Jag provade K-beauty i 2 veckor och det här hände

Den här artikeln innehåller annonslänkar

K-Beauty, ett samlarnamn för alla Koreanska skönhetsprodukter, är en trend som tagit världen och våra nyhetsflöden med storm. Det pratas om 10 stegs-rutinen som tydligen ska vara nyckeln, hemligheten och den heliga graalen till ung och klar hy. I alla fall om man ska tro hypen som i sociala medier. Och som FORNIs självutnämnda försökskanin bestämde jag mig för att prova!

Metoden är som utsagt baserat på tio steg, vilket till och med verkade mycket (och dyrt) för en hudvårdsjunkie som jag. Men vad jag lärde mig var att en Koreansk 10-stegs rutin inte betyder att du ska ta dig igenom tio steg varje dag. Skönt, jag gillar min tid i badrummet men vill gärna gå och lägga mig i skaplig tid.

Så under två veckors tid tog jag noggrant hand om mitt ansikte (och hals, glöm inte halsen!) och kan ärligt säga att nu, fem veckor senare, använder jag fortfarande samma rutin. Längst ner berättar jag varför – men först tycker jag vi går igenom alla steg:

1. Oljebaserad rengöring

Kokosolja, Cleaneast Cleansing oil, all Kill Cleansing oil

Varför: Tvätt är grunden för en koreansk hudvårdsrutin, specifikt dubbeltvätt. En oljebaserad rengöring är del ett. Den smälter bort smink och andra oljebaserade produkter som solkräm och föroreningar. Använd på torr hy.

Vad tyckte jag: Jag hade ingen oljebaserad tvätt hemma och tänkte att den här rutinen redan var sju steg för dyr – så jag använde mig av kokosolja. Att låta smink och smuts ”smälta bort” i kokosoljan har blivit min nya favoritgrej!

2. Vattenbaserad rengöring

Varför: Efter en omgång rengöring kommer du ha en del smink och smuts kvar i ansiktet. Det ska vi ta bort nu. En vattenbaserad rengöring används på fuktig hud och tar bort smuts och svett. Det är också viktigt att du tvättar bort oljan så den inte täpper dina porer.

Vad tyckte jag: Vanligtvis använder jag vattenbaserade produkter för att tvätta bort mitt smink – och följer sedan upp med 2-3 bomullspads för att verkligen bli av med allt. Det behövde jag INTE nu. Gud vad ren man känner sig efter två omgångar. Jag använde mig min gamla favorit Kiehl’s Calendula Foam Cleanser och Foreos Foam Cleanser. BIG FAN av dubbel-rengöring, fram med kokosoljan, hörni!

3. Exfoliering

The Ordinary’s Peeling Solution, Foreos LUNA 2, Natura Bisses Glyco Extreme Peel

Varför: Det här steget ska du bara göra 1-3 gånger/veckan beroende på hur känslig hy du har. Kemisk eller fysisk exfoliering rensar ur täppta porer och tar bort döda hudceller. När du gör dig av med döda hudceller ger du plats för en ny, klarare hy.

Vad tyckte jag: Det här steget var ingen nyhet för mig, jag har redan som rutin att exfoliera tre gånger per vecka. Jag föredrar kemisk exfoliering, vilket innebär att jag använder mig av produkter med aktiva ingredienser så som syra. Den här veckan använde jag mig av lite olika: The Ordinary’s Peeling Solution, Foreos LUNA 2 och Natura Bisses Glyco Extreme Peel. Fysisk exfoliering däremot är när du använder dig av produkter med korn, som brunt socker till exempel!

4. Toner

Chok Chok Green Tea Toner, Aloe BHA Toner, Tonique Toner

Varför: Efter så mycket rengöring gäller det att du återfuktar din hy. En toner återfuktar och balanserar PH-värdet, samtidigt som det tar bort vad som kan finnas kvar av rengöringsprodukterna.

Vad tyckte jag: Tidigare har jag använt toner som ett slags andra sminkrengöring-steg, vilket var slösaktigt inte bara för att jag inte lät det göra vad det ska för det var upptagen med sminket – men också för jag använde tre bomullspads av min fina toner varje kväll?! Nu vet jag och min hy bättre. Jag använder Tonymolys Chok Chok Green Tea Toner.

5. Essence

Chok Chok Green Tea Essence, Snail Bee Essence, Less on skin Essence

Varför: Essence återfuktar och hjälper till i uppbyggnad av hudceller och förbereder huden för nästkommande produkter. Många menar att det är hjärtat av Korean Skincare.

Vad tyckte jag: Essence är en sån produkt jag aldrig förstått mig på tidigare. Det kändes onödigt att slänga på ännu mer fukt bara för att? Vad jag lärde mig är att vi behöver återfukta huden för att den ska kunna ta åt sig fukt! Det är svårare att återfukta en tvättsvamp (eller Beautyblender) när den är torr –  den måste vara återfuktad för att ta till sig mer. Samma sak här. Tonern och essence hjälper din hud att förbereda sig för att kunna ta åt sig alla kommande steg! Jag använde av Chok Chok Green Tea-serien igen.

6. Serum

Glossier Super Pure, Elixir Niactil, Estée Lauder Night Repair

Varför: Serum är inte ett nödvändigt steg för alla. Det är produkter som tar sig an specifika ändamål, så som pigmentering, utslag eller fina linjer.

Vad tyckte jag: Serum var det som startade mitt hudvårdsintresse. Jag tycker det känns lyxigt och snällt mot min hy när jag varsamt klappar på olika formulas. Jag använde Elixir Ceactil Vitamin C för lyster, Elixir Niactil för fina linjer och ibland Glossiers Super Pure mot utslag och finnar.

7. Mask

Varför: Det här steget gör du bara två gånger/vecka. Du använder olika typ av masker beroende på vad din hy behöver. På samma sätt som serum hanterar det olika ändamål, skillnaden är att huden får längre kontakt med produkten och kan absorbera mer av formulan.

Vad tyckte jag: Så som jag förstår det, om essence är den koreanska hudvårdens hjärta så är sheet masks dess själ. Jag har alltid en massa olika masker hemma och varierar beroende på vad jag behöver, oftast är det fukt. Tänk på att inte ha masken på mer än 15-20 minuter, om den blir torr har du haft den på för länge. Och för guds skull slösa inte bort serumet som finns kvar i paketet! Smörj in din hals och händer. Mina favoriter har varit Bee Venom (lyster), Tonymoly Master lab (Vitamin C) och Kocostars Happy Mask (mjukgörande).

8. Ögonkräm

Glossier Bubblewrap, Tonymoly Eye Patch, Golden Snail

Varför: Välj ögonkräm efter behov. Vanligast är krämer för fina linjer eller mörka påsar under ögonen. Applicera med ring- eller lillfinger för att vara varsam mot huden under ögonen, det är mycket tunnare än resterande.

Vad tyckte jag: Jag har aldrig sett någon större förändring när det kommer till ögonkrämer. Den perfekta krämen som ska trolla bort mina fina linjer känns som en enhörning, och enhörningar är väldigt svåra att hitta. Däremot skulle jag aldrig hoppa över det här steget, för jag vet att min concealer dagen efter ligger bättre om huden runt ögonen är återfuktad.

9. Ansiktskräm

Chok Chok Green Tea, Hyaluronic Acid, Super Aqua

Varför: Ansiktskrämen låser in fukt för att en fylligare hy och reducerade fina linjer. Fukt är A och O i hudvård.

Vad tyckte jag: Jag kan inte komma ihåg senaste gången jag inte använde mig av ansiktskräm. Det är den sista barriären du ska lägga på för att återfukta och låsa in alla produkter du precis använt. Ibland avslutar jag med Rosehip-olja om jag har envisa rodnader från en finne. Jag använde mig av TonyMoly Chok Chok Green Tea fuktkräm, en annan favorit är Kiehl’s Ultra Facial Cream.

10. Solskydd

Complexion Rescue, Pixi Sun Mist, Waterproof Sun Milk

Varför: Beskyddar huden mot skadliga UV-strålar. Läs mer här om varför du behöver göra det!

Vad tyckte jag: Sedan två år tillbaka (var då 26 år så tyvärr ganska sen på SPF-bollen) går jag aldrig utanför dörren utan SPF i ansiktet. Jag har tur i att mina pigmentfläckar ser ut som små söta fräknar under ögonen men jag vill helst inte ha fler. Min absoluta favorit är Bareminerals Complexion Rescue som jag inte kan sluta tjata om varken här eller IRL. Vill du ha SPFen i din ansiktskräm istället för en CC-kräm har Kiehl’s en SPF-variant av deras Ultra Facial Cream.

 

*

Så vad var resultatet?

Det var länge sedan jag gick till jobbet helt utan concealer. Jag har alltid tyckt att jag behöver fixa till och jämna ut något, men nu känner jag inte att det behövs. Inte nödvändigtvis för att jag plötsligt fått en ”flawless” Photoshop-hy, utan för att jag har fått en ny uppskattning för den. Absolut, rutinen tar ganska lång tid – speciellt när du ska exfoliera eller maska – men jag vill inte gå tillbaka till hur jag tog hand om min hy tidigare. Och jag tyckte ändå jag gjorde ett bra jobb!

Min hy känns klarare, finare och överlag mer ”glowy”. Så pass att jag är lite irriterad över att jag inte kommer kunna ta med mig alla steg på vår sommarsemester.

Om du fortfarande inte är sugen på att lägga pengar på alla tio steg tycker jag du ska fokusera på dubbel rengöring. Min hy har faktiskt aldrig känts så ren som den gör nu (utan att den känns för torr). Typ så mycket att jag inte vill lägga mig ner på kudden, även om örngottet är tvättat.

Vare sig man gör två eller tio steg så är en sak säker, man tar bättre hand om och uppskattar sin hy. Och det kanske räcker för att man ska känna sig mer säker i den?

Många artiklar på FORNI använder sig av annonslänkar, där vi på FORNI får en liten ersättning per klick. Annonslänkar är inte sponsrat innehåll eller samarbeten. Allt vi redaktörer skriver i våra artiklar är 100% våra egna åsikter och speglas inte av de produkter vi delar med oss av. Om något innehåll är sponsrat eller ett samarbete, är det tydligt reklammärkt högst upp.