TARTE: En makeup-artists bästa sminktips

År 1991 ville Maureen Kelly skapa ett sminkvarumärke som var roligt att använda men som också tar hand om huden. Strax därefter hade hon lanserat TARTE från hennes “rent controlled one bedroom apartment” i New York. Företaget har sedan dess jobbat med naturliga ingredienser och varit cruelty free, något många andra branschkollegor väntat med att införa tills nu, på grund av tryck från konsumenter.

TARTE lanserades i Sverige för bara ett par veckor sedan, men du kan ha hört deras namn tidigare. Alice Stenlöf är en av alla influencers som har pratat om varumärkets concealer Shape Tape – en produkt som snabbt fick ikonstatus när den släppets 2016. Idag säljs en Shape Tape concealer var tjugonde sekund världen över! Och jag fattar det, jag har själv varit besatt länge.

FORNI fick exklusivt träffa TARTEs Global Trainer och makeup-artist Brian Granoff, för att höra lite mer om företaget och hans absolut bästa makeup-tips. Du hittar dem längst ner i artikel! 👇

En naturligare väg

Maureen Kelly ville skapa smink fördelaktigt för huden. #RethinkNatural är en av TARTEs många hashtag-kampanjer för att sprida budskapet. Många tror att naturliga ingredienser utan kemikalier innebär att man måste kompromissa med andra faktorer, som pigmentering eller långvariga resultat. “We prove to you that glamour can be good for you AND work!“, säger Brian innan han fortsätter berätta om företagets naturliga hjältar:

Lera från Amazonas: Vi är vana att höra om lermasker för att ge extra kärlek till vår hud, men sällan i smink. När Kelly var i Amazonas under en semester träffade hon kvinnor som tog upp lera direkt ur floden. Hon blev så imponerad över hur lena och hälsosamma deras händer var, så hon tog med sig lera hem – idag är det samma lera som finns i deras foundation.

Maracuja-olja för huden: Brians favoritprodukt när det kommer till TARTE är deras Maracuja-olja, ännu en ingrediens Kelly hittade under sina resor. Oljan innehåller Vitamin C och fettsyror för lyster och en balanserad hy. Oljan skördas bara en gång per år, när passionsblomman naturligt blommar och kan kallpressas.

Varumärket tror på sina produkter och jobbar mycket med kliniska studier för att bevisa det. Till exempel fick deras Lifted Sweatproof Mascara överleva en faktisk svett-kammare och värme över 100 grader. Och deras studier är inte för inget: deras Lights Camera Lashes-mascara som ska öka ögonfransvolym med 424% vann “Bäst Naturliga Mascara” av läsarna hos magasinet Allure 2016.

En del av deras DNA är att ge tillbaka

It’s part of TARTE’s DNA to give back and help“. Brian berättar hur noga de är med att hjälpa de miljöer som förser dem med sina ingredienser: de jobbar med ett kvinnligt kooperativ för att skörda lera på ett hållbart sätt två gånger om året. När de skapade sin Rainforest of the Sea-serie gick de ihop med Sea Turtle Conservancy för att skydda havssköldpaddor och dess miljö. Mer än det så hjälper de människor: deras ideella organisation, Heart to Tarte, hjälper områden som har drabbats av naturkatastrofer och kampanjen #KissAndMakeup jobbar mot cyber-mobbning.

*

Efter att ha pratat med Brian strax under två timmar går jag därifrån och vill bli en Tartelette (ett smeknamn de har gett till alla sina följare). Det kanske är för att han är väldigt duktig på sitt jobb som ambassadör, men man kan inte undgå att bli imponerad av deras initiativ. Det är inte ofta man ser företag som jobbar så hårt med hållbarhet och allt vad det innebär. Jag har nämligen inte träffat någon tidigare som är så stolt över företaget de jobbar för, Brian sken upp när han pratade om… ja, allt. Det ska verkligen bli kul att se hur de etablerar sig i Sverige, välkommen hit!

TARTE finns att köpa online via deras egna hemsida eller hos Sephora, online och i butik. Om du är sugen på att prova något från dem men vet inte riktigt vad, håll utkik – för de är nämligen näst ut i vår Full Face-serie. Jag utvärderar deras produkter just nu och tro mig, du kommer vilja prova några av dem! Tills dess får du hållas med Brian Granoffs bästa sminktips:

Brians bästa sminktips som makeup-artist

  1. “Less is more när det kommer till concealer. Det har blivit en stor trend att lägga tjocka trianglar under ögonen men det behövs verkligen inte. Lägg concealer precis där det faktiskt behövs och blanda ut. Fokusera på inre ögat, undvik att lägga concealer på utkanten av ögat. Där har vi mer fina linjer och blir lätt torra, något som kan synas ännu mer med concealer.”
  2. “Sätt inte din concealer under ögat med puder. Oftast behövs det inte och det torra pudret lägger sig lätt i dina fina linjer. Keep it dewy. “(Det här har jag gjort sen jag fick tipset och ÄLSKAR det, mina fina linjer syns inte alls lika mycket efter en lång dag)
  3. “Blanda olja med din foundation, men bara på vissa ställen av ditt ansikte! Många har kombinerad hy, torra partier på kinderna och oljiga i t-zonen. Blanda din matta foundation med olja där det behövs och du vill ha extra glow.”
    (Exempel: kör med olja på kinderna men inte i pannan)
  4. “Contouring måste inte alltid vara extremt. Ett enkelt sätt att få en naturlig contour är genom att använda en fan brush på nedre delen av ditt kindben. Dra borsten i nedgående svep, istället för att cirkulera borsten fram och tillbaka.”(Perfekt för sommaren när man vill ha lite lättare sminkning)