Hudforskaren: därför ska du välja färsk hudvård

Bild: Skinomeproject

I höstas provade jag en färsk hudvårdsserie som jag inte hade hört talas om innan, nämligen Skinome. Produkterna blev snabbt favoriter och kvalade sig upp till den dagliga hudvårdsrutinen. I samma veva fick jag en förfrågan om vi på FORNI skulle vilja prata med Johanna Gillbro, kvinnan som kan absolut allt om huden och som står boken Hudbibeln. Jag visste först inte att Johanna Gillbro även är kvinnan som står bakom Skinome.

Intresset kring färsk hudvård är något som verkligen växer hos mig, och det verkar som att jag inte heller är ensam om det. Vi lägger otroligt mycket pengar på hudvård, men frågan är om vi egentligen vet vad produkterna faktiskt innehåller? I genomsnitt spenderar den hudvårdsintresserade kvinnan 12.000 kr per år på hudvård! Är inte det ändå helt otroligt? I den här intervjun berättar Johanna om hennes bästa hudvårdstips, myter och do´s and dont´s när det kommer till hudvård.  

Hej Johanna! Du har skrivit den fantastiska boken Hudbibeln. Hur kommer det sig att du skrev en bok om just hudvård?

Tack snälla! Jag började jobba inom dermatologiområdet redan 2003, samtidigt som jag påbörjade min doktorandtjänst på hudsjukdomen vitiligo. Under 10 år arbetade jag som forskare och innovationschef inom hudvårdsområdet, och det slog mig att intresset för hud och hudvård (fortfarande framförallt hos kvinnor) är gigantiskt. I genomsnitt spenderar den hudvårdsintresserade kvinnan 12.000 kr per år på hudvård. I relation till intresset så finns det hos många knappt någon kunskap. Det är hudvårdsbolagen som leder kunskapskanalen, och då blir det lätt att myter tar fäste och att konsumenter helt enkelt blir felinformerade. Väldigt få människor vet hur en hudkräm är uppbyggd, vilka ingredienser den innehåller och vad dessa ingredienser gör för huden.

Just det här är anledningen till att jag skrev Hudbibeln. Jag ville dela information och sprida vidare min kunskap som jag har fått under mina 20 år inom dermatologin och hudvårdsområdet.

Hudvård

Hur togs Hudbibeln emot?

Om jag ska vara ärlig så var jag till en början lite spänd på hur den skulle tas emot från industrin eftersom jag är kritisk till en hel del saker inom hudvårdsindustrin idag. Men jag hade aldrig kunnat drömma om att den skulle tas emot så väl, både från hudvårdskonsumenter och företag. Nu är det översatt till engelska, danska, finska, ungerska och polska, dessutom kontaktar utländska journalister mig flera gånger per månad och frågar om Scandinavian Beauty, vinterbad och en hel massa saker som relaterar till huden. Superkul! 

Sedan dess har du börjat arbeta med ett nytt projekt, Skinome. Berätta, vad är det? 

Skinome handlar om att göra hudvård på ett helt nytt sätt – med hudens (alltså konsumentens) bästa som utgångspunkt. Skillnaden på traditionell hudvård och den hudvård vi gör på Skinome (dvs färsk hudvård) är att i traditionell hudvård utvecklar man produkter som ska hålla länge och klara av allt. De ska klara av höga temperaturer, starka ljus och förvaring på lager i flera år. Resultatet blir hudvård med lång hållbarhet som då innehåller många ämnen som inte är bra för huden, till exempel konserveringsmedel, parfymer, färgämnen och stabilisatorer. På lång sikt kan detta rubba balansen i hudfloran och ny forskning visar att detta inte är bra för vår hudhälsa då det kan resultera i olika hudåkommor.

Därför ville vi på Skinome skapa ett alternativ till den traditionella hudvården där vi helt enkelt fokuserar på att använda ingredienser som är hudvänliga och faktiskt är där för huden. Och därmed inte använda ingredienser som bara är där för produkten. 

Hur har arbetet kring Skinome gått till? 

Idén till Skinome och färsk hudvård har jag haft länge, och tillslut, 2018, så sa jag upp mig från min fasta anställning för att tillsammans med min medgrundare starta Skinome. Jag har aldrig drömt om att bli entreprenör – jag är ju forskare i grunden, men kände att jag var tvungen att göra detta. Vi har inte tid att sitta och vänta på att någon annan kanske gör det eller att hela branschen ändras.

70% av europeiska kvinnor rapporterar att de upplever känslig hud – så ska det inte vara, vi kan inte normalisera känslig hud, och att det blir en standard. Vår mission på Skinome är att förbättra varje persons hudhälsa, så att man har en frisk och hälsosam hud som man trivs i. För att möjliggöra detta har vi bl.a. rekryterat kemister från Frankrike och Belarus, eftersom expertisen inte fanns i Sverige. Vi har även byggt ett eget laboratorium i vårt kontor på Kungsholmen i Stockholm för att möjliggöra utvecklingen av färsk hudvård, som är en helt ny typ av hudvård. 

