det är helt normalt! Efter behandlingen ska du undvika sol, träning och bastu de första 24 timmarna. För att inte få in några bakterier i huden är god hygien viktigt. Använd en ren handduk, rent örngott, pilla inte i ansiktet och undvik aktiva produkter. Produkter som bör användas efter behandlingen ska vara lugnande och återfuktande. Och det allra viktigaste – solskydd!

Anna berättade att många får resultat redan efter första behandlingen, men det är individuellt och såklart beroende på vad det är du vill behandla. Vanligtvis rekommenderas det att göra en kur på 3-5 behandlingar. Om du har akneärr och pigmenteringar behöver du fler behandlingar. Jag frågade Anna hur många behandlingar acneärr behöver för att försvinna. Hon menar att det inte går att svara på utan att se kundens hy. 

Är microneedling värt hypen?

Så, är microneedling verkligen värt hypen? Efter mina miljoner frågor är min uppfattning att det verkligen är beroende på din hudtyp och dina behov. Så innan du slänger iväg massa pengar på något som inte kan hjälpa just dig och dina önskemål, var noga med att efterfråga en noggrann konsultation och behandlingsplan. Alla behandlingar fungerar olika på alla. Men, om du är ute efter glow och lyster – resultatet går inte att förneka!

*

Vill du läsa fler artiklar om skönhet? Klicka här!