Bild: Árpád Czapp via Unsplash
Nick är en internationellt diplomerad sommelier och arbetar med dryck i olika former. Om du vill lära känna Nick bättre, klicka här för att se hennes profil eller kolla in hennes Instagram här!
[su_divider top=”no” divider_color=”#efeeee” link_color=”#ffffff” size=”1″ margin=”0″]
Begreppet naturvin har knappast undgått någon vinintresserad själ. Fler och fler vinbarer väljer att uteslutande erbjuda naturviner på vinlistan och efterfrågan går spikrakt uppåt. Men vad innebär egentligen naturvin och hur skiljer det sig från ”vanligt” konventionellt vin?
Själva begreppet är förhållandevis nytt och det finns ännu ingen gemensam definition att förhålla sig till. Frågar man naturvinsmakare runt om i världen hur ett naturvin bör framställas, kommer många olika svar att ges. Det man kan se är däremot några gemensamma nämnare som knyter ihop begreppet och dem ska vi kika närmare på. I stora (och stränga) drag kan man säga att inget bör tillsättas eller heller tas bort från vinet och att processen ska ske så naturligt som möjligt. Vinmakarna strävar efter att druvans karaktär och växtplats ska få ta uttryck i slutvinet.
Hur ser processen ut för ett naturligt framställt vin?
Trots att naturvin inte har en certifiering att luta sig mot med tydliga regler är producenterna rörande överens om mycket.
Odlingen
De småskaliga vinmakare som står bakom naturviner delar filosofin att det ska vara minimal mänsklig påverkan under vinframställningen, givetvis med start i vingården. Odlingen sker enligt ekologiska principer, utan konstgödsel och bekämpningsmedel och i många fall även med biodynamisk odling.
Skörden
Druvorna skördas för hand innan de förs vidare till en varsam hantering i vinkällaren. På detta sätt plockas bara de mogna och friska klasarna och druvorna är framförallt hela när de kommer till vinkällaren. Det skyddar druvans aromer men främst undviker man en oönskad påbörjad jäsning av druvor som skulle ha gått sönder i maskinskörd.
Vinmakningen
Vinmakningen sker så naturligt som möjligt. Exempelvis används bara vildjästen som finns naturligt på druvans skal. Även jäsning och lagring i ekfat används försiktigt av de flesta, eftersom även det anses ”manipulera” det slutliga vinet. Tillsatser är ett hett ämne och något som de håller sig på säkert avstånd ifrån. Det anses inte vara så naturligt framställt längre om socker, syra eller tanniner är en tillsatt del i framställningsprocessen.
[su_divider top=”no” divider_color=”#efeeee” link_color=”#ffffff” size=”1″ margin=”0″]
Den främsta snackisen gällande tillsatser är troligtvis sulfiter. Sulfiter används i vin för att skydda druvorna och vinet från att oxidera, döda bakterier och kan även tillsättas för att avbryta jäsningen. Det är tillåtet i naturviner men vinerna tillverkas med ett minimun, där det bara får tillsättas precis innan buteljering för att skydda vinet från oxidation.
Bild: Kym Ellis via Unsplash
Konventionella vinproduktionens möjligheter
En stor skillnad mellan naturvins- och konventionell produktion är valmöjligheterna för vinmakaren inom konventionell produktion. Redan i vingården finns alternativ såsom handplockade eller maskinskördade druvor, och vilka bekämpningsmedel som skulle behöva användas utifrån vingårdens förutsättningar. För att inte tala om alla möjligheter vinmakaren har under vinframställningen. Där kan de sätta sin personliga prägel på vinet genom ett flertal metoder, som vilken temperatur vinmusten ska jäsas i eller vilket fat vinet ska lagras i.
Hur smakar naturvin?
Eftersom naturvin snarare är en filosofi än en faktisk tillverkningsmetod kan vinet både se ut och smaka väldigt olika. Vissa är grumligt oklara i färgen med mycket fällning (druvrester) i flaskbotten medan andra är klara i färgen och ser ut som vi lärt oss att de ska. När det gäller smaken skiljer även det mycket. Vissa är helt omöjliga att skilja från ett konventionellt vin medan andra har den överraskande, stalliga karaktären (med doft av bondgård & gödsel) och många är helt enkelt bara charmigt juiceiga av druvans naturliga karaktär.
Oavsett om det är en naturvins- eller konventionell inriktning på vinet vill jag verkligen höja ett glas för småskaligt hantverksvin som ger en genuin känsla till vinet. Som så mycket annat som görs i mindre skala där passion och hantverk får ta sitt uttryck!