Att vara mamma under julstressen

Bildkälla: Prêt à Provost
Den här artikeln innehåller annonslänkar

Om du blundar och tänker på julen, vad ser du framför dig? En julgran klädd i kulor och tända ljus, doften av lussebullar, sill och Janssons frestelse, paket, adventskalender, familjen samlad runt ett matsalsbord, stora snöflingor utanför fönstret… Det finns många bilder som dyker upp innanför mina ögonlock när jag blundar och tänker på julen. Jag har en hatkärlek till just jul, för samtidigt som den är vinterns stora stjärna så är den också förknippad med krav, ensamhet och ångest. Julen glittrar inte för alla.

En bild som dyker upp hos de allra flesta när man tänker på julen är nog en mamma som fixar och donar någonstans. Städar huset, bakar knäck, griljerar julskinkan, slår in klappar, planerar inköp, tar med familjen till alla släktingar som ska besökas, dukar upp frukost framför julkalendern. Att vara mamma under julen kan vara magiskt, för det är att vara samlad med sin familj. Men mammor under julen kan drabbas av andra känslor än magi. Utbrändhet, en kravlista längre än en politikers och press från olika håll på hur julen “ska” vara.

Därför vill jag ge er mammor som läser en chans att tänka om inför den här julen. Måste mammor sitta på nyårsdagen helt utslagna av allt jobb? Nej. Vi bestämmer själva vad julen ska vara för oss och hur mycket, eller på vilket sätt, vi ska engagera oss för en bra jul. När allt kommer omkring kanske ens barn uppskattar en glad mamma som bjuder på pepparkakor från Ica än en stressad mamma som bakat egen deg. Insatsen får inte vara för hög!

Här kommer en lista på sex saker du kan göra för att minska din egen julstress, och ta hand om dig under julen istället:

1. Se Bad Moms 2

Först och främst ska du titta på filmen Bad Moms 2 / A Bad Moms Christmas. En komedi med Mila Kunis i spetsen som handlar om att bara strunta i alla krav och göra julen på sitt alldeles egna vis. Så uppfriskande, och när du stänger av lovar jag att du kommer stressa ner och inse att du inte behöver göra allt som står på din to do.

2. Du behöver inte göra allt själv

Är du en mamma som förväntas laga allt från grunden till julbordet men egentligen varken orkar eller vill? Släpp det! Idag finns möjlighet att beställa färdiga julbord från alla möjliga håll. Kolla din lokala matbutik, en saluhall eller online-butiker som Mathem. Där kan du klicka hem ett färdigt julbord eller ingredienser för att enkelt få ihop julbordet. Idag finns också både veganska och vegetariska alternativ som underlättar för dig som ska ta hänsyn till olika allergier, preferenser och smaker.

3. Dra ner på julklapparna

Banta ner klapp-hetsen. Bestäm inom er släkt eller familj hur många klappar som är rimligt att ge. Förväntar sig dina barn ett hav av julklappar och har dessutom mor och farföräldrar som kommer med en skottkärra med paket? Var hård och dra ner det till att man får ge en klapp till varje barn från varje person. Och för de vuxna är julklappsleken det roligaste och enklaste alternativet – köp varsin julklapp för ett bestämt belopp (vi kör 200kr i vår släkt) och gör en lek av det!

4. Ge dig själv tid

Boka in self-care-tid i jul. Du kommer bli galen av att fixa och dona för alla hela tiden, tro mig, jag har sett en del mamma-utbrott genom åren. Boka in tid i december för DIG. Lämna bort barnen, gå tidigare från jobbet, låt partnern ta med dem till ett lekland i mellandagarna eller vad tusan som helst. Och så går du på en massage, tar en långpromenad eller kollar på en serie. Bara det innebär tid för dig själv och ingen annan!

5. Vad är viktigast för dig?

Vad är jul för dig? Fokusera på det! Alla har olika preferenser på vad som är viktigt med julen. Vissa älskar att baka julgodis och då ska man självklart göra det. Någon annan tycker att köttbulle-lagning är meditation och en tredje mamma vet inget mysigare än att fixa med julpynt. Skriv en prio-lista med 3 saker som är viktigast för just dig under julen och så prioriterar du att göra det och minskar på pressen på allt det andra. Jag älskar julmarknader så går gärna iväg på det med min familj, men är inte lika förtjust i att laga mat så det beställer jag hellre färdigt.

6. Meditera en kort stund

Tacksamhets-meditation. Innan du börjar din dag, ställ alarmet på 5 minuter och så mediterar du i fem minuter. Under meditationen tänker du på vad du är tacksam över samt vad du ser fram emot under dagen eller vad som har varit det bästa med dagen beroende på när du gör din meditation. Tacksamhets-meditation hjälper dig att bli påmind om vad julen egentligen handlar om: kärlek, gemenskap och tid tillsammans.

 

Våra favoriter för en self-care