Vad skiljer Skinome från andra hudvårdsmärken?

Väldigt mycket! Men det absolut viktigaste skulle jag säga är det långsiktiga resultatet för huden. Förenklat kan man säga att en hud som mår bra, som har bra hudhälsa, även ser bra ut och känns bra. När vi skalar bort ingredienser som faktiskt inte bör vara på din hud, så börjar vi bygga en långsiktigt god hudhälsa och låter huden bli sitt bästa jag. En av de finaste kommentarerna jag har fått var från en kvinna som delade hennes upplevelse med mig. Hon berättade att sedan hon hade börjat använda Skinomes produkter, så kändes huden balanserad och att hon äntligen trivdes med sin hud. Innan Skinome hade hon inte gått utanför dörren utan foundation på 16 år, och efter att ha använt våra produkter äntligen kunde göra det. Just för att hon trivdes så bra med sin hud! 

Sen finns det även några praktiska skillnader när du använder vår färska hudvård. Den främsta är att flera av våra produkter ska förvars kylt, vilket såklart kräver mer av dig som användare. Men vi ber dig att göra det för då kan våra produkter ge absolut bäst effekt för din hudhälsa. Så jag skulle vilja argumentera för att det är värt det.

Du som är hudforskare och doktor i experimentell dermatologi, kanske får den här frågan ofta. Men hur ser din egen hudvårdsrutin egentligen ut? Vilka produkter har du alltid med och varför? 

Min hudvårdsrutin är enkel och minimalistisk. Då jag tillsammans med vårt team har utvecklat det som jag är övertygad om är den bästa hudvården för ens hud, så använder jag såklart våra produkter. Men jag skulle generellt rekommendera att en rengöring och en fuktkräm är en bra grund för den som vill ta hand om sin hud. Jag använder vår fuktkräm Rich Emulsion som passar min hudtyp. Den innehåller postbiotika för fuktbindning samt hudegna fetter och mineral (kalcium, zink och mangan) som är viktiga för bland annat hudens förnyelseprocess, immunförsvar och antioxidantiska processer. Rengöringen jag använder heter Mineral Cleanser, och den använder jag enbart på kvällen.

Det jag (och många andra) framför allt gillar med den är att den effektivt tar bort smuts och smink för att sen lämna huden återfuktad efter användning, så skönt! Den innehåller även en låg halt av salicylsyra som är inkapslad i prebiotiska fibrer för en mild effekt. Utöver dessa produkter adderar jag en av våra nattkoncentrat (Night Active+Retinol) ibland. Den innehåller flera aktiva ingredienser så som hudeget retinol, en hybrid mellan zink och vitamin C, N-acetylglucosamine som är byggstenen till hyaluronsyra, mikrobiomstärkande prebiotika och barriärstärkande niacinamide. 

Finns det någon specifik produkt du verkligen inte skulle kunna vara utan? 

Vår Rich Emulsion. Vi håller också på att utveckla en kräm för den riktigt torra hudtypen och den kommer nog bli en favorit.

Har du några do’s and dont’s när det kommer till hudvård? 

Absolut. Rengör inte huden på morgonen. Då har huden haft tid på sig över natten att producera en mängd viktiga substanser och lipider som inte bör tvättas bort. Vi är så indoktrinerade kring det där med tvätt, men tänk på att huden har haft 300 000 år på sig att utvecklas och den sköter sig väldigt bra på egen hand. Stör den inte för mycket. Likadant gäller med antal ingredienser och produkter. Minimera antalet produkter och ingredienser på huden. Speciellt om du har känslig hud.

Använd hudegna ingredienser tex oljor och fetter som finns i huden och som huden är van vid. Huden är inte van vid olivolja eller botaniska extrakt och kan istället reagera på främmande ingredienser. Exempel på hudegna fetter är olika ceramider och squalene. Var noga med koncentrationerna. Mycket är inte alltid bättre, snarare tvärt om. Det har blivit lite av en koncentrationshets inom hudvårdsbranchen men det är lika galet som att knapra en hel karta alvedon för huvudvärken. Det ger inte bättre effekt, men däremot biverkningar. Samma sak är det med hudvården.

Vad är den största myten inom hudvård? 

Det skulle nog kunna vara att man återfuktar huden genom att dricka vatten. En annan stor myt är att man behöver peela bort döda hudceller, det stämmer faktiskt inte. Detta är något jag, tillsammans med Carina Berg, har djupdykt i, i ett avsnitt av vår mini-serie ”Hudvårdsskolan med Berg & Dr.Gillbro” som man kan hitta på vår hemsida, om man är nyfiken på att lära sig mer om varför vi behöver våra döda hudceller. 

*

Vill du läsa mer om skönhet på FORNI? Klicka här!