SHOPPA ARTIKEL

Hur jag blev av med mina finnar och produkterna jag använde

*Artikeln innehåller annonslänkar

Alla produkter jag nämner finns att hitta i shopen! Tryck på ”SHOPPA ARTIKEL” längst ner i vänster hörn! 

*

Ah, hudvård hörrni. Det finns så mycket att lära sig!

Jag har haft tur med att jag aldrig påverkats *så mycket* av att min hy har varit problematisk – men det har ändå varit dagar jag känt att det inte räckte att kompensera med smink, hår eller läppstift. Finnarna var envisa, gjorde ont och hängde kvar mycket längre än en planerad utcheckning. Före-bilden ni ser här ovanför är tagen på en relativt bra dag – jag var väl inte så sugen på att föreviga en sämre. Mina största problemområden var kinderna men även panna och haka läkte på fyra månader av min nya hudvårdsrutin!

För att balansera min hy var jag tvungen att kolla på två saker. Först vilka gömda bovar som kunde orsaka utbrotten och efter lite research insåg jag att jag påverkades av: stress, min menscykel, otvättade sminkpenslar (!), otvättade örngott (!!), ansikts-pill och kost. Men även om jag visste varför finnarna och bölderna dök upp behövde jag lära mig ta hand om min hud, så jag började researcha och prata med andra tills jag hittade en rutin som fungerade! Och jag har inte haft en finne att trycka på ett år nu?!

Nu tillbringar jag istället min tid såhär: *wow glow*

 

1. Tvätta ordentligt

Bland ansiktsmasker, serum och oljor glömde jag bort att faktiskt rengöra ansiktet ordentligt. Under dagen sätter sig bakterier och förorening på huden som kan leda till pigmentering, linjer och finnar om det inte tvättas bort ordentligt. Nej, tack. Så jag började använda Kielh’s Calendula Face Wash (provade Glossiers Milk Jelly Cleanser men tyckte inte alls om den) och följde sedan upp med Micellar Water från Nivea. De här produkterna kör jag fortfarande ett år senare!

2. Salicylic exfoliering

Jag vill tro att det här har haft störst inverkan på min hy! Salicylic Acid (eller BHA) är en syra som hjälper huden göra sig av med döda hudceller, en process som alltid sker men kan saktas ner på grund av solskador, oljig/torr hud eller genetiska faktorer. Emelie har skrivit en artikel i The Glossary om du vill veta mer! Jag använde The Ordinarys Salicylic Acid över hela ansiktet varje kväll efter Micellar Water!

3. Återfukta med Hyaloronic Acid

Ni har ju säkert hört talas om Hyaloronic en del gånger det senaste året, det har liksom tagit över (det är lugnt om du inte har det – det kommer ut en The Glossery-artikel om det här nästa vecka!). Teamet bakom Paula’s Choice säger att av alla trend-ingredienser är den här värd sitt goda rykte! Hyaloronic kan hålla fukt bättre än någon annan ingrediens vilket huden behöver när den åldras – även här använde jag en från The Ordinary! Jag tycker verkligen The Ordinary är det perfekta varumärket att börja en ny hudvårdsrutin med – produkterna är billiga men effektiva.

4. Jobba bort ärr och pigmentering med Rose hip oil

Emelie har berättat om alla 1000 (14*) anledningar att Rose hip oil är det bästa som har hänt människan! För mig har det reducerat röda ärr från tidigare utslag. Jag använde en från (surprise!The Ordinary varje kväll.

5. Återfukta igen!

Varje morgon och kväll avslutade jag min rutin med Kiehl’s Ultra Facial Cream. Det finns delade uppfattningar om vilken ordning man ska lägga på rose hip oil och fuktkräm, då rose hip oil är en torr olja. Som regel kör du vattenbaserade produkter under olja, eller som jag gjorde – låt det gå några minuter mellan fukt och oljor för att låta huden ta upp det ordentligt!

*

Det bästa med att nu när jag har lärt mig mer om människans dermatologi platsar min hy i en Glossier-annons förstår jag hur min hy fungerar. Utslag och finnar ger mig inte längre trist självkänsla – för jag kan förstå och identifiera varför de dykt upp. Hoppas du lärde dig något nytt och om det är något du ska ta med dig från den här artikeln så är det:

– Tvätta ordentligt så du kan låta alla serum och oljor göra sitt jobb.
– Glossiers Milk Jelly Cleanser var inget för mig, och det är okej. Även om andra älskar en produkt betyder det inte att det är rätt för dig – så be alltid om tester först!
–  Kör alltid fuktkräm!
– Var inte rädd för att lägga olja på din oljiga hud – Rose hip oil är din vän.

Happy cleansing